Hughes syndrom och spontana aborter
I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om Hughes syndrom och spontana aborter.
Försöker du bli gravid och vill ha en framgångsrik graviditet och förlossning? Om du har förlorat ett eller flera foster på grund av spontana aborter, kan du ha drabbats av Hughes syndrom.
Detta tillstånd har varit föremål för flera studier och nu utvecklas behandlingar som gör att patienterna kan åtnjuta en bättre livskvalitet.
Vad är Hughes syndrom?
Hughes syndrom, eller antifosfolipidsyndrom, är ett sällsynt tillstånd där blodet får en viskös och klibbig konsistens.
Denna egenskap hos blodet orsakar en tendens att bilda blodproppar i blodkärlen hos den som lider av den. Dessa blodproppar i blodkärl är också känt som trombos.
Det kan förekomma i alla blodkärl i hjärnan och det kan till och med inträffa i de större artärerna. Det senare ökar risken att drabbas av stroke.
När det gäller gravida kvinnor kan Hughes syndrom orsaka spontana aborter under andra trimestern eftersom placentan inte är okänslig mot dess effekter.
Orsaker
Denna sjukdom är också känd som antifosfolipidsyndrom eller SAF.
Orsaken till denna sjukdom är produktionen av onormala proteiner som kallas antifosfolipida autoantikroppar i blodet.
Dessa antikroppar stimulerar immunförsvaret som i sin tur får blodet att koagulera.
Typer
- Primär. Sjukdomen anses vara primär när den inte är associerad med andra sjukdomar, såsom lupus.
- Sekundär. Sekundärt Hughes syndrom beror på en autoimmun sjukdom där skador kan observeras på flera system i kroppen inklusive kärlsystemet.
Symptom
Denna sjukdom har vanligtvis inga symptom som skvallrar om dess närvaro.
Den kan dock ha vissa tecken som kan förväxlas med andra sjukdomar. De vanligaste symptomen är:
- Intensiv huvudvärk eller migrän
- Ledvärk
- Cirkulationssjukdomar
- Kall hud
- I akuta fall kan epilepsi och blålila hudfärg visas runt knän och armbågar
Kvinnor som lider av denna sjukdom kan drabbas av en spontan abort under de första 10 veckorna av graviditeten. I vissa fall kan de nå den 34:e graviditetsveckan innan de får en för tidig förlossning.
Hur diagnostiseras Hughes syndrom?
Diagnosen av denna sjukdom kan endast ställas av en läkare. Läkaren ska utvärdera kvinnans personliga historia och familjehistoria, genomföra en fysisk undersökning och beställa vissa laboratorietester för att utesluta eller bekräfta sjukdomens närvaro.
Läkare använder specialiserade blodprover för att detektera närvaron av antifosfolipida antikroppar.
Det är också viktigt att delge läkaren all information om förekomsten av blodproppar och andra symptom du kan ha känt av.
Tänk på att Hughes syndrom kan drabba människor i alla åldrar. God medicinsk behandling kan dock avsevärt förbättra patientens livskvalitet.
Vanliga komplikationer
Detta tillstånd kan behandlas med aspirin, heparin eller warfarin. Alla dessa antikoagulerande läkemedel kan bidra till att förhindra bildandet av blodproppar när de administreras i rätt doser.
Om Hughes syndrom inte diagnostiseras tidigt kan det medföra andra komplikationer, såsom stroke, blindhet och hjärtattacker.
Dessutom kan bildandet av blodproppar förhindra konstant blodflöde genom kroppen.
En annan komplikation som är relaterad till denna sjukdom är bildandet av blodproppar i lungorna. Detta kan orsaka andfåddhet, bröstsmärta och hosta.
Hughes syndrom och graviditet
Trots alla komplikationer som Hughes syndrom kan orsaka är det fortfarande möjligt att få en lyckad graviditet. Vid planerade graviditeter rekommenderas tidigare behandling för att späda ut blodet före befruktningen.
Utan adekvat behandling kan kvinnan lida av blodproppar i moderkakan som hindrar tillförseln av näringsämnen till fostret. Detta kan leda till missfall och preeklampsi.
När det gäller kvinnor som redan är gravida, föreskriver de flesta läkare aspirin. Behandlingen hjälper till att minska blodets viskositet och kan garantera framgångsrika graviditeter hos upp till 80% av patienterna.
Sammanfattningsvis kan snabb behandling av Hughes syndrom leda till en lyckad graviditet och förebygga spontana aborter.