Vilka är fördelarna för barn med att gå barfota?

Vilka är fördelarna för barn med att gå barfota?

Senaste uppdateringen: 20 augusti, 2018

Att gå barfota hemma, åtminstone en stund varje dag, kan hjälpa barn att förbättra sin balans och hållning.

Ibland får barn, redan från att de föds, skor eller något att sätta på fötterna för att skydda dem mot vassa föremål, baciller, smuts och andra externa hot.

Även om dessa alla är giltiga orsaker till att sätta på ditt barn skodon kan det också vara kontraproduktivt eftersom det hindrar dem från att gå barfota.  

Föräldrar sätter ofta på sina barn skor för att de är ovetandes om de många fördelarna med att gå barfota.  Idag har många barn skor både för utomhus- och inomhusbruk.

Kom ihåg att upp till nio månaders ålder har barn en större känslighet i sina fotsulor än de har i sina handflator. Att gå barfota är därför ett sätt att ge taktil stimulering och det hjälper också med deras neurologiska utveckling.

Varför är det bra för barn att gå barfota? 

Barn borde få en chans att gå barfota vissa tider under dagen. Det ger dem en chans att utforska sin omgivning i en säker miljö. Att vara barfota hjälper inte bara barnet att få en god hållning och balans, utan hjälper dem också att skapa ett förhållande till marken.

Det resulterar i sin tur i emotionell stabilitet. Med andra ord kan att vara barfota öka barnets känslighet genom kännedom om sin omgivning och ökat självförtroende.

1. Förbättrar fotens utveckling

Barn mår bra av att vara barfota en liten stund varje dag. Att gå barfota hjälper faktiskt deras fötter att utvecklas på ett naturligt sätt. Det hjälper dem också att utveckla ett naturligt steg (och undvika en för pronerad eller supinerad fotsula).

Barn med en pronerad fotställning går med mest vikt på hälarna. En supinerad fotställning, å andra sidan, ökar belastningen på främre delen av foten – det kan verka som att barnet går från A till B tippande på tårna.

Ditt barns gångstil påverkas av många faktorer i livet. Du bör därför som förälder vara uppmärksam på det.

Att gå barfota stimulerar barnets förmåga att greppa med tårna. Det stimulerar också utvecklingen av ben och ligament.

2. Direktkontakt med naturen 

När barn går utan skor på stranden upplever de en känsla av frihet som kan vara väldigt härlig och tillfredsställande för dem. Att gå barfota hjälper också barnet att uppleva med alla sinnen. För miljoner år sedan gick vi barfota och utvecklade alltså våra sinnen till fullo.

Barfota barn på strand

3. Stimulerar nervsystemet

Att gå barfota stimulerar barnets immunsystem. Det hjälper dem också att utveckla en medvetenhet om den egna kroppen. När barnet går med bara fötter sänder nervändar och tryckpunkter information till kroppen. Det hjälper barnet att förflytta sig bättre i den omgivning det befinner sig i.

4. Mindre benägen att skada sig 

När barn är barfota stärks deras fötter. Det gör att de är mindre benägna att göra sig illa. Att gå utan skor hjälper också utvecklingen av deras leder och muskler.

5. Förbättrar deras uppfattning om omgivningen

En annan fördel med att vara barfota är att det hjälper till att förbättra barns uppfattning om sin omgivning och hur de relaterar till den. Det hjälper dem att hitta och identifiera objekt runt omkring sig. Det gör också att de blir försiktigare när de möter potentiella hot.

När ska barn använda gymnastikskor?

Även om föräldrar oftast väljer ut skor till barnet från en tidig ålder är det bättre att se till att de har strumpor. Deras fötter växer fortfarande och de mår bättre av att vara obegränsade.

Kom ihåg att du kan sätta på ditt barn gymnastikskor under en kortare tid, till exempel för att ta ett foto. Men det är bättre att vänta tills barnet tar sina första steg innan ni sätter på gympadojor.

Bebisar behöver bara ha på sig skor när de har börjat gå, inte en sekund tidigare. De ska helst använda strumpor tills dess att de är redo för skor.  

gymnastikskor på bebis

Hur väljer man ut rätt skor för det första året?

Barn börjar gå i åldern mellan 12 till 15 månader. Det är när ni bör skaffa dem skor. De skor ni väljer bör vara passande för deras fötter. Om era småttingar är obekväma i de skor de har bör ni se er omkring för ett hitta ett bekvämare alternativ.

Här är några saker ni bör tänka på när det blir dags att välja skor:

  • Barnens skor ska skydda deras fötter. Detta skydd ska ges utan att det begränsar eller isolerar deras fötter från extern stimulans. Barn bör kunna kontrollera sin balans, sina rörelser och sin hållning. Deras fotsulor bör också ha så mycket kontakt med marken som möjligt.
  • Deras skor ska vara gjorda av naturliga material. Det innebär att de tillåter fötterna att andas, något som hjälper bland annat att förebygga allergier.
  • Skosulorna ska vara halkfria och flexibla så att de tillåter barnet att böja foten så mycket som behövs medan det går.
  • Skornas tå ska vara rundad och vid. Det ser till att barnet fritt kan röra på tårna. Kom ihåg att skorna inte ska vara längre än 15 millimeter ifrån toppen på tårna.

Att gå barfota är inte alls “lortigt”, det är faktiskt nödvändigt för ett barns utveckling. Men som alltid är det bäst att inte överdriva. Barn ska inte ha skor på sig för ofta, men inte heller bör de gå barfota hela tiden. Det är ni föräldrar som får bestämma hur ni skapar rätt balans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hedge, BM. Barefoot walking and running. Journal, Indian Academy of Clinical Medicine z Vol. 15, No. 1 z January-March, 2014. [Online] Avaiable at: http://medind.nic.in/jac/t14/i1/jact14i1p7.pdf
  • Ingkatecha, Onwaree. (2012). Barefoot Running. Journal of Sport and Exercise Science. 9.
  • Hollander, Karsten & van der Zwaard, Babette & de Villiers, Elbe & Braumann, K-M & Venter, Rachel & Zech, Astrid. (2016). The effects of being habitually barefoot on foot mechanics and motor performance in children and adolescents aged 6-18 years: Study protocol for a multicenter cross-sectional study (Barefoot LIFE project). Journal of Foot and Ankle Research. 9. 10.1186/s13047-016-0166-1.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.