Att bli mamma är ett val, inte en skyldighet
Ingen ska känna sig tvingad till att ha barn; att bli mamma är ett val och inte en skyldighet.
Vi vet alla att vissa kvinnor inte är redo för moderskapet – det kan vara av naturliga eller sociala anledningar – medan andra helt enkelt bestämmer sig för att det inte är något för dem.
Det är ett något kontroversiellt ämne, för det finns flera radikala ställningstaganden på båda sidor. Först och främst är det viktigt att tänka på och respektera allas rättigheter.
Kvinnor är fysiologiskt designade för att föda, men att bli mamma går inte alltid i linje med en kvinnas livsmål eller mentalitet.
Faktumet att vi kan föda barn innebär inte att det är en skyldighet att bli mamma, även om samhället ofta pressar oss till det.
Lyckliga mammor förstår många gånger inte hur andra kvinnor inte vill få barn. Å andra sidan är ibland kvinnor som inte vill ha barn inte helt övertygande om att mammor verkligen är lyckliga.
Alla ska ha möjligheten att välja vad de vill göra med sitt eget liv, och det är något som måste accepteras av alla.
Kvinnor som väljer att inte ha barn respekteras dock inte alltid för sina beslut, även om det är alltfler som väljer det varje dag.
Många kvinnor anser idag att livet de vill ha inte är möjligt om de samtidigt har barn. Personliga och professionella intressen är ofta anledningen, och ingen ska behöva dömas för det.
Inga barn
En argentinsk film kom ut 2015 och tog upp moderskapet från ett kritiskt synsätt (även om det inte var filmens mål). Huvudrollsinnehavaren var den spanska skådespelerskan Maribel Verdu, som vid 44 års ålder fullt ut kunde identifiera sig med karaktären Vicky.
Filmen hade titeln Sin Hijos (Inga barn) och tog upp ett ämne som fortfarande är kontroversiellt i Latinamerika; därför möttes den av starka reaktioner när den släpptes.
Skådespelerskan är en av de många kvinnor som anser att det är ett val att bli mamma och inte en skyldighet. Hon försvarade sin rätt att leva sitt liv som hon önskar. Som många andra är hon trött på att bli frågad varför hon inte har barn.
Filmen tar upp att det oftast är andra kvinnor som undrar hur någon över 40 inte velat bli mamma. Samma kvinnor tittar sedan frustrerat på kvinnor utan barn för att de inte följer samhällets normer.
Vicky, protagonisten i Inga barn, var radikal med sitt ställningstagande och sade saker som många kvinnor tänker, men inte vågar säga högt.
Vissa kvinnor tror att de genom att erkänna att deras barn hindrar deras utveckling riskerar att dömas av andra som “dåliga mammor”.
Filmens budskap är att vi ska respektera andras åsikter. Kvinnor utan barn behöver inte tycka illa om mammor och vice versa. Det räcker redan att samhället pressar folk till att välja; vi borde alla ha möjligheten att vara fria så länge som vi inte skadar andra.
Att vara mamma kan ibland vara en skyldighet
Kvinnor förtjänar möjligheten att tänka på vad de vill göra med sina liv, men det är inte alltid ett alternativ.
Om fokuset låg på individuella rättigheter hade många mammor valt att ta annorlunda beslut.
Om man riktigt börjar fundera över om man borde bli mamma eller inte är det lätt att hitta många anledningar att säga nej, eller åtminstone skjuta upp beslutet. Omständigheterna är inte alltid de bästa och ibland krävs planering.
Man måste utvärdera sin individuella situation så bra man kan och ta ansvar för sina handlingar. Det är viktigt att man värnar om sig själv, och samtidigt funderar över vilken typ av liv man vill ge sina barn.
Om du vill bli mamma, bli det när det känns rätt för dig och inte för att du känner press från samhället.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Muñiz Gallardo, E., & Ramos Tovar, M. E. (2019). Presión social para ser madre hacia mujeres académicas sin hijos. Nóesis. Revista de ciencias sociales y humanidades, 28(55), 64-87. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2395-86692019000100064
- Londoño, J. A., García, J. B., & Tamayo, D. L. O. (2016). Ser mujer: entre la maternidad y la identidad. Poiésis, (31), 306-313. https://funlam.edu.co/revistas/index.php/poiesis/article/view/2121