7 fabler med oförglömliga lärdomar för barn
Fabler och sagor innehåller viktiga lärdomar för barn. Sagorna bidrar till att utveckla barnens kreativa förmågor, språkkunskaper och läsförståelse. Allt detta är viktigt för deras framtid.
Historier med moral är också bra för att uppfostra barnen, ge dem värderingar och forma deras personlighet.
Varför använder man fabler med lärdomar för barn?
Fabler är korta historier som ofta innehåller djur eller föremål med mänskliga egenskaper. De är roliga, intressanta och lär barnen viktiga livsläxor genom de handlingar och attityder som förekommer i sagorna.
Fabler är därför ett fantastiskt sätt att lära barn om värderingar och beteende. Det blir enklare för barnen att lära sig om det man vill lära dem presenteras som sagor.
7 roliga fabler med lärdomar för barn
Sagor har historiskt sett varit det äldsta sättet att överföra kunskap från en generation till en annan. Man kan använda många fabler för att uppfostra och underhålla barn.
Här är några roliga exempel.
Mössen höll ett möte
Denna roliga fabel handlar om en grupp möss som ville bli av med sin största fiende, katten. De hade allihopa en idé men ingen var beredd att skrida till verket. Denna berättelse lär barn hur enkelt det är att lova något och inte hålla det.
Gräshoppan och myran
Genom att berätta denna korta fabel för ditt barn så kommer du visa hur viktigt det är att anstränga sig och arbeta hårt. Fabeln handlar om en liten myra som arbetar hårt för att bygga ett hem under sommaren.
Under tiden sitter gräshoppan och sjunger i solen, vilket den får ångra då vintern kommer. Detta är en historia som lär ditt barn att använda sin tid effektivt.
Redskapen
Om dina barn precis har börjat skolan så är detta en perfekt fabel att berätta för dem. Det är en berättelse som handlar om olika verktyg, och varje verktyg kan se en svaghet i de andra.
Då de ser hur de kan arbeta tillsammans för att skapa en fin möbel så ändrar de dock åsikt. Denna fabel visar barnen hur viktiga deras klasskamrater är och att var och en av oss kan bidra på vårt eget sätt.
Pojken som ropade varg
Detta är ett bra sätt att få ditt barn att inte ljuga. Fabeln berättar om en pojke som var fåraherde och som tyckte om att skrämma folk genom att varna dem för den farliga vargen. Byborna kom om och om igen för att hjälpa pojken mot vargen.
En dag kom dock vargen på riktigt, men denna gången var det ingen som kom och hjälpte pojken. Alla trodde att det var ännu ett trick. Denna historia lär barnen att lögner kan ha allvarliga konsekvenser.
Lejonet, rådjuret och haren
Detta är historien om ett lejon som måste ta ett svårt beslut: han kan jaga en liten hare eller ett stort rådjur. Det han väljer blir dock inte så lyckat.
Du kan använda denna fabel med lärdomar för barn för att lära dem att var nöjda med vad de har. Denna historia betonar dessutom vikten av att ta genomtänkta beslut genom att tänka igenom riskerna.
De två grodorna
Detta är historien om två små grodor. En varm sommar torkar sjön där de bor ut och de börjar leta efter ett nytt vatten.
De kom fram till en djup brunn och en av grodorna hoppade ner i den. Den andra grodan tvekade dock och tänkte att de inte skulle kunna komma upp ur brunnen om den också torkade ut.
Denna berättelse kommer hjälpa ditt barn att tänka efter innan det tar beslut.
Sköldpaddan och haren
Denna gamla fabel har lärt generationer med barn att inte skratta åt andra. Den visar oss också att det är ett misstag att vara alltför stolt över sig själv.
Berättelsen handlar om en sköldpadda som utmanar en hare till en kapplöpning. Haren tror att han enkelt kommer att kunna vinna över sköldpaddan, men lär sig att ingen är bättre än någon annan.
Fabler är bra sätt att lära barnen att tänka på hur de beter sig. Dessa historier hjälper oss att uppleva känslor genom att sätta oss i karaktärernas situation.
Läs dessa fabler för dina barn då de ska gå till sängs för att lära dem värderingar och eftertanke.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dido, J. C. (2009). Teoría de la Fábula. Espéculo. Revista de estudios literarios. Universidad Complutense de Madrid. https://biblioteca.org.ar/libros/152405.pdf
- Llorens García, R. F. (2015). Fábulas, educación literaria y didáctica de los valores: Leo Lionni. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/45248
- Rodríguez, A. B. R. (2010). La fábula en la educación primaria. Pedagogía Magna, (5), 19-26. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3391385.pdf