Din bebis första hårklippning: allt du behöver veta
Det är upp till föräldrarna att välja när bebisens första hårklippning ska äga rum. Bebisar föds vanligtvis med lite hår. Vissa har en fullvärdig kalufs, medan andra bara har ett par strån.
Det beror helt på genetik, och att en bebis föds med tjockt hår är ingen garanti för att den inte kommer bli tunnhårig senare i livet.
Precis som med hud och naglar är en nyfödd bebis hår väldig ömtåligt. Det brukar falla bort under de första dagarna, speciellt på baksidan av huvudet som bebisen vilar på.
När är rätt tillfälle för bebisens första hårklippning?
Det finns inget rätt tillfälle för en bebis första hårklippning. Det beror helt och hållet på vad föräldrarna vill och sunt förnuft. En viktig sak att tänka på är att bebisar reglerar sin temperatur genom huvudet. Efter den första hårklippningen är det därför viktigt att du inte utsätter barnet för kyla.
En annan viktig sak att komma ihåg är hur många förändringar barn genomgår efter födseln. Så snart de kommer till världen exponeras de för hundratals nya stimuli.
Därför rekommenderar vissa specialister att man väntar 1-2 månader innan den första hårklippningen.
En bra anledning att skjuta upp det ett tag är att barn från och med tre månaders ålder lär sig att hålla uppe sina huvuden, och det underlättar såklart klippningen. Än mer så vid 5-6 månaders ålder, då barnet kan sitta upp på egen hand.
Hur man klipper en bebis hår
Vissa föräldrar föredrar att klippa bebisens hår själva, hemma. Andra överlåter det till en expert i en salong som vänder sig till barn. Faktum är att du bara klipper topparna, så en sax utan vassa ändar är det enda du behöver.
Du kan också använda en elektrisk hårtrimmer. Det gör det lättare att bestämma längden på håret. Se bara till att ta det långsamt och inte applicera tryck på barnets huvud.
Det bästa är att göra det för första gången medan barnet sitter bekvämt. Bra tillfällen är när barnet precis har ätit eller när det leker med en leksak. Du kommer inte behöva blöta håret innan du klipper eftersom stråna är väldigt tunna.
“Det finns inget rätt tillfälle att klippa ditt barns hår för första gången. Det beror på föräldrarnas önskningar och sunt förnuft.”
Rekommendationer för din bebis första hårklippning
- Säkerhet i första hand: även om det inte är särskilt riskabelt att klippa en bebis hår är det viktigt att ta vissa förebyggande åtgärder. Håll huvudet stabilt för att undvika plötsliga rörelser. Du kan behöva ha en annan vuxen i närheten.
- Se till att hålla saxar och hårtrimmers bortom barnets räckvidd. Det är speciellt viktigt om han eller hon redan tar sig runt utan din hjälp.
- Invänta rätt tillfälle: ljudet av hårtrimmern eller saxens rörelser kan göra barnet upprört, så det är mycket lättare att klippa ditt barns hår medan det är avslappnat. Om det gråter ska du lämna klippningen till en annan dag.
- Lägg en handduk runt barnets axlar för att fånga håret när det faller. Du kan även ge barnet ett bad efteråt för att undvika obehaget av kliande strån.
- Undvik rakblad: rakblad ska inte under några omständigheter användas för att klippa barn. Ett rakblad är för aggressivt för den känsla hyn och risken för skärsår är stor.
Mjölkskorv och hårklippning
Mjölkskorv är ett hårt lager som kan dyka upp på bebisens skalp under de första månaderna i livet.
Inget vet exakt vad som orsakar det, men det står klart att det är harmlöst. Det kan se ut som mjäll, men är generellt gulaktigt i färgen. Även om det inte bör påverka din bebis första hårklippning fastnar mjölkskorv ibland i huden.
Om ditt barn har det är det därför bäst att tala med en specialist innan du försöker klippa håret. Ett sätt att bli av med mjölkskorv är att varsamt gnugga skalpen med en mjuk borste.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kenny, P. (2016). Llanto excesivo en los primeros meses de vida: Revisión. Archivos argentinos de pediatría, 114(4), 368-374. http://www.scielo.org.ar/pdf/aap/v114n4/v114n4a16.pdf
- Azcona, L. (2003). Higiene diaria del bebé. Farmacia Profesional, 17(10),62-27. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-higiene-diaria-del-bebe-13054585
- Vilarrasa, E., & Puig, L. (2008). La piel del recién nacido. Atención especial. Farmacia Profesional, 22(11), 36-42. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-la-piel-del-recien-nacido–13130746
- Pérez-Machado, J., Rodríguez-Fuentes, G. (2013). Relación entre la postura en prono y la adquisición del sostén cefálico a los 3 meses. Anales de Pediatría, Asociación Español de Pediatría, 79(4), 241-247. https://www.analesdepediatria.org/en-relacion-entre-postura-prono-adquisicion-articulo-S1695403313000180