Praktiska övningar som kan hjälpa ditt barn att lära sig prata
Under de första månaderna i en bebis liv vet de inte hur de ska kommunicera. Därför blir att gråta det enda sättet att uttrycka sig. Vi föräldrar väntar spänt på våra bebisars första ord, men det finns praktiska övningar som kan hjälpa ditt barn att lära sig prata snabbare.
Det är rekommenderat för barn mellan 6 till 36 månader.
Hur du kan hjälpa ditt barn att lära sig prata med praktiska övningar
Hur man på bästa sätt ska föra vidare språklärande är något som många försökt hitta ett svar på. Föräldrar och specialister, barnomsorgspersonal och lärare är alla engagerade i att hjälpa bebisar lära sig prata på ett effektivt sätt.
För att uppmuntra ditt barn att prata är det bra att ha lite bakgrundskunskaper om aktiviteter för språklärande. Övningarna vi kommer ta upp är tillräckligt enkla att utföra hemma.
Första övningen – Läsa sagor
Sagor riktade till barn är utformade för att vara enkla att förstå och för att stimulera deras emotionella kapacitet. Välj historier som är passande för ditt barns åldersgrupp.
För att kunna utveckla ditt barns förmåga att tala medan du läser sagor kan du be dem peka på olika objekt i boken. Ditt barn kommer vänja sig vid att du läser berättelsen, men du kan även låta dem “läsa” själva genom att låta dem hålla i boken.
Andra övningen – Dockteater
Den här roliga övningen får barn intresserade av olika karaktärer och en dialog. Dockor och marionetter som är gjorda för barn utgör perfekta lärare. Du kan uppmuntra ditt barn att prata med dockorna, eller att beskriva dem samt att svara när de pratar.
Du kan bygga upp en teater med hjälp av saker och rekvisita som uppmuntrar till en konversation. Att klä ut sig och dramatisera är en del av det roliga.
Tredje övningen – Traditionella lekar
Lekar som innehåller sång eller dans som gör att barn interagerar med en vuxen är lämpliga för att uppmuntra till att tala. De kombineras vanligtvis med rytmer, fraser och ljud som barnet måste svara till, fortsätta på eller spela ut beroende på leken.
Fjärde övningen – Barnsånger
Syftet med sångerna är att lära barn, men de har också något speciellt som gör dem oemotståndliga för de små. Sånger är därför ett väldigt bra sätt att göra lärandet roligt och hjälpa ditt barn att lära sig prata.
Melodierna har ett bra ordförråd för barn. De är enkla, galna och roliga. Barn ska bli uppmuntrade att repetera dem igen och igen. Först varje stavelse för sig och senare i hela verser.
Femte övningen – Bilder
Att börja introducera begrepp med “språkliga tecken” är ett bra sätt för barn att lära sig att koppla ihop bilder med orden som beskriver dem.
Därför är det bra att börja visa fotografier, tecknade figurer och alla möjliga typer av bilder. På så sätt kommer barnen börja ta in den semantiska och dialektiska informationen som associeras med varje bild.
Barnet kan beskriva vad de ser på bilderna och sedan börja skapa nya begrepp och ett nytt vokabulär.
Vilken är den rekommenderade åldern för att börja med övningarna?
Det är vanligt för de små att börja visa tecken på att de förstår från ungefär 6 månaders ålder och framåt. De kan till exempel le, vara uppmärksamma på när man pratar med dem och börja göra deras första försök till uttal. I den här åldern är det bra att införa passande övningar för att stimulera deras tal.
Mellan 9 till 18 månader kommer bebisen kunna börja svara och tala i hela stavelser. De kommer peka på vad de vill ha och uttrycka en acceptans eller ett avslag och kommer kunna många ord på saker och namn på personer. De kommer även börja använda gester som betyder olika saker på deras eget sätt.
Från och med att de är två år och framåt kommer barnen börja använda hela ord och visa att de vet deras betydelse. Det är nu det är dags att använda sig av övningarna som kan hjälpa ditt barn att lära sig prata.
Vid 36 månader kommer barnen vara kapabla att delta i alla övningar ovan, men vissa är självfallet svårare än andra. Om de inte kan delta alls är det bäst att uppsöka en specialist för vidare råd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Navarro Pablo, M. (2003). Adquisición del lenguaje. El principio de la comunicación. Cauce, 26, 321-347. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/13138/file_1.pdf?sequence=1
- Oléron, P. (1985). El niño y la adquisición del lenguaje. Ediciones Morata.
- Vila, I. (1991). Lingüística y adquisición del lenguaje. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 7(2), 111-122. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28361