De vanligaste frågorna om en första graviditet

Det är vanligt att frågor dyker upp under en första graviditet. Vänd dig till pålitliga källor, som din obstetriker, gynekolog eller läkare.
De vanligaste frågorna om en första graviditet
Samanta Ruiz

Granskad och godkänd av läraren Samanta Ruiz.

Skriven av Samanta Ruiz

Senaste uppdateringen: 28 april, 2023

Att bli nybliven mamma är synonymt med tvivel och osäkerhet. Av denna anledning har vi valt ut de vanligaste frågorna om din första graviditet och deras svar. Att ha denna kunskap i förväg kommer att ge dig mer sinnesfrid och trygghet i detta nya skede.

Frågor och svar för nyblivna mammor om deras första graviditet

Från vissa aspekter av det dagliga livet till vilken typ av medicinska kontroller du behöver, ämnena är varierande och många. Nedan kommer vi att dela med oss av de vanligaste och mest relevanta frågorna angående en första graviditet.

1. Vilka medicinska tester kommer jag att genomföra under graviditeten?

De grundläggande medicinska kontrollerna inkluderar besök hos din läkare och 3 ultraljudsundersökningar vid vecka 12, 20 och 34. Dessutom bör du ta ett blodprov och ett urinprov under varje trimester.

Det här är testerna hjälper dig till en graviditet som är fri från komplikationer. Men beroende på din familjehistoria, utvecklingen av din graviditet och graviditetsögonblicket kan andra studier läggas till.

”Det första ultraljudet görs vanligtvis under första trimestern för att bekräfta graviditeten och för att uppskatta hur länge du har varit gravid.”

– Mayo Clinic –

2. Kan jag utöva fysisk aktivitet eller sport?

Under graviditeten är det hälsosamt att ägna sig åt fysisk aktivitet och sport, så länge de inte är högpresterande eller kraftkrävande. Till exempel är det bäst att undvika grenar som skidåkning, crossfit eller elitlöpning.

Det är en bra idé att promenera eller simma, att utföra enkel gymnastik eller pilates. Alla aktiviteter med låg intensitet hjälper dig att slappna av och stärka dina rygg-, bäcken- och benmuskler. Detta kommer att göra mycket nytta vid förlossningen.

3. Är det möjligt att banta?

Graviditet är den minst lämpliga tiden att gå på en sträng diet, du behöver ha en balanserad och varierad kostplan som inkluderar hela näringspyramiden.

Om du vill vara försiktig så att du inte går upp för mycket i vikt, kontakta då din läkare för att lära dig hur du organiserar en matrutin så att du har alla de näringsämnen som behövs för din och ditt barns hälsa.

En gravid kvinna som står på en våg under ett möte med sin barnmorska.
Mängden vikt du går upp beror på din initiala vikt, bland andra faktorer.

4. Hur många kilo kommer jag att gå upp under graviditeten?

Detta beror mycket på din initiala vikt vid tidpunkten för graviditeten, men en ökning med mellan 9 och 12 kilo är hälsosamt. Din barnmorska kommer att tala om för dig vad den korrekta parametern är enligt ditt hälsotillstånd och din tidigare medicinska historia.

5. Kan jag ha sex när jag är gravid?

Såvida det inte är medicinskt kontraindicerat på grund av något särskilt problem så kan du ha sex under hela graviditeten.

6. Jag har planerat en semester, kan jag resa?

Att resa under graviditeten beror på när du vill resa och hur långt du vill åka. Det rekommenderas inte mellan vecka 24 och 36, om du behöver medicinsk vård vid för tidig förlossning kommer du att vara långt från din vanliga vårdcentral.

Om du ska på semester, leta efter en destination som har tillgänglig medicinsk vård av god kvalitet. Ge dig för allt i världen inte ut i vildmarken!

7. Kan jag köra?

Det är möjligt att köra tills din mage är 25 cm från ratten. När det avståndet inte uppnås så är det inte längre någon säker situation.

Samtidigt är det inte bra att köra mer än 5 timmar om dagen under graviditeten. Att spendera så mycket tid på att sitta still är skadligt för ryggraden och blodcirkulationen i benen.

8. När börjar jag känna att min bebis rör sig?

Nyblivna mammor börjar vanligtvis känna att deras barn rör sig mellan 20 och 22 veckor under sin första graviditet. Det finns dock ingen fast regel eftersom alla graviditeter är olika.

En mamma och pappa känner sin bebis röra sig i livmodern för första gången.
Att känna att ditt barn rör sig i magen är ett av de mest efterlängtade ögonblicken under graviditeten. I allmänhet inträffar detta mellan vecka 20 och 22, även om det kan variera.

9. När ska jag åka till akuten?

Varje graviditet har sina schemalagda kontroller hos specialisten, men i vissa situationer är det lämpligt att åka till akuten för en medicinsk utvärdering. Här följer en lista över några fall som kräver omedelbar konsultation:

  • svår buksmärta
  • vaginal blödning eller vätskeförlust
  • debuten av regelbundna sammandragningar före 37 veckor
  • feber, svår huvudvärk, kräkningar och ihållande diarré
  • obehag vid urinering
  • knölar i buken (även om du mår bra)
  • kan inte känna att ditt barn rör sig (efter den femte månaden).

10. Tills när kan jag jobba?

Generellt sett är arbete inte riskabelt för gravida kvinnor. Det kommer dock att bero på vilken typ av uppgifter du utför och i vilken miljö du arbetar.

Gravida kvinnor skyddas av särskilda lagar och arbetsgivare är skyldiga att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa din och ditt barns säkerhet. Av denna anledning är det viktigt att du rapporterar ditt tillstånd på jobbet så snart som möjligt.

11. Kan jag få en röntgen?

Exponering för röntgenstrålar rekommenderas inte för gravida kvinnor, men om behovet uppstår kan vårdpersonal vidta försiktighetsåtgärder för att skydda barnets hälsa. När det är möjligt bör denna typ av studier dock skjutas upp till efter förlossningen.

Vänd dig till pålitliga källor under din första graviditet

Det kommer säkert att finnas många fler frågor att ställa, så vi rekommenderar att du skriver ner dem och rådgör med din betrodda läkare.

Som i många saker i livet finns det människor som, med avsikten att hjälpa, ibland ger felaktiga råd eller råd som inte är förenliga med ditt fall. Av denna anledning är det bästa du kan göra att alltid vända dig till pålitliga källor när du är osäker.

Din förlossningsläkare, gynekolog, jourläkare, barnmorska eller sjuksköterska kommer att kunna reda ut dina bekymmer och ge dig den säkerhet du behöver. De, tillsammans med din familj, kommer att vara ditt stöd i processen som du precis har inlett: att lära dig att bli mamma.

Slutligen, låt inte frågorna förlama dig. Leta efter svaren på rätt ställen och njut av din första graviditet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.