Varför du borde lägga bebisen med ansiktet nedåt under dagen

Varför du borde lägga bebisen med ansiktet nedåt under dagen
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det har i många år påpekats att det är viktigt att lägga bebisar på rygg för att undvika plötslig spädbarnsdöd. Men det finns också flera anledningar till varför du borde lägga din bebis med ansiktet nedåt under dagen.

Vi ska ge dig tre övertygande anledningar, och dessutom lägga till några underlättande tips.

Varför du borde lägga bebisen med ansiktet nedåt under dagen

1. Utveckling av motoriska funktioner

Att ägna gott om tid på magen hjälper din bebis att utveckla balans såväl som visuella och hörselmässiga färdigheter.

Det hjälper dessutom till att stärka muskler i huvud, nacke, axlar och rygg.

Under de första månaderna i livet måste bebisar lära sig att röra på kroppen och bemästra den för att kunna lära sig att vända på sig, sitta och krypa.

Men om barnet ägnar för mycket tid i barnstolar eller andra platser som begränsar rörlighet blir det inte lika lätt att göra det. En bebis som spenderar all tid på rygg ser dessutom bara se taket och saker åt sidorna.

Barn som istället läggs med ansiktet nedåt kan börja höja på huvudet och titta runt omkring sig.

Ökad styrka i nacken

2. Normal huvudrörelse

På grund av publicitetskampanjer vars syfte varit att förebygga plötslig spädbarnsdöd har alltfler barn börjat få plagiocefali, eller sned skalldeformitet.

Vad är det? Eftersom bebisar inte har helt sammanväxta ben i kraniet – något som hjälper dem att stå emot mindre trauman – kan deras huvuden deformeras om de förblir i samma position under en längre tid.

Bebisar har en tendens att spendera för mycket tid sovandes på rygg, i stolar eller liknande. Det får baksidan av huvudet att plattas till. Det är därför viktigt att en bebis spenderar tillräckligt med tid på magen, med ansiktet nedåt, under dagen.

3. Utveckling av sociala färdigheter

En annan anledning att lägga ditt barn med ansiktet nedåt under dagen har att göra med sociala färdigheter. Det är ett sätt att utveckla socioemotionella färdigheter, problemlösning, inlärning samt anpassning.

När bebisen befinner sig på mage håller hon sig alert och uppfattar världen omkring sig på ett bättre sätt. Därmed förblir hon i ett tillstånd där hon konstant får stimulans medan hon interagerar med sin omgivning.

Bebisar som läggs med ansiktet nedåt höjer sina huvuden och börjar titta mer på saker omkring sig.

Sätt att lägga ditt barn med ansiktet nedåt

Om du inte vet hur du ska få din bebis att ägna mer tid på mage eller om han inte verkar gilla positionen kan du följa dessa praktiska tips:

Från 0 till 2 månader

Försök att lägga bebisen med ansiktet nedåt på en filt. Om du ser att han inte kan höja på huvudet kan du lägga handen på hans ländrygg och varsamt trycka nedåt lite. Om han fortfarande inte kan höja på huvudet kan du lägga en hoprullad handduk under hans bröst eller ovanpå hans ben.

Ett annat bra alternativ är att lägga bebisen på ditt bröst. På så sätt kommer han känna sig säkrare och mer motiverad att höja på huvudet för att titta på dig.

Glad bebis på mage

Från 0 till 5 månader

Eftersom hans rygg och nacke redan har stärkts kan han höja upp sig med underarmarna. Du kan spendera tid med din bebis med hjälp av leksaker och speglar för att vidare stimulera rörelse.

Nu kan han interagera med sin omgivning på ögonnivå. Han kommer få mycket mer stimuli och lära sig att svara på den. När din bebis får mer styrka kommer han börja försöka skjuta sig framåt och sträcka på armarna. Det är förberedelse inför att sitta och krypa.

Att lägga en bebis med ansiktet nedåt hjälper till att stärka hans huvud, nacke, axlar och ryggmuskler.

Från 6 till 9 månader

Nu när din bebis har mer styrka kan ni leka lekar som “flygplanet”, där du lyfter och bara håller henne i midjan. Ett annat alternativ är att stödja din bebis med böjda ben och röra henne upp och ned.

I och med det utvecklas styrkan i hela kroppen. Det ger honom möjligheten att krypa och utforska med bättre färdighet.

Kom ihåg att du måste vara konsekvent för att se resultat.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.