Några stora anledningar att läsa boken "Undret"

"Undret", av R.J. Palacio, är en bok som förtjänar att läsas av både vuxna och barn.
Några stora anledningar att läsa boken "Undret"
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När man läst ut boken Undret är det omöjligt att sluta tänka på vad man just har läst. Man går igenom den om och om igen i huvudet. Att läsa den är som att påbörja en underbar resa som tar dig med på en berg- och dalbana av känslor.

Det är en riktig må-bra-bok som får dig att tänka på livet. I den här artikeln ger vi dig några goda anledningar att läsa boken Undret.

Vad handlar boken Undret om?

August (Aggie) är tio år gammal, men han har inte gått i skolan som andra barn. Han föddes med en genetisk avvikelse och har varit tvungen att genomgå 27 operationer i ansiktet.

Det gör att hans ansikte inte ser “normalt” ut. När det är dags för honom att äntligen börja skolan vet han att han måste möta världen utanför sin komfortzon och utan sin hängivna familj.

Som tioåring gillar August att göra de vanliga saker som andra barn i hans ålder gör. Han gillar glass och att cykla. Han spelar boll och har ett Xbox, men trots alla hans operationer kommer han aldrig se normal ut.

Det är svårt för August och även för hans familj. Han har en väldigt beskyddande äldre syster, Via, som blir arg när folk stirrar på honom och när hans föräldrar är för uttrycksfulla i sin kärlek till August. Hon kan inte låta bli att diskutera om August ska gå i skolan och dela sin åsikt om situationen.

August

© Lions Gate Entertainment, Mandeville Films, Participant Media

Goda anledningar att läsa boken Undret

“Mitt namn är August. Jag kommer inte att beskriva hur jag ser ut. Vad du än tänker är det nog värre.”

När August börjar skolan är han väldigt nervös. Inte bara av samma skäl som något annat nytt barn som börjar skolan, utan också för att han vet att han inte kommer kunna gå längs korridoren utan att alla tittar på honom eller är elaka mot honom.

Det är en riktigt djärv bok som är rolig och engagerande på samma gång. Om någon berättade vad boken handlade om innan du läste den skulle du antagligen inte tycka att den lät så intressant. Du kanske inte skulle attraheras av den, och inte heller vara så angelägen om att komma in på ett svårt ämne som du egentligen inte vill tänka på.

Men det visar sig vara väsentlig läsning, tack vare charmen och värmen i dess sidor, även i de svåraste och sorgligaste delarna. Ja, August har ett ovanligt syndrom, men man blir varm inombords av att läsa om honom på bara några sidor.

Sorgen man känner av att läsa boken kompenseras av kärleken och vänligheten som strömmar genom bokens karaktärer och händelser. August sätt att uppskatta de goda sakerna som omger honom är anmärkningsvärt.

Undret är skriven främst för barn, men egentligen riktar den sig till oss alla. Den är verkligen underhållande att läsa, trots många tuffa ögonblick.

Det viktigaste är att August aldrig tappar sitt sinne för humor i en berättelse som är lika unik som den är normal. Den har 400 sidor, men är uppdelad i korta kapitel, och det gör den lätt att läsa.

Vilken åldersgrupp vänder den sig till?

Den kan läsas av barn på nio eller tio år, men också av tonåringar och till och med vuxna. Författaren R.J. Palacio har lyckats skapa mycket trovärdiga karaktärer. Deras kommentarer är verkliga, liksom deras skämt och gnabb. Boken har allt som är typiskt för en mellanstadieklass.

I boken hittar vi flera berättare, som August klasskamrater Summer och Jack, och hans syster Olivia. Detta gör det lättare att se hur de omkring August faktiskt förstår att han egentligen är ett helt normalt barn.

Den del av berättelsen som berättas av hans syster, Via (Olivia), är särskilt slående. Hon kan fånga hur en tonåring kämpar mellan kärleken hon känner för sin bror och hur hon lever dag för dag, eftersom människorna runt henne inte uppmärksammar henne särskilt mycket.

Filmen Wonder

© Lions Gate Entertainment, Mandeville Films, Participant Media

Slutligen lämnas vi med en reflektion från August i slutet av boken, lika viktig som den är enkel:

“Alla borde få en stående ovation från allmänheten minst en gång i sitt liv, för vi har alla övervunnit något i denna värld.”

Undret filmatiserades 2017. Filmen släpptes i Sverige med sin engelska titel Wonder och finns på DVD. Vi rekommenderar att du läser boken först och sedan tittar på filmen!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • R.J. Palacio. (2012). Wonder, La lección de August. Nube de Tinta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.