5 djurlekar för barn
“Hundar säger ‘voff’, och kossor säger ‘mu’.” Låter detta bekant för dig? Djurlekar för barn är en del av barnens och föräldrarnas vardag. Här vill vi ge dig några idéer som du kan prova med dina små.
Djurlekar för barn erbjuder en hel värld av skoj, och de är endast så komplexa eller enkla som du själv vill ha dem. Barn tycker verkligen om att upptäcka djurriket, så det är lätt att locka dem till att medverka.
Att undervisa är alltid en utmaning, därför vill vi ge dig några tricks i form av lekar så att ni kan ha roligt samtidigt som de lär sig om djur.
Innan ni börjar leka…
- Först, betänk kunskapsnivån hos dina barn. Ett väldigt litet barn är inte detsamma som ett barn som går i grundskolan. Det är bäst att du anpassar leken efter dina barns ålder samtidigt som du föreslår utmaningar som de måste kämpa för övervinna.
- Hitta aktiviteter som även är roliga för dig. Om du blir uttråkad kommer de sannolikt också att bli uttråkade. Att förvandla leken till en arbetsuppgift är lätt, men det är inte vad du vill göra.
- Låt dina barn utveckla leken. Du bestämmer reglerna, men du kommer att njuta mycket mer av att se hur de utför saker och ting på eget initiativ under lekens gång. Om du begränsar dem och dikterar vägen framåt kommer de snart att bli uttråkade.
- Fantasi är makt. Bryt dig loss från de etablerade reglerna och upptäck det roliga då dina barn tillåts verka utan riktning. När ni leker vet du hur det börjar, men inte hur det slutar. Njut av friheten att vara barn igen, tillsammans med dina barn.
Dessa tips kan hjälpa till med att göra era lekstunder roligare. Dina barn kan också hitta på sina egna djurlekar, uppmuntra dem att göra det samt delta i deras magiska värld av lekar och djur.
Alla de viktigaste lärdomarna i livet görs genom att leka
–Francesco Tonucci–
5 djurlekar för barn
Här följer fem idéer med djurlekar för barn. Varje lek kan pågå så länge du vill och du kan göra de ändringar du känner för. Kom ihåg att det viktiga är att lära sig samtidigt som man har roligt.
- Ge tillbaka rösterna till djuren. Djuren har tappat rösten. Vi är de enda som kan hjälpa dem. Vi måste hitta rösten för varje djur och ge den tillbaka till dem. För att göra detta sammanfogar vi fonetiskt skrivna kort med en teckning eller figur av motsvarande djur.
- Djurfamiljer. Med den här leken är målet att lära sig vilken klassificering som ett djur tillhör. Dina barn är djurens ungar och de letar efter sin familj. Vi kommer att ge dem ledtrådar om deras ursprungsfamilj: hur de reproducerar sig, var de bor, vad de äter eller hur de rör sig. Du kan använda mimik, läten och allt du kan tänka dig.
- Skapa ett nytt husdjur. Ni vill ha ett nytt husdjur hemma och kommer att skapa det helt själva. Du använder olika djurdelar och ljud samt ritar det. Du måste namnge det och uppfinna vad det äter, hur det beter sig och alla egenskaper som du kan föreställa dig.
- Djurcharader. I en behållare lägger du små pappersbitar med namnen på djuren. Ni borde alla känna till djuren för när ni turas om tar ni ut ett papper och ni måste agera ut det djuret. Inga ljud får yttras, så allt sker genom mimik.
- Djurkapplöpning. Detta är en helt vanlig tävling, men mellan två olika djur. Ni drar lott om namnet på djuret och springer och imiterar det. Låt oss se vem som vinner!
Andra djurlekar och spel för barn
Om dina barn har energi och lust att fortsätta leka kan du också använda interaktiva spel som du hittar på internet. Dessa spel använder modern teknik för att lära barnen om djurvärlden.
Du kan också hjälpa dina barn att hitta mer information om ett specifikt djur. Att vilja veta mer är ett tecken på att deras nyfikenhet är aktiv och det är någonting som är oerhört nyttigt att uppmuntra.
På marknaden finns djurlekar och spel i många varianter: pussel, brädspel, kortspel, etc. De är designade speciellt för specifika åldrar, så det är bara att leta efter det som passar bäst.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Zamorano, M. M., Abad, M. M., & José, M. (2019). La importancia del juego en los niños. Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría, 31. https://scptfe.com/wp-content/uploads/2020/02/canarias-pediátrica-vol-43-01-ENE-ABR-2019.pdf#page=31
- Montero, M. M., & Alvarado, M. D. L. Á. M. (2001). El juego en los niños: un enfoque teórico. Revista educación, 25(2), 113-124. https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/educacion/article/view/3585