5 korta fabler för barn om viktiga värderingar
Fabler är korta noveller som handlar om djur och som alltid har en moralisk läxa att förmedla. Vi har här samlat några korta fabler för barn som kan hjälpa dem att skilja gott från ont, rätt från fel.
Alla kulturer har populära folksagor och fabler, så du har antagligen hört talas om några av dessa fabler nedan.
Korta fabler för barn om värdet av hårt arbete
Följande fabler är bra exempel på hur den snabbaste och kortaste vägen inte alltid är den bästa. I dag vill folk ha allt på en gång, så det är viktigt att lära ut värderingar som tålamod och uthållighet.
Flickan och hennes kruka
En flicka skulle till marknaden för att sälja en kruka med mjölk. Med pengarna från försäljningen planerade hon att köpa ägg, kläcka fram några kycklingar och sedan sälja dem för att köpa ännu fler djur och få mer pengar. Men hon var så distraherad av sina tankar att hon snubblade, hinken föll till marken och mjölken spilldes ut.
Det är bra att ha planer, idéer och projekt, men det är ännu viktigare att vara uppmärksam på vad som finns precis framför dig. Om du inte gör de saker du behöver göra nu kommer dessa projekt att förbli just det: idéer som aldrig kommer bli verklighet, utan att göra några vinster.
Myran och gräshoppan
En gräshoppa tillbringar sin sommar med att spela musik och njuta av livet medan myran bara arbetar och lägger undan mat inför vintern. Vad händer då när vintern kommer? Jo, gräshoppan har inget att äta och ber myran om hjälp, men myran vägrar hjälpa honom.
Läxan här är inte att inte hjälpa andra, utan snarare att inte vara lat som gräshoppan var. Om du till exempel lär dina barn att vara ihärdiga och hjälpa dem att upprätta goda studievanor kommer de att fokusera mer och det kommer löna sig på lång sikt.
Allteftersom våra barn blir äldre blir mål inte lika lätta att uppnå, så det hjälper dem också att utveckla sin ansvarskänsla.
Korta fabler för barn om respekt
Sköldpaddan och haren
I den här klassiska sagan om en kapplöpning mellan en sköldpadda och en hare kan det verka lätt att gissa vem som kommer vinna. Men mot alla odds vinner sköldpaddan. Haren är så säker på att den kommer vinna att den till och med stannar till för att ta en tupplur under loppet. Men den sover så länge att den inte når mållinjen i tid, innan sköldpaddan.
Man kan inte döma någon efter hur de ser ut. Barn ska inte jämföra sig med sina lagkamrater. Att vinna eller förlora, ha de högsta betyget… det är inte det som verkligen är viktigt. Det som verkligen betyder något är den ansträngning man gör.
Lejonet och musen
En dag väcker en mus ett enormt lejon av misstag och ber honom låta den leva. I gengäld måste musen hjälpa lejonet när han behöver det. Men hur kan en mus hjälpa ett stort och starkt lejon? Lejonet kan inte heller svara på det, men han låter musen gå.
Ett tag senare fångar några jägare lejonet, och han ryter så högt han kan för att be om hjälp. Musen hör honom och gnager av repen för att befria lejonet.
Berättelsens moral är hur viktigt det är att behandla andra väl eftersom du aldrig vet när du kanske behöver deras hjälp. Att hjälpa andra utan att förvänta sig något i gengäld är också en av grundpelarna för att bygga starka vänskaper.
En sista kort fabel för barn
Det finns mängder av fabler med god moral (Lantmusen och stadsmusen, Räven och kråkan, med flera), men vi vill berätta om en som är lika relevant för barn som för vuxna.
Hönan som värpte guldägg
Försök föreställa dig att du har en höna som då och då lägger ett gyllene ägg. Om det händer måste det bero på att hönan har guld inuti sig, eller hur?
Det var vad ägarna till hönan trodde, men till deras förvåning hittade de inget guld i henne efter att ha dödat henne. Därför blev det inga fler guldägg och ingen höna för deras del.
Girighet och otålighet gör att vi förlorar oss själva. Ibland är det bästa du kan göra att värna om det du har och anpassa dig efter det, för du kan förlora allt du har på ett ögonblick.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dido, J. C. (2009). Teoría de la fábula. Espéculo. Revista de estudios literarios. Universidad Complutense de Madrid. https://biblioteca.org.ar/libros/152405.pdf
- Samaniego, F. M. de. (2003). La lechera. In Fábulas en verso para el uso del Real Seminario Bascongado. Tomo I (pp. 65–67). Madrid: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Retrieved from http://www.cervantesvirtual.com/nd/ark:/59851/bmcwp9x2
- Samaniego, F. M. de. (2003). La cigarra y la hormiga. In Fábulas en verso para el uso del Real Seminario Bascongado. Tomo I (pp. 19–20). Madrid: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Retrieved from http://www.cervantesvirtual.com/nd/ark:/59851/bmcwp9x2