Grundläggande guide för förstagångsmammor
Om du snart ska bli mamma för första gången kan du dra nytta av vår guide för förstagångsmammor. Här tar vi upp tips som kan vara bra tänka på.
Ju mer du gör i förväg, desto mer drar du nytta av det i det långa loppet.
I den här artikeln tar vi upp några grundläggande tips som lindrar ångesten du kanske upplever medan du förbereder dig för barnets ankomst.
Du kommer upptäcka att det inte är lika svårt att vara förstagångsmamma som du kanske tror!
Guide för förstagångsmammor
Det är normalt att man är nervös när man blir mamma för första gången.
Allt kan ibland kännas överväldigande, och därför har vi satt ihop en guide för förstagångsmammor.
Oroa dig inte, för när du väl har tagit hand om de grundläggande förberedelserna kommer resten att bli mycket lättare!
Förberedelser inför födseln
Tillred och frys in mat. Det är bra att ha under de första dagarna hemma igen medan du går igenom anpassningsfasen. Du kan exempelvis tillreda följande i förväg:
- Puréer och yoghurt
- Smoothies
- Frukt (tvättad)
- Smörgåsar
- Sallader (utan dressing)
- Färska grönsaker (tvättade)
- Ha kläderna redo för ditt barn. Som förstagångsmamma har du antagligen redan köpt olika klädesplagg till ditt barn. Om du inte redan har gjort det bör du köpa kläder för bebisens första 6 månader. Varför? Tänk på att barn växer snabbt. Vissa barn är också sidan större än andra när de föds. De nya kläderna bör först och främst tvättas och läggas i plastpåsar. Du gör likadant med lakan, handdukar, tygblöjor, uppstoppade djur och allt annat som ditt barn kommer att komma i kontakt med.
- Samla ihop barnets toalettartiklar och tillbehör.
- Mjölkersättning och flaskor. Om du inte ammar barnet kommer du att behöva detta under de första dagarna.
- Blöjor. Under de första dagarna kommer du att behöva 8 till 12 blöjor. Köp bara inte för många, för barnet kommer att växa snabbt och inom bara några dagar kommer du att behöva en ny storlek.
- Hygienartiklar för barnet. Schampo för bebisar, våtservetter, tvål, barnpuder, nagelklippare etc.
- Krämer mot irritation och/eller skavsår. Blöjorna kan ibland irritera barnets hud, men det kan du åtgärda enkelt med rätt kräm.
- Blöjväska. Det är viktigt att ha med sig efter förlossningen. Den kommer innehålla alla de saker som inte får plats i din vanliga väska. Vi rekommenderar att du väljer en blöjväska som har plats för allt det du behöver och som går lätt att rengöra.
Livsråd
- Be om hjälp när du behöver det. Vi vet att man ofta vill göra saker själv, men det kan även vara bra att be om hjälp ibland. Speciellt om man är förstagångsmamma.
- Var ärlig med dig själv. Lär känna dina gränser. Kom ihåg att ditt barn är beroende av dig och att det är viktigt att man håller sig frisk för att man ska kunna ta hand om barnet. Det är även viktigt att man tar hand om både sig själv och barnet.
- Se till att sova varje gång barnet gör det. Man vill ofta gå och göra andra saker istället, men kom ihåg att det är viktigt att vila. Om du är utvilad kommer du att kunna hjälpa ditt barn med allt det behöver.
- Försök att hålla en balans. Gör inte allt på en gång. Det kommer inte att fungera.
Kom ihåg att det är viktigt att du återhämtar dig fysiskt efter födseln. Vi förstår att det kan vara svårt under de första dagarna, men det är viktigt att du håller dig fräsch och att du tar hand om dig själv också.
Tänk på råden du har fått i vår guide för förstagångsmammor. Med tiden kommer rutinerna kännas mer normala och bandet mellan dig och barnet kommer att bli starkare.
[ORIG: https://youaremom.com/basic-guide-for-first-time-moms/]
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Asociación Española de Pediatría. (2013). Guía práctica para padres. Desde el nacimiento hasta los 3 años. En Familia AEP. https://enfamilia.aeped.es/lecturas-recomendadas/guia-practica-para-padres-desde-nacimiento-hasta-3
- Rubio, M. P., Gajate, L. P., Gorrotxategi, P. G., & Barrenechea, M. R. D. C. U. (2019). Primera consulta de Atención Primaria. Mejoría de la adherencia a las guías en un centro de salud. Boletín de la Sociedad Vasco-Navarra de pediatría. (120), 31-35. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7232113
- Rúger, N. A. (2023). Influencia del miedo prenatal en el desarrollo y experiencia de parto [trabajo de fin de grado, Universidad de Almería]. Repositorio UAL. http://repositorio.ual.es/handle/10835/14203
- Tosto, V., Ceccobelli, M., Lucarini, E., Tortorella, A., Gerli, S., Parazzini, F., & Favilli, A. (2023). Maternity blues: a narrative review. Journal of Personalized Medicine, 13(1), 154. https://www.mdpi.com/2075-4426/13/1/154
- Vadell Julià, M. A. (2022). ¿Cuál es el impacto de la educación maternal en el postparto? [trabajo de fin de grado, Universitat de Les Illes Ballears]. UIB Repositori. https://repositori.uib.es/xmlui/handle/11201/157824
- Ventura Ramos, I. (2020). Recuperación física y psicológica en el puerperio [trabajo de fin de grado, Universidad de Cantabria]. Repositorio Abierto. https://repositorio.unican.es/xmlui/handle/10902/20110