När din bebis trillar för första gången
Plötsligt trillar din bebis i golvet. Du önskar att du kunde få tiden att stå stilla precis innan den landar. Du vill att det ska vara en film som du kan pausa och spola tillbaka en miljon gånger. Du önskar att du kunde slippa bevittna det ögonblick när din bebis trillar i golvet.
Men eftersom det inte är möjligt, är du dömd att titta på hur den lilla kroppen slår i golvet medan din värld blir suddig.
Åtgärder för att förebygga fall
Det finns inget garanterat sätt att förhindra att en ettåring, som håller på att lära sig gå, trillar. Du kan inte heller göra någonting för att förhindra fall när ditt barn springer, klättrar eller dansar. Men det finns tusentals sätt att undvika att ett barn som knappt kan röra sig ur sin mammas famn trillar.
Vi behöver bara ha dessa saker i åtanke.
Lämna aldrig din bebis ensam på sängen
Ingen vill vara med om att ens bebis trillar i golvet. Flertalet fall är emellertid orsakade av olyckor som kunde ha undvikits.
En av de främsta orsakerna till att barn faller är att någon lämnade dem ensamma på sängen.
Många mödrar lägger sina barn på sängen för att klä på dem, byta blöjan, renbädda i spjälsängen osv. Och under dessa ögonblick kommer de på att de behöver något. Så, de går bort från barnet som ligger på madrassen – bara en sekund.
Eftersom bebisen ännu inte vet hur man vänder sig om, eller om den knappt kan röra sig, inser föräldern inte ens möjligheten att den kan trilla till golvet. Men bebisen överraskar. När den letar efter sin mamma, eller försöker se något som fångat dess blick, rullar den, som av magi, över kanten. Och då, under bråkdelen av en sekund, trillar bebisen till golvet.
Om du vill undvika att din bebis trillar ner på golvet, lämna den aldrig ensam på en säng.
Se till att ditt badrum är säkert
Baddags är ett annat ögonblick när bebisar ofta trillar. De små sprattlande kropparna, inlöddrade i tvål och bara dina händer som försöker hålla tag, är en verklig fara.
Av den anledningen – på grund av risken för fall – måste badtiden göras så säker som möjligt.
Tidigare, innan badrum fanns, tvättade föräldrarna sina barn i spjälsängen. Även om den här metoden kan verka gammaldags, nu när det skett så många framsteg, är det en av de säkraste metoderna.
Med ett plastlakan på sängen för att inte madrassen ska bli våt, placerar du badbaljan på plastlakanet. Ha badtvål eller badolja till hands. På det här sättet kommer din bebis inte att trilla ner på golvet, även om den glider dig ur händerna.
När du har din bebis i din famn, måste du fokusera på den
Sist men inte minst har vi en tendens att göra annat medan vi bär våra barn. Detta är inte bara en tendens, naturligtvis, men ett behov.
Nu för tiden är mödrar inte längre hemmafruar som de var tidigare. De 24 timmarna på en dag räcker inte för att hålla koll på hushållssysslorna, personliga behov, vila och hålla efter barnet.
När du behöver göra något medan du håller din bebis, glöm inte att vara uppmärksam på den. Ingenting är viktigare än det.
Barn växer inte bara utifrån mängden mjölk som de intar, utan också – och framför allt – på grund av den känslomässiga kontakten med deras mamma.
Vad du måste göra om din bebis trillar
Om, gud förbjude din bebis av någon anledning faller till golvet, behöver du veta vad du ska göra. Så för att avrunda, erbjuder vi följande råd:
- Undersök din bebis. Om den har något sår och blöder, rengör såret med gasväv, förbind såret och ta den till akuten. Om blåmärken bildas, kyl ner dem med is för att dämpa svullnaden.
- Kyss din bebis, krama och sjung för den… När du mår dåligt, när du trillat eller om något gör ont, så mår du bättre när någon tar hand om dig eller åtminstone ger dig en kram. Detsamma gäller för din bebis.
- Lyft upp den genast men skaka den inte. Om den har någon skada, kan du göra det värre genom att skaka.
- Observera. När någon är sjuk och går till doktorn, rekommenderar läkaren alltid att patienten observerar sina symptom – och det är inte bara för skoj skull. Om ditt barn slår i huvudet när det trillar och lider av hjärnskakning kommer symtomen att dyka upp strax efter det och det kommer att avslöja skadorna: kräkningar, medvetslöshet, kramper, näsblod etc. Om något av dessa symptom uppstår, ta omedelbart din bebis till barnläkare.