Förbättra ditt barns handstil med dessa roliga lekar
Barns handstil är något som kan förbättras. Lägg några timmar om dagen på att träna den så att ditt barn får en handstil som är både vacker och läsbar. Den här artikeln hjälper dig att göra det.
Förbättra styrkan i fingrarna
För en fin handstil måste ditt barns fingrar bli starkare. Tänk på att fingrarna håller blyertspennan, och mycket av rörelsen som görs vid skrivning görs bara genom dem.
För att uppnå detta mål rekommenderar vi att du köper lera för att knåda och forma efter behov. Du kan själv tillverka trolldeg eller köpa plastellina eller andra typer av modellera.
Ge ditt barn pappersark och lär honom att riva. Det är inte nödvändigtvis viktigt att följa raka linjer, utan snarare att hålla papperet korrekt och att använda tummen och pekfingret.
Ge honom eller henne pennor, färgpennor, akvareller och penslar. Ditt barn behöver träna med dem, och de kommer att stärka hans eller hennes fortfarande svaga små fingrar och han eller hon kommer att utföra övningar som hjälper till att förbättra handstilen.
Övervaka ditt barn så att hon gör alla lekar och deras rörelser korrekt. Det här är också en bra ursäkt att tillbringa tid ihop, samtidigt som man lär sig och har roligt.
Lär honom att spela musik på piano med handen som mest används för att skriva med. Om du föredrar det, så kan du visa honom hur man ska knäppa på en gitarrsträng.
Ge henne en sax att klippa med. Saxen ska hållas med tummen och pekfingret, vilket spelar en viktig roll i ett barns handstil.
Låt honom skriva på datorns tangentbord. Även om barn behöver skriva för hand mer så kan de lära sig att skriva på ett tangentbord med. Det hjälper deras fingrars styrka och flexibilitet och ger dem mer insikt i det skrivna ordets magi.
Strecklekar för att förbättra handstilen
Att göra streck om och om igen i en följd är det bästa sättet att få ditt barn att lära sig att skriva fint. Därför uppmanar vi dig att få ditt barn att göra det minst en timme per dag.
Visa henne, till exempel, hur man gör spiraler, så att de blir större, mindre, med mer eller mindre snurr, i olika färger… kom ihåg att träningen måste vara lite kul med för att göra den mer attraktiv.
Prova att skissa en av hans favoritkaraktärer med bara prickar. Till exempel, om ditt barn gillar Musse Pigg, ta fram efter en teckning av honom (kanske från nätet). Placera den under ett vitt pappersark och markera huvudlinjerna med prickar. Vi föreslår att du sätter ut prickar på rimliga avstånd för ditt barn att fylla i.
När den prickade konturen av Musse Pigg är färdig så utmana ditt barn att göra klart teckningen genom att följa prickarna utan att lyfta pennan. Detta är en utmärkt och rolig övning för att ta kontroll över att göra streck och förbättra handstilen.
En annan rekommenderad aktivitet för att förbättra handstilen är att ge ditt barn en skrivbok och lära henne att rita former om och om igen utan att lyfta pennan. Det behöver inte vara bokstäver. Former går lika bra, som fyrkanter, ovaler, stjärnor, etc.
Ge honom friheten att göra streck efter sin egen vilja och fantasi. Säkert älskade han, när han var yngre, att rita på väggarna eller vilken annan yta som var framför honom.
Det här kan vara en bra tid att låta honom rita på nya ställen. Ge honom en bit krita, till exempel, och låt honom få fri tillgång till framsidan av huset.
Förbättra ditt barns handstil med dessa roliga lekar
För att förbättra ditt barns handstil är det också viktigt att du tar dig tid att lära henne hur hon ska skriva alla de bokstäver som hon lär sig i skolan.
För att motivera henne kan du belöna henne med en guldstjärna eller beröm när hon gör sitt bästa.
Kom ihåg, när ditt barn skriver, ska han eller hon sitta rätt: Rak i ryggen och fint på stolen. Ena handen ska hålla pappersarket och den andra ska vila med sin armbåge på bordet. Låt inte barnet “ligga” på papperet eller huka över det, eftersom den dåliga hållningen kommer att påverka hans eller hennes handstil.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bravo, P. M., & Jorge, C. M. H. (2010). Mejorar la caligrafía de niños y niñas con altas capacidades intelectuales con un programa de reforzamiento. In Motivación y emoción: investigaciones actuales (pp. 383-392). Servicio de Publicaciones.
- Fons, M. (2001). Enseñar a leer y a escribir. En Didáctica de la lengua en la educación infantil. Monserrat, Bigas y Monserrat Correig (Edits.) pp. 179-212. Madrid: SÍNTESIS, S. A.
- Gómez, L. F. (2007). Caligrafía y legibilidad. Correo del Maestro, (131).
- Peña, J. (2010). Exploración sobre la experiencia en escritura de niños de la primera etapa de educación básica. Legenda, 13(10), 164-181. http://erevistas.saber.ula.ve/index.php/legenda/article/viewFile/613/754
- Villalobos, J. (2006). La lectura y la escritura como herramientas para el desarrollo del cono-cimiento y aprendizaje. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura. Teoría y práctica (pp. 33-58). Mérida. Venezuela: Consejo de Desarrollo Científico Humanístico y Tecnológico y Consejo de Estudios de Postgrado Universidad de Los Andes.