Vad en bebis hör sätter spår i hjärnan
Bebisar är de mest receptiva varelserna i världen. De behöver stimulering, tillgivenhet, smekningar och, framförallt, ord. Allt en bebis hör lämnar ett permanent spår i hjärnan. Därför måste vi vägleda dem med en varm röst som omfamnar och stimulerar.
De som tycker att det är löjligt att prata med en nyfödd kan inte ha mer fel. De bidrar dessutom till brister och bromsar upp de kommunikativa processer ett barn behöver för att kunna utvecklas.
Bebisar måste pratas med ansikte mot ansikte. Prata med dem ofta, sjung för dem, viska och berätta historier för dem. Trots att de fortfarande inte kan tolka vad orden betyder är de skickliga översättare av känslor. De är små pionjärer i språkprocessen.
De kommer sakta börja förstå meningen med vissa ord allteftersom dagarna och månaderna passerar. Innan vi vet ordet av det kommer de förstå meningar och börja kommunicera själva. Denna fantastiska process måste ske i en gynnsam, tillgiven och välbekant miljö.
Även om vi inte pratar direkt med våra nyfödda spelas allt de hör in i deras hjärnor. Därför ska du aldrig tveka, du klarar dig fint. Om du är en förälder som aldrig slutar prata med din bebis har ditt barn verkligen tur som har dig.
Rutiner, stunder som gynnar kommunikation
Vi vet alla att nyfödda spenderar majoriteten av sin tid med att sova. Under deras första veckor och månader i livet finns det dock stunder där vi kan påbörja den magiska processen med att stimulera barnets hjärna genom språk.
- Amning är utan tvekan den bästa, mest magiska och viktiga stunden att prata med ditt barn.
- Se till att din ton är varm och positiv, och använd alltid positiv intonation.
- Försök att hålla ögonkontakt när du byter ditt barns blöja, sätter på det kläder och när du tar av dem.
- Att bada är en avslappnande stund där bebisar är receptiva till sina föräldrars röster och gester.
- Om du lyckas få ett leende kan du vara säker på att du har lämnat ett spår i hjärnan av positivitet och kärlek.
Mammas röst vägleder barnet
Mammans röst har makt, den har alltid varit där, långt innan bebisen kom ut i världen. Ett barn har redan spenderat 9 månader i livmodern med kvinnan som nu gungar honom, matar honom och tar hand om honom.
- När bebisar föds känner de redan igen mammans röst. Fostervätska är en bra ledare av ljud; så snart fostret utvecklar sin hörsel följer moderns röst dem varje dag.
- Bebisar har inget ordförråd, det vet vi alla. Men som sagt är meningen med det inte att få barnet att förstå semantiken i varje fras.
Underbara mammor och exceptionella pappor är de som lär ut med tillgivenhet. De lämnar spår av kärlek i sina barns hjärnor.
Ord måste följas av gester
Att kommunicera med din bebis måste stärkas med gester och en lämplig ton. På så sätt kan du befästa både verbalt och icke-verbalt språk. Samtidigt är gester ett bra sätt att främja humör på.
- Glöm aldrig att le när du pratar med din bebis, och försök alltid att hålla ögonkontakt.
- Du borde även ha korta svarstider, dvs. vänta på att barnet reagerar. Vänta tills det gör ett ljud, vidgar sina ögon, avger ett litet pip eller till och med ett leende.
Det är också mycket viktigt att försöka förstå din bebis kommunikativa process. Bebisar gör också gester, leenden och en rad olika ljud. På så sätt får vi dem att känna att vi förstår dem. Allt de säger är viktigt och värderat.
Nycklarna till “bebisprat”: någonting vi alla gör utan att inse det
Sättet som vuxna pratar med bebisar har blivit myntat som “bebisprat”. Det är ett koncept som de flesta föräldrar använder sig av varje dag.
- Ingen vuxen pratar med en bebis på samma sätt som de skulle prata med andra vuxna på. Våra hjärnor vet faktiskt hur man interagerar med bebisar på bästa sätt för att stimulera kommunikativa processer.
- Vi får inte glömma att språk är det genetiska avtryck som särskiljer oss från andra primater. Var förberedd på att få dina barn att öva sin språkförmåga redan från en tidig ålder.
- Prata med dem i en ljus ton för att få deras uppmärksamhet.
- Vi gör även ljud som stimulerar nya sensationer: skratt, babbel, m.m.
- Det har ingen lärt oss, utan det är instinktivt. Vi kan ibland säga ord som inte har någon mening, men de orden kan fortfarande framföra lugn till våra bebisar.
Sammanfattningsvis finns det otaliga anledningar att börja kommunicera med ditt barn så tidigt som möjligt. Från den första stunden de kommer till världen och har sin hud nära din. De behöver dig, och de behöver också lära sig hur man kommunicerar.
Kom ihåg att alla de första orden vi delar med dem lämnar ett spår i hjärnan. Alla ord ditt barn hör kommer sätta det på rätt väg till att bemästra språket.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430