Din bebis behöver närhet för att somna
När en bebis föds blir sömn en av grundpelarna i utvecklingen. Sömn är också viktigt för mamman. Nyckeln till att ni båda kan somna och få tillräckligt med timmars sömn är att hålla sig nära varandra, och vi kommer att förklara varför.
Din bebis måste vara nära dig för att kunna somna, och även för att kunna sova.
Din bebis har spenderat en lång tid inuti din mage utan att ha varit ifrån dig, inte ens i en minut, och nu behöver den röra dig, lukta på dig och lyssna på dina hjärtslag för att minnas hur lycklig den var inuti dig.
Din bebis sömn är viktig för utvecklingen
Genom att sova med din bebis ger du den färre anledningar att gråta, eftersom den inte längre behöver ropa på dig genom gråt.
När bebisar är nära sina föräldrar upplever de alla dessa fördelar:
- De reglerar sin temperatur bättre.
- Deras hormonnivåer blir mer stabila.
- Deras hjärtrytm stabiliseras.
- Deras andning förbättras.
- Deras immunsystem stärks.
- Deras enzymproduktion ökar.
Därför har barn som spenderar mer tid i kontakt med sina föräldrar bättre hälsa, färre sjukdomar och går mer upp i vikt.
Närhet förbättrar amning
Det är enkelt. När de är hungriga har de redan sin mamma där för att mata dem direkt, och många bebisar börjar inte ens gråta.
Det är därför bebisar som sover med sina föräldrar ammar längre.
De dricker mer bröstmjölk åt gången och ammar även mer under nattetid när deras mamma alltid är nära. Det är välgörande för dem.
Eftersom de vaknar upp mer på natten somnar ammade bebisar tidigare, och även deras mammor. Det är helt enkelt en naturlig process för kroppen.
Kängurumetoden
På de flesta sjukhus runtom i världen används en teknik som kallas “kängurumetoden”.
Det har bevisats vara välgörande eftersom bebisar går upp mer i vikt, får en mer stabil hjärtrytm, håller sig lugnare, har bättre hälsa och kan lämna sjukhuset tidigare.
Kängurumetoden kan användas på vilket barn som helst, oavsett om det är fött för tidigt eller är fullgånget, friskt eller sjukt. Det är det bästa sättet att ta hand om en bebis på.
Det har att göra med att erbjuda hud-mot-hud-kontakt, att amma vid behov och ge den vård som både mamman och bebisen behöver.
En frisk bebis behöver bara kontakt med sin mamma och mat.
Om bebisen är född för tidigt, väger för lite eller lider av någon sjukdom kan hud-mot-hud-kontakt fungera som en grund för den medicinska vård den måste få.
Vad är samsovning?
I länder som Japan, där samsovning är normalt, är graden för plötslig spädbarnsdöd en av de lägsta i världen.
Det kan göras genom att sova i samma säng, ha en speciellt designad spjälsäng som fästs vid förälderns säng eller genom att använda en vanlig spjälsäng med en sida borttagen.
Bekvämligheten med att inte behöva stiga upp ur sängen, speciellt när det är kallt, låter mamman och bebisen somna om direkt igen.
Faktum är att mamman ofta inte vet exakt hur många gånger hon har vaknat, eftersom hon inte har vaknat ordentligt.
Den neurologiska utvecklingen är som störst under bebisens sista fas av djupsömn, så samsovning ger inte bara bebisen mer bröstmjölk, som är bra för dess psykiska skydd, utan stärker även mental utveckling.
Eftersom bebisen har nära till mat kan den synkronisera sin andning med föräldrarnas, och den känner sig säker av att ha sina vårdare så nära sig som möjligt. Bebisar som samsover med sina föräldrar sover bättre.
Genom historien har människan alltid samsovit, även när vi var primater som bodde i grottor. Det är bara under de senaste 150 åren, i och med uppkomsten av hus med flera rum, som bebisar har separerats för att sova ifrån sina föräldrar.
Sammanfattningen är att om mamman behöver sömn lika mycket som bebisen ska de inte tveka att somna tillsammans.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- A Gp, Aguayo Maldonado J, Sánchez Pinuaga M. (n.d.).Contacto piel con piel inmediato para recién nacidos a término. Mesa redonda. Hospital Universitari De Tarragona “Joan XXIII”.
- Gómez Papí A, Baiges Nogués M, Marca Gutiérrez A, Batiste Fernández M, Nieto Jurado A, Closa Monasterolo R. (1998). Método canguro en sala de partos en recién nacidos a término. Medicina Fetal Y Neonatología.48(6).
- Cochrane. https://www.cochrane.org. [ONLINE].; 2019 [CITED 1 2 2019. Available from: https://www.cochrane.org/es/cd003519/contacto-piel-piel-temprano-para-las-madres-y-sus-recien-nacidos-sanos
- Besteiro, E. M., Aliaga, M. T., Pineda, M., Alegre, J. M., Berlanga, J. F., & Martín, P. B.(2001). La depresión postparto: un estudio exploratorio con una muestra de mujeres valencianas. Revista de psicopatología y psicología clínica, 6(1), 37-48. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3903/3758
- Monasterolo, R. C. (1998). Método canguro en sala de partos en recién nacidos a término. An Esp Pediatr, 48, 631-633. http://www.aeped.es/sites/default/files/anales/48-6-12.pdf
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf