Hur man dekorerar enligt Feng Shui

Hur man dekorerar enligt Feng Shui

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Finns det något som helt enkelt inte passar in i ditt hem? Varför inte ge Feng Shui en chans? Några små detaljer kan göra stor skillnad.

Visst har du hört talas om Feng Shui? Det är en gammal metod som kommer från Kina som förespråkar att vi anpassar vår miljö till förmån för harmoni.

I den här artikeln har vi ställt samman några tips om hur du kan dekorera ditt hem enligt Feng Shui.

Feng Shui är en integrerad metod som täcker in alla aspekter vi behöver tänka på vid inredningen av ett rum eller hem – från mötesplatsen till väggens färg och belysningen till placeringen av speglar och tillbehör.

Vissa människor relaterar Feng Shui till en religion, men ingenting är längre från sanningen. Feng Shui kräver inte att husinvånarna ska tända ljus, men du kan göra det om du vill.

Tips för att dekorera enligt Feng Shui

1. Det första är att städa och rensa ut

Feng Shui betonar flödet av energi. Om det finns några element i ditt hus som blockerar cirkulationen av energi, måste du göra dig av med dem.

Hur kan du ta reda på om ett element blockerar energi? Det är enkelt: börja med saker som du aldrig använder. Du behöver inte kasta bort dem, bara flytta dem till en plats där du inte ser dem.

Ordning och reda är en viktig faktor för att uppnå harmoni och balans. Gör dig av med allt som du inte trivs med i ditt hus.

2. Ljus som en energikälla

Enligt Feng Shui är naturligt ljus en energikälla. Därför är det viktigt att ha fönster, dörrar och gardiner som tillåter att solljus släpps in.

Dessutom är det viktigt att placera lampor, ljus och andra belysningsanordningar så att du undviker mörker på natten. Mörka utrymmen bör bara reserverade för när vi ska sova.

barnkammare inredd enligt Feng Shui


3. Sovrum ska vara synonymt med vila

Som med de andra aspekterna ovan bör du ta bort allt från ditt sovrum som du inte känner dig bekväm med eller saker som stör din vila.

Med andra ord bör saker som tv, datorer och mobiltelefoner inte finnas i sovrummet.

Om du av någon anledning måste ha din mobiltelefon till hands på natten, lämna den inte framme på nattygsbordet. Det är bättre att använda en väckarklocka. Den kan också fungera som larm och den har fördelen att de inte skickar ut elektromagnetiska vågor.

Det finns också några Feng Shui-rekommendationer för din säng. Din säng bör vara diagonalt mitt emot dörren och den ska inte ligga framför ett fönster.

4. Färger inom Feng Shui

Experter på Feng Shui-dekoration säger att det är bättre att välja ljusa färger som pastellfärger än mörka och murriga. De rekommenderar dessa toner eftersom de passar ihop med många olika dekorationsalternativ.

Dessutom kan väggar med intensiva färger överbelasta sinnena, vilket gör dem tråkiga i det dagliga livet.

En annan fördel med dessa ljusa toner är att de speglar ljus. Färgen på väggarna kan ändras beroende på rummets användning.

Feng Shui är en integrerad metod som täcker alla aspekter vi behöver tänka på när vi inreder ett rum.

5. Vardagsrummet, en plats att umgås

Vardagsrummet är det utrymme där vi umgås med familj och vänner, sittplatserna bör vara protagonisterna i dessa rum. Försök placera dem i vinklar, inte mitt emot varandra. På detta sätt kommer kommunikationen att ske på ett mer flytande sätt.

Ljus från levande ljus och eldstäder är också välkomna i detta utrymme. Du kan till och med lägga till några målningar eller tavlor. Enligt Feng Shui uppfyller eld funktionen att uppmuntra positiva känslor.

6. Ett privat badrum

Badrummet är ett grundläggande rum i huset och det bör inte vara i full vy. Badrum bör kunna bevara integriteten hos den som använder det.

Håll badrummet rent och städat och ta bort eventuella föremål som hindrar flödet av energi. Du kan hålla parfymflaskor, krämer och andra färgglada föremål ur sikte.

barnkammare inredd enligt Feng Shui


7. Ingången och hallen enligt Feng Shui

Utrymmet bredvid husets entré är också känd som hallen. Det ska vara harmoniskt och vackert. Du kan ställa in en fin möbel eller dekoration för detta utrymme.

Kom ihåg att hallen är det första intrycket en gäst kommer att få av ditt hem. Se till att den alltid är städad och organiserad.

Sammanfattningsvis är det värt att nämna att Feng Shui inte fastställer strikta regler. Tvärtom tillåter det de anpassningar och ändringar som passar de behov och egenskaper som ett visst utrymme har.

Om du bestämmer dig för att dekorera ditt hus enligt Feng Shui, kommer du säkert att märka den förändring det kommer att ha på ditt humör.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.