Vid vilken ålder slutar flickor växa?

Vilka är de mest synliga förändringarna hos unga kvinnor när de går genom barndomen? Vid vilken ålder slutar flickor växa?
Vid vilken ålder slutar flickor växa?

Senaste uppdateringen: 10 juli, 2019

När unga flickor växer och utvecklas går deras kroppar igenom flera förändringar och de övergår långsamt till en ny, okänd värld: som kvinnor. Det tar tid att anpassa sig till en ny kropp. Det är också normalt att fråga sig när flickor slutar växa.

Här är några användbara fakta för föräldrar att känna till om detta ämne.

När växer flickor snabbare?

Puberteten börjar med en period av accelererad tillväxt. Under denna fas kan tjejer växa ungefär 23 cm. Det händer mellan åldrarna 9 och 13 år. I vissa fall kan tjejer gå in i puberteten ännu yngre, redan vid 8 års ålder.

Det första som händer i puberteten är att hormonnivåerna stiger. För flickor är det en höjning av östrogen.

Från och med då börjar reproduktionsorganen mogna för att förbereda kroppen för sexuell reproduktion. Trots det tar det flera år innan unga kvinnor är redo att bli mödrar.

Några av de mest uppenbara förändringarna i tonåren är:

  • Tillväxt av brösten
  • Att menstruationen börjar
  • Könshår börjar växa
  • Tillväxt av höfter, lår och skinkor
  • Aktivering av svettkörtlar

Hur mycket växer flickor efter sin första menstruation?

I genomsnitt växer flickor mellan 5 och 10 cm under de två åren efter sin första menstruation. Trots det tror vissa forskare att flickor som är äldre när de får sin första menstruation växer mer. I alla fall sker den berömda tillväxten i början av puberteten.

flicka mäter sig

Ibland ger sig puberteten till känna med utvecklingen av bröst runt 8 års ålder. Den första menstruationen förekommer vanligen ca 2 år senare.

Det är inte alltid korrekt att säga att flickor som utvecklas tidigare växer mer. Trots att deras tillväxt accelereras stannar den också av snabbare. När tillväxten är långsammare fortsätter den istället längre.

Vid vilken ålder slutar flickor växa?

Även om det inte finns någon exakt formel för när flickor slutar växa finns det några tecken. I början av puberteten ökar östrogehalterna. Som ett resultat ökar halterna av tillväxthormonerna och de stimulerar brosktillväxten.

För flickor händer det två år efter deras första menstruation. Detta sker omkring 16 eller 17 års ålder.

“Puberteten börjar med en period av accelererad tillväxt. Under denna fas kan tjejer växa ca 23 cm. 

Vad ska du göra om din dotter känner sig obekväm med sin nya längd?

Vissa tjejer kan vara någon decimeter längre än pojkarna i deras ålder. Det beror på att tjejer börjar växa tidigare än pojkar.

I ett sådant fall, kom ihåg att inget barn bara växer under en bestämd period. Så, två tjejer kan ha olika höjder, även när de är i samma skede och lika gamla.

Som förälder kan du hjälpa din dotters osäkerhet genom att följa dessa tips:

  • Jämför inte din dotters längd med andra flickor. Det kommer bara att göra henne orolig och självmedveten. Alla har sin egen längd och tillväxt.
  • Håll kommunikationen öppen om hennes utveckling. Låt henne veta att hon kan prata med dig om de förändringar hon kommer att gå igenom innan de ens börjar. Om du undviker att prata om dem kan din dotter få för sig att det är något skamligt.
  • Inte alla skillnader i tillväxt pekar på någon sjukdom eller avvikelse, men om du märker något avvikande i din dotters utveckling, tveka inte att fråga din läkare.
tonårsflicka tittar sig i spegeln och mäter sin midja

Hur du förbereder din dotter inför puberteten

Den första menstruationen kan vara stressig och upprörande för många flickor. Det kan vara särskilt överväldigande om de inte förstår vad det är som pågår. Allra värst är det om de inte vet något om den alls.

Därför spelar föräldrar en så viktig roll. Som mamma måste du hjälpa din dotter att se den här tiden som något naturligt.

Det här är ett tecken på att hennes kropp fungerar som den ska. Dessutom kan hon med tiden lära sig att tolerera även dess negativa aspekter.

Slutligen, försök motivera din dotter att acceptera sin egen tillväxt. Hjälp henne att förstå att hon kommer sluta växa så småningom.

Se också till att ge henne det känslomässiga stödet hon behöver. På så sätt kan hon känna sig mer redo att hantera de känslor som uppstår under utvecklingen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.