Är det farligt att vara överviktig under graviditeten?
Under graviditeten finns knappast någon del av din kropp som inte påverkas på något sätt. Bland de mest uppenbara förändringarna är viktökning. I genomsnitt lägger en gravid kvinna på sig från 9 till 13 kilogram. I denna artikel kommer vi att titta på effekterna av att vara överviktig under graviditeten.
En kvinna som har överviktig under graviditeten har ökad risk att inte kunna återvända till sin ursprungliga vikt efter att ha fött sitt barn. På samma sätt har mammor som var överviktiga före graviditeten, och som går upp mer i vikt under graviditeten, en högre risk att bli överviktiga, eller få fetma, än de var innan graviditeten.
På grund av detta är det mycket viktigt att ta hand om både din hälsa och barnets. Det viktiga i dessa fall är att kontrollera din vikt för att undvika situationer som kan vara en risk för både dig och din bebis.
Vilka är riskerna med att vara överviktig under graviditeten?
Att vara överviktig under graviditeten kan få negativa konsekvenser för både mamma och fostret. Vi kommer att förklara dessa risker nedan:
Risker relaterade till moderns hälsa
Mamman är i riskzonen för att utveckla graviditetsdiabetes och graviditetstoxikos (preeklampsi). Den överviktiga modern brukar också ha mer problem med högt blodtryck under graviditeten.
Dessutom är risken för missfall högre under första trimestern, och sannolikheten för att behöva genomgå ett kejsarsnitt är också högre.
Risker relaterade till barnets hälsa
De största riskerna för fostret är relaterade till medfödda anomalier. Att vara överviktig under graviditeten ökar också risken för förtidig födelse och neonatala komplikationer.
Ta kontroll över din viktökning under graviditeten
Graviditeten är en möjlighet att reflektera över din livsstil. Det är också en tid då du kan bli medveten om hur dina dagliga vanor kan påverka din hälsa och ditt framtida barns hälsa.
För att skydda barnet från riskerna med övervikt är ingenting mer fördelaktigt än att följa en hälsosam och balanserad kost.
Kom ihåg att extrema dieter inte rekommenderas under graviditeten. Dessa minskar faktiskt intaget av de näringsämnen som ditt barn behöver för att utvecklas korrekt.
Men överätning i denna period är inte heller hälsosamt. Vad du behöver göra är att hitta en sund balans och söka råd från din läkare.
Vi har också ställt samman några kostråd för dig som hjälper dig att kontrollera din vikt under graviditeten:
1. Ät en varierad frukost för att undvika att bli överviktig under graviditeten
Försök att på morgonen hitta balans mellan vad du vill äta och vad du verkligen behöver som en gravid kvinna. Du bör tänka lika mycket på din bebis som på vad du känner för när du bestämmer vad du ska äta.
Tänk på att frukosten är dagens viktigaste måltid, så dra nytta av möjligheten att äta en bra mängd och ett bra utbud av mat.
Den perfekta frukosten ska bestå av en mejeriprodukt, en dryck, en spannmålsprodukt, lite frukt eller ett glas fruktjuice. Under inga omständigheter ska du hoppa över frukosten, eftersom det ger dig den energi du behöver hela dagen.
2. Ät i små mängder
I stället för att äta tre, stora måltider rekommenderar experter att du äter sex gånger om dagen. Det är bättre att äta mindre mängder oftare, fördelat över hela dagen.
“Känsla av att vara fet varar nio månader, men glädjen att bli mamma varar för evigt.”
-Nikki Dalton-
3. Välj fräsch och varierad mat – lika viktigt oavsett om du är överviktig under graviditeten eller ej
En balanserad kost är nyckeln. Genom att äta lite av allt, med undantag av förbjudna livsmedel under graviditeten, kommer den blivande mamman att vara säker på att fylla på förråden med väsentliga näringsämnen.
Ät också ett urval av fem frukter och grönsaker per dag. Byt ut vad du inte tycker om med näringsmässigt motsvarande livsmedel, och laga enkla rätter som inte innehåller för mycket fett.
4. Ät en lätt middag
Till skillnad från lunch bör middagen alltid vara lätt och balanserad. Vi rekommenderar att du inte äter för mycket för att undvika halsbränna eller någon annan typ av obehag under natten. Genom att göra detta kommer du att gynna korrekt matsmältning och kommer att kunna sova bättre.
5. Var fysiskt aktiv
Kom ihåg att det är viktigt att vara fysiskt aktiv under graviditeten. Detta har psykologiska och fysiologiska fördelar för både modern och hennes bebis. Promenader och simning rekommenderas, bland många andra träningsformer, starkt under graviditeten.
Slutligen, om du upptäcker att du är överviktig under graviditeten eller efter den, bör du prata om det med din läkare eller andra inom vården. De kommer att ge dig de svar du behöver och hjälper dig att hitta lösningar för att begränsa riskerna i samband med övervikt och hjälpa dig att njuta av en hälsosam graviditet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Plows J., Stanley JL., Baker PN., Reynolds CM., et al., The pathophysiology of gestational diabetes mellitus. Int J Mol Sci, 2018.
- Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.