5 anledningar att planera en andra graviditet

5 anledningar att planera en andra graviditet

Senaste uppdateringen: 29 mars, 2018

Ofta behöver en andra graviditet inte planeras, utan den dyker upp som en överraskning. Men de par som har bestämt sig för att de gärna vill ha mer än ett barn kan börja planera direkt efter att det första barnet har kommit. Det finns hundratals anledningar att ha ett andra barn, men det finns vissa saker att tänka på innan man börjar planera en andra graviditet.

När föräldrarna väl har blivit medicinskt utvärderade och fått tummen upp för att skaffa ett barn till är resten bara en fråga om rätt tidpunkt. Generellt sett har ett par förmodligen många anledningar att vilja bli föräldrar två gånger, men förutsättningarna är inte alltid rätt.

anledningar att skaffa barn igen

Den vanligaste anledningen till en planerad andra graviditet är behovet att ge sitt äldre barn ett syskon. Det är något man kan tycka låter lite själviskt gentemot det ofödda barnet

Men många mammor säger att de tycker om att vara gravida, de uppskattar känslan av att bära ett barn i sin livmoder och alla förändringar som det innebär. Oavsett om de är känslomässiga, fysiska eller psykiska. Kvinnor som känner så har alltid en motivation till sitt mödraskap.

Varför ska man planera en andra graviditet?

gravid mamma och dotter

En mamma som är lycklig kan ha hundra olika anledningar att vilja bli mamma igen. Men det finns de som behöver övertygas. Därför har vi listat fem anledningar till att det är rätt beslut att planera en andra graviditet.

  • Parets relation stärks eftersom de har ett gemensamt mål och ser framåt med en familj och lyckliga stunder.
  • Det är en bra tid att skapa hälsosamma vanor. För att försäkra sig om en graviditet utan komplikationer måste man förbättra sina matvanor och göra sig av med dåliga vanor, såsom rökning och överdrivet alkoholintag.
  • Vi kan återuppleva lyckan och givmildheten från mor- och farföräldrar och resten av familjen. Under en graviditet mottar vi många välsignelser, vi blir bortskämda och vi betraktas med ömhet.
  • Vi får kontakt med livgivande energier och känner oss i harmoni med naturen. Vi växer som människor, och vi känner värdet i våra egna mammor och stoltheten i att vara kvinna.
  • Det är en annorlunda upplevelse som är värd att uppleva, och våra förväntningar inför framtiden växer eftersom vi skapar ett liv och vill leva mer för att kunna njuta av familjen vi skapat.

Hur vet man om man är redo att bli gravid igen?

Det första steget är att få en utvärdering hos en specialist, som kan besluta om de rätta förutsättningarna finns för en graviditet.

Doktorerna utvärderar faktorer som föräldrarnas ålder, ålder på det äldre barnet och längden mellan födslar. Förutom det anger de om det är nödvändigt med någon form av vaccination eller medicinering ifall det finns ett behov av att kontrollera någon sjukdom.

Du kommer då veta att du är redo, inte bara för att du vill bli gravid, utan för att en doktor har gett dig grönt ljus för att börja planera ett andra barn. Sedan är det bara att identifiera sina fertila dagar och anpassa sina vanor därefter för att förbättra möjligheterna.

Något annat att tänka på är din stressnivå, livsstil och din ekonomiska stabilitet. De kan alla påverka en hälsosam graviditet, så du måste i så fall försöka förbättra din situation.

dags för familjefoto

Det finns både fördelar och nackdelar med ett andra barn beroende på med vilken tidsintervall de båda barnen föds. Om de är väldigt nära i ålder växer de upp som jämlikar, båda är bebisar samtidigt utan många direkta fördelar… men om det går lite längre tid mellan födslarna blir båda barnen uppfostrade som unika individer eftersom de lever åtskilda i sin barndom.

Oavsett vad ska en familj alltid vara beredd att välkomna sina barn med kärlek. Alla barn är välkomna, en anledning till glädje, försoning och en lust att fortsätta kämpa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.