80-talsband och musiker från din ungdom

Åttiotalet var ett av de årtionden som hade störst inverkan på musikhistorien. Och än idag finns det ett flertal 80-talsband och musiker som fortfarande spelas regelbundet på radio och andra musikplattformar här och runt om i världen.
80-talsband och musiker från din ungdom

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2020

Det är alltid nostalgiskt att tänka tillbaka på den gamla goda tiden. Idag vill vi ta dig tillbaka till din ungdom med en lista över dina favoritband och -musiker från 80-talet.

Vi ska här ta en titt på några 80-talsband och musiker som har satt sina spår. Oavsett om du var ett barn, en tonåring eller en ung vuxen på 80-talet kommer du säkert kärleksfullt komma ihåg dessa legender. Så skruva upp volymen så kör vi!

80-talsband och musiker från din ungdom

The Police

Skulle det chocka dig att få veta att sångaren i The Police är 68 år? Tiden flyger helt klart! Det verkar som att det brittiska bandet, som bildades 1977, kom med hit efter hit. Deras glansdagar är nu långt gångna, men du kan fortfarande höra Stings ikoniska röst i filmmusik på TV, i radio och i spellistor från 80-talet än idag.

Faktum är att deras låt Every breath you take är bland de 500 största låtarna genom tiderna. Enligt tidningen Rolling Stone är låten nummer 84 på listan.

Queen

Precis som The Police föddes detta brittiska rockband på 70-talet. Det var emellertid först 1984 som de släppte en av sina mest emblematiska låtar. I want to break free fortsätter att vara en favorit – nästan en sorts psalm – över hela världen. Låtens video väckte enorm kontrovers, särskilt i USA, för att bandmedlemmarna var klädda i kvinnokläder.

Men om vi skulle vara tvungna att välja vår favoritlåt från Queen skulle det nog vara Bohemian Rhapsody. Faktum är att under 2018 kom en film ut med samma namn till biograferna.

Denna filmbiografi handlar om den avlidna sångaren Freddie Mercury och resten av medlemmarna som var med i bandet. Filmen var en kassahit och fick fem Oscar-nomineringar. Rami Malek vann bästa skådespelare för sin framställning av Fred Mercury.

Metallica

När man gör en lista över 80-talsband och musiker får man inte glömma dessa heavy metal-legender. Deras antikrigssång One från 1988 vann en Grammy för bästa heavy metal-singel – en helt ny kategori på den tiden. Utan en skugga av tvivel är Metallica ett av de mest framgångsrika och kända banden i hela världen.

Guns N’ Roses

Ett annat 80-talsband med en välförtjänt plats på vår lista är den legendariska rockgruppen Guns N ‘Roses. Bandet bildades 1985 och steg snabbt till berömmelse. Precis som The Police tog sig Guns N ‘Roses in på Rolling Stones lista över de 100 bästa artisterna i historien. 2012 fick de också vara med i Rock and Roll Hall of Fame.

Bon Jovi

Ett annat enormt populärt rockband från 80-talet är Bon Jovi. Bandet bestod av sångaren Jon Bon Jovi, keyboardisten David Bryan, trummisen Tico Torres, gitarristen Phil X och basisten Hugh McDonald.

80-talets band och musiker: mamma och dotter lyssnar på musik
Det går inte att betrakta dem som något annat än en global musikikon, och bandet nådde astronomiska siffror när det gäller album- och konsertförsäljning runt om i världen. Faktum är att bandets framgång är så stor att de, precis som Guns N ‘Roses, också ingår i Rock and Roll Hall of Fame. Titta bara på statistiken nedan:
  • 3 diamantalbum
  • 202 platinaalbum
  • 75 guldalbum
  • 3 silveralbum

Michael Jackson, kungen av pop

Sist men inte minst har vi inte ett band utan snarare en solo-artist – ingen annan än Michael Jackson. Dock påbörjades hans musikkarriär med att han var en del av ett band som bestod av han själv och hans 5 bröder.

Jackson 5 höll ihop i 15 år innan Michael blev berömd som soloartist. Med skivor som Thriller – ett av de mest sålda albumen någonsin – och Bad markerade Michaels musik en vändpunkt i musikhistorien. Tack vare hans musikaliska bidrag kommer han alltid att vara känd som kungen av pop.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.