Hur man hanterar att barnen flyttar hemifrån

Att barnen flyttar hemifrån kan vara en bitterljuv upplevelse för vissa föräldrar, men det kan också vara början på ett nytt liv.
Hur man hanterar att barnen flyttar hemifrån
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När barnen flyttar hemifrån kan en del föräldrar känna en stor tomhet och känsla av förlust. På engelska kallar man det för empty nest syndrome, som bokstavligt kan översättas till tomt bo-syndrom. I den här artikeln visar vi dig hur du kan hantera det på bästa sätt.

Hur man hanterar att barnen flyttar hemifrån

När barnen växer upp och lämnar familjehemmet kan det efterlämna en känsla av sorg och tomhet, och ibland kan det leda till depression. Mammor är mer benägna att drabbas av empty nest syndrome, även om det ännu inte har definierats som en klinisk diagnos.

Psykoterapeut och socialarbetare Amy Morin förklarar att föräldrar som drabbas av detta syndrom efter att barnen flyttat hemifrån kan uppleva en djup tomhet i sina liv. De kan känna sig lite vilse. Det kan också påverka deras barns liv och kan inverka på deras oberoende och självbestämmande.

5 tips för att hjälpa dig hantera att dina barn flyttar hemifrån

Symptom och ursprung

Enligt American Psychiatric Association (APA) är en av de vanligaste anledningarna till att man mår dåligt efter att barnen har flyttat hemifrån en konfliktfylld relation mellan föräldrarna och barnet. När föräldrar och barn har en dålig relation kan flytten hemifrån få ännu värre konsekvenser.

Enligt APA kan symptom inkludera följande:

  • Sorg
  • En känsla av förlust
  • Depression
  • Ångest
  • Ensamhet
  • Känner sig tom

5 sätt att hantera “tomt bo-syndromet”

1. Håll kontakten

I denna globaliserade värld kan familjer hålla kontakten var de än är. Numera är det enklare att hålla kontakten genom olika appar än det var förr.

2. Upprätta en daglig rutin

Alla har sitt eget liv. Om ditt barn ska flytta ut kan du sätta upp ett schema för att hålla kontakten. Respektera varandras tid och åta dig att hålla kontakten.

3. Motivera dig själv och leta efter nya utmaningar

Att vara förälder är en av de svåraste utmaningarna i livet. Om du vill känna dig hel igen, leta efter nya utmaningar och äventyr. Gå till exempel tillbaka till universitet igen, lär dig spela ett nytt instrument etc.

4. Håll dig sysselsatt

Barn blir en stor del av ens liv. Barn bestämmer föräldrarnas livsstil och dagliga rutiner. När barnen lämnar familjen kan föräldrarna börja känna sig ensamma.

Förstå vad du behöver och hitta nya saker att göra. Håll dig sysselsatt, gå till gymmet, bli en aktiv del av livet i ditt stad, försök att hålla kontakten med dina vänner.

5. Tillbringa tid med din partner

Föräldrar har en ny chans att återuppliva sin relation. När barnen lämnar familjehemmet kan föräldrarna använda den här tiden med att tillbringa mer tid tillsammans. Njut av livet som ett par, planera utekvällar eller resor – bara något för er två.

Omdefiniera din roll som förälder

Du kommer fortfarande att vara förälder, även om dina barn blir mer självständiga. Se bara till att vara närvarande när dina barn behöver dig. Låt dina barn veta att deras föräldrar alltid finns där för dem.

“Ditt jobb är att vara den förälder ditt barn behöver beroende på hans eller hennes eget liv och natur.”

– Ayelet Waldman –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.