5 sätt att främja språkförvärv hos barn
Språk gör att vi enkelt kan interagera med varandra. Språkutvecklingen, även från det att barnet ligger i livmodern, är viktig för att det senare ska kunna leva i samhället med andra människor. I den här artikeln delar vi med oss av 5 sätt att främja språkförvärv hos barn.
Språkförvärv hos barn
Många föräldrar oroar sig över att deras barn inte börjar säga ord samtidigt som deras kamrater. Språkförvärv kan påverkas av olika saker. Några har att göra med barnets hälsa. Närmare bestämt handlar det om huruvida ett barns nervsystem, hörsel eller talförmåga utvecklas ordentligt eller inte.
De relationer som barn har med vuxna i sina liv är också en inflytelserik faktor. Dessa relationer måste vara stimulerande för att stärka barnens kommunikation och motivation. De måste underlätta interaktion och uppmuntra imitation som ett lärande verktyg. Barn lär sig att tala, i stor del, genom att lyssna på när deras föräldrar gör just det.
Tips för att främja språkförvärv hos barn
Från 0 till 6 månader
Tala med din bebis, även om han eller hon bara babblar
Från det att ett barn föds måste vi prata med det. Det gäller även om de små inte förstår vad vi säger eller kan svara.
Ett sätt att gynna språkförvärv hos barn är att andra börjar kommunicera med dem från att de är bebisar. De börjar redan då relatera läten till saker i sin miljö. Ni kan berätta korta sagor som uppmuntrar bebisen att efterlikna munrörelser och ljud.
Efterlikna ljudet som din bebis gör
När ditt barn börjar babbla och gurgla uppmanar vi föräldrar att imitera dessa ljud medan de tittar bebisen i ögonen. Det är så barn lär sig att kommunicera; när en vuxen svarar med en handling som liknar deras egen hjälper det dem att förstå att de faktiskt blivit förstådda.
Från 6 månader framåt
Ansiktsmassage
Genom att utföra ansiktsmassage på ditt barn kan du bidra till att stimulera musklerna som är inblandade i tal, som kinderna, övre och nedre käken osv. Och det stimulerar inte bara musklerna, utan stärker även bandet mellan föräldrar och barn genom hudkontakt.
Man kan använda den här typen av stimulering för att bekanta barn med olika delar av ansiktet och för att utöka deras vokabulär. Att peka ut olika delar och säga vad delarna heter gör det lättare för dem att komma ihåg dem. Samtidigt som du masserar ansiktet kan du namnge varje del. Genom att göra det bidrar du också till språkutvecklingen.
Andningsövningar
Andningsövningar gynnar språkförvärv hos barn. Först lär de sig att skilja mellan att andas in, andas ut och blåsa. Därefter går de vidare till att lära sig att styra intensiteten, varaktigheten och riktningen av dessa handlingar och klarar också av att uttala olika ljud på rätt sätt.
Pingisbollar är ett bra sätt att träna på dessa saker. Små barn kan blåsa på bollarna för att få dem att rulla över en stabil yta, till exempel ett bord. De kan då experimentera med hur bollarna rör sig, hur snabbt de rör sig och vilken riktning de rör sig i beroende på hur de blåser.
En annan rolig andningsövning är att använda musikinstrument som en flöjt, harmonika eller till och med en visselpipa. Det lär barnen att styra mängden luft som behövs för att blåsa och hur hårt och länge de måste blåsa för att göra olika ljud.
Stöd och ett exempel att följa
För att främja språkutveckling hos barn är det viktigaste att ha bra exempel och stöd från människorna som omger dem. Vi måste lyssna på våra barn med respekt, utan att avbryta dem när de pratar. Om de gör ett misstag är det viktigt att korrigera dem tålmodigt utan att vara kritisk eller retas.
Det är viktigt att man undviker att prata om ett barns språkliga utveckling på ett negativt sätt när han eller hon är närvarande. Det gör bara saker värre, eftersom det kan få barnet att göra det motsatta till det vi vill. Dessutom kan det trycka ner barnets självkänsla.
Det finns många aktiviteter som stärker språkförvärv hos barn, men det är viktigt att föräldrar låter sina barn utvecklas i sin egen takt, samtidigt som de erbjuder stöd och stimulans.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Audiosocial.es. (2018). Adquisición del lenguaje: etapas – audiosocial.es. [online] Disponible en: https://www.audiosocial.es/es/2013/05/22/ninos-etapas-de-la-adquisicion-del-lenguaje/
- Navarro Pablo, M. (2003). Adquisición del lenguaje. El principio de la comunicación. Cauce, 26, 321-347. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/13138/file_1.pdf?sequence=1
- Oléron, P. (1985). El niño y la adquisición del lenguaje. Ediciones Morata.
- Vila, I. (1991). Lingüística y adquisición del lenguaje. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 7(2), 111-122. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28361