Amningens effekter på hjärnan
Om du ammar är det troligt att du känner dig distraherad eller glömmer bort saker ibland. Det är mycket som går dig obemärkt förbi och du känner dig förvirrad och frustrerad. Den här svårigheten att koncentrera sig är en av amningens effekter på hjärnan.
Under tiden du ammar är kroppen full av hormoner som alla bidrar med sitt. De skapar kaos i din hjärna, får dig att känna dig avtrubbad och översvämmar ditt system med substanser som distraherar dina sinnen.
Det kan vara oroande att ha en hjärna som känns dimmig. Hormonerna bidrar till större nervositet och gör det lättare att begå misstag. Och vi får inte glömma att hormonruschen pågår samtidigt som en brist på sömn och allmän press.
Vilka är amningens effekter på hjärnan?
Allt det här beror på att områdena i hjärnan som är ansvariga för noggrannhet och koncentration nu är fokuserade på att vakta och skydda din nyfödda bebis. Det fortsätter att vara så de första sex månaderna.
Amningens effekter på hjärnan gör det svårt att artikulera ord eller hänga med i konversationer som är lite mer intellektuellt krävande. Ammande kvinnor förlorar till viss del sin normala mentala kvickhet och skärpa.
Men fördelarna överväger ändå nackdelarna. Din bebis är din perfekta neurologiska partner och utbytet av känslor som sker vid amning genererar massor av nya nervförbindelser i din hjärna.
Mängden hormoner i omlopp varierar under dygnet beroende på hur ofta bebisen ammar. Ju oftare man ammar, desto mer hormoner och desto mer kontakt och nervförbindelser blir det.
Amningen utlöser ämnen som prolaktin och oxytocin, och dessa är de främsta hormon som bidrar till att stärka det emotionella bandet mellan mamman och barnet.
Bara en blick, en rörelse eller fysisk kontakt hud mot hud med din bebis kan få din hjärna att tänka på att det är dags för att amma. Dina bröst börjar värmas upp och kanske läcker mjölk. För barnet är fördelarna övervägande. Det får inte bara mat i magen, utan får också känna kärlek och närhet från sin mamma.
Du överför den här substansen till ditt barn, som i sin tur frigör oxytocin som får bebisen att känna sig trygg och lugn.
Abstinens vid avvänjning
Det är väldigt vanligt för mammor att lida av abstinensliknande symptom när de är ifrån sitt barn. Det kan leda till en känsla av rädsla, oro och även panik.
Uppkomsten av dessa känslor är neurologiska och kemiska snarare än psykologiska. Det händer för att hjärnan gradvis förbereder sig för att anpassa hormonnivåerna allteftersom ifall mamman och barnet skulle behöva bli separerade.
Mängden oxytocin, vilket kontrollerar stress, kan sjunka plötsligt. Glöm inte att oxytocin endast varar tre timmar i blodomloppet.
När avvänjningen börjar är det många mammor som upplever de här symptomen. Att sluta amma är också ofta kopplat till att börja jobba igen, vilket i sig kan vara en känslomässigt turbulent tid för många nyblivna mammor.
Följden blir en känsla av stress och oro, eftersom flödet av oxytocin som fyllde hjärnan under tiden man ammade plötsligt slutar.
Många mammor försöker underlätta övergången genom att använda en bröstpump för att få ut mjölk medan de jobbar. På det sättet kan de gradvis bli av med vanan att amma, och även fortsätta amma sitt barn på helger till exempel.
Genom att använda en pump försäkrar man sig inte bara om att produktionen av mjölk fortsätter, utan det återskapar även den mentala tillfredsställelsen som amning ger för både mamman och barnet.
Källa: The Female Brain, by Louann Brizendine
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Farrar, D., Tuffnell, D., Neill, J., & Marshall, K. (2010, March). Pregnancy adversely affects ability to recall previously seen spatial locations. In Society for Endocrinology BES 2010 (Vol. 21). BioScientifica. https://www.endocrine-abstracts.org/ea/0021/ea0021P325
- Brizendine, L., & Montesinos, M. J. B. D. (2007). El cerebro femenino. RBA.