Lär dig att tvätta bebiskläder på rätt sätt

Lär dig att tvätta bebiskläder på rätt sätt
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du bör alltid tvätta bebiskläder enligt vissa riktlinjer eftersom huden är så ömtålig hos bebisar.

Först och främst bör du använda barnsäkert tvättmedel och undvika sköljmedel. Vidare bör du tvätta bebisens kläder separat och skölja noggrant.

Om vi, som föräldrar, följer dessa tre riktlinjer, kommer vi att förebygga många hudåkommor som orsakas av kontakt med kemiska rengöringsmedel. Så, vad rekommenderar hudläkarna?

Enligt American Academy of Dermatology kan vanligt tvättmedel användas för att tvätta bebiskläder. Undantag bör emellertid göras om barnet tidigare har lidit av allergier.

I den här artikeln har vi samlat ihop detaljer och tips kring hur du ska gå tillväga för att tvätta bebiskläder på rätt sätt.

Tips för att tvätta bebiskläder

Angående tvättmedlet

Som vi tidigare nämnde är ett viktigt tips att använda barnsäkert tvättmedel när du tvättar bebiskläder. Detta tips är särskilt viktigt för nyfödda och barn som är yngre än 6 månader gamla.

Det är också bra att använda ekologiska produkter som har mindre kvantiteter kemiska föreningar.

Om du brukar använda tvättmedel för känslig hud, kan du testa det på ditt barns kläder. Det rekommenderas att föräldrar testar tvättmedlet på ett enda plagg för att se hur barnets hud reagerar.

Vad sägs om sköljmedel?

Samma principer som gäller tvättmedel gäller sköljmedel. Om du vill använda det är det bäst att testa det efter att barnet fyllt 6 månader. Det rekommenderas också att testa det på ett enda plagg för att se hur barnets hud reagerar.

Huvudproblemet med sköljmedel är att de vanligtvis appliceras vid den sista sköljningen. Därför antas det att stora mängder av produkten impregneras i plaggen och finns kvar.

Detta är naturligtvis en nackdel som inte gäller för vanligt tvättmedel.

Om du vill använda sköljmedel, försök att skölja ur kläderna helt efter att de har använts. Gör detta för att bli av med alla oönskade kemikalier.

mamma och bebis sorterar tvätt vid tvättmaskin


Hur ska du tvätta bebiskläder?

Beroende på tvättråden på barnets kläder kan du antingen välja handtvätt eller maskintvätt.

Om du tvättar för hand måste du ägna särskild uppmärksamhet när det är dags att skölja kläderna. Se till att inga spår av tvättmedel finns kvar på plagget.

Kläder med känsliga tyger som spets och broderi bör tvättas för hand. Om de tvättas i maskin kan de drabbas av större slitage.

Om du bestämmer dig för att tvätta bebiskläder i maskin så bör du se till att du väljer tvättcykeln för ömtåliga kläder och med dubbel sköljning. Tvätta inte din bebis kläder med resten av familjens kläder.

Vanligt tvättmedel kan användas för att tvätta bebiskläder. Undantag bör dock göras om barnet tidigare har lidit av allergier.

Hur ofta kan du tvätta bebiskläder?

En av de vanligaste frågorna som föräldrar har är hur ofta de bör tvätta bebisens kläder.

Vi vet alla att barn blir smutsiga väldigt snabbt. För att undvika missfärgade kläder eller att behöva använda starka, rengörande fläckborttagare eller blekmedel så är det bäst att tvätta kläderna så snart de har blivit smutsiga.

Tips för tvätt Din babys kläder: tvättlina med babykläder och nalle

En annan aspekt att tänka på är bebisens handdukar, filtar och sängkläder. Dessa föremål bör också tvättas ofta.

Sängkläder ska tvättas minst varannan vecka och handdukar bör tvättas efter högst tre användningar.

Om du följer dessa tips när du tvättar bebiskläder så kommer du att förebygga allergier och hudsjukdomar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.