Hoppet vi får från ett regnbågsbarn

Hoppet vi får från ett regnbågsbarn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2018

Regnbågsbarn kommer till världen friska och starka efter att en mamma har fått missfall eller mist ett spädbarn.

De ger något mer än bara lycka. De ger hopp och en välbehövd ny början med vilken en familj kan åter föras samman efter förlusten av ett barn.

Ett ämne som det inte pratas så mycket om är missfall, eller barn som lämnar denna jord för tidigt av vilken anledning som helst, för att bli stjärnbarn som lever för evigt i sina föräldrars hjärtan.

Det är ett komplicerat ämne och ibland grymt. Många föräldrar tvingas försöka utstå kommentarer från folk som tycker att förlora en bebis som man ännu inte har träffat inte är detsamma som att förlora ett 10-årigt barn.

Men vilken förlust som helst är viktig. Man kan inte jämföra en med en annan, och vardera av dem upplevs på ett förödande sätt.

Smärtan av att förlora ett barn, även om det är via ett missfall, upplevs på en mängd olika sätt. Det finns familjer som möter en sådan händelse med mod, och det finns föräldrar som faller i en djup hjälplöshet för att sedan gå in i  en depression.

Stjärnbarn, både de som föds och som går bort inuti mamman, är personer som har existerat, som kämpade för att leva och ville växa, men vars öde nekade den möjligheten.

Föräldrar till regnbågsbarn, som kan ge hopp efter en förlust, vet att de inte finns där för att fylla rollen av deras förlorade syskon.

Varje barn har sin egen plats i sina föräldrars hjärtan. Varje bebis är och kommer alltid att vara unik, även om deras liv tas ifrån dem tidigt.

Stjärnbebisen och den inre stormen

den inre stormen

Missfall och förlusten av ett spädbarn är vanligare än du kanske tror. Så vanligt att det finns ett psykologiskt protokoll och hjälp tillgängligt för familjer, och särskilt mödrar, som drabbas.

  • Varje kvinna upplever förlusten på sitt eget vis, men hon måste också kunna leva genom smärtan på ett säkert sätt, tillsammans med sina nära och kära och med stödet av proffs.
  • Det har blivit mer och mer vanligt att kvinnor har svårt för att bli gravida. Och när de äntligen blir det är det möjligt att de inte bara får ett missfall, utan flera.
  • Stjärnbarnen lämnar oss och lyser upp himlen, men efter ett tag kommer mamman känna en storm inuti sig, ett oändligt mörker och den förtvivlande känslan att “hon själv är ansvarig” för förlusten. Sådana tankar måste åtgärdas och motbevisas.
elefant fångar stjärnor

Regnbågsbarn: Hopp i en unik form, ett ljus i ett starkt hjärta

Att sörja förlusten av en bebis kan vara en lång eller kort process, men den kommer alltid bäras i hjärtat.

Det är en smärta som många föräldrar bär på privat, och på något sätt håller de det alltid inom sig. Även om de lär sig att leva med det.

Under en tid finns en motvilja till att försöka igen, och är väldigt vanligt. Rädslan finns där.

Men hoppet övervinner rädslan, steg för steg, och önskan om att få bli föräldrar igen förvandlar ett mirakel till verklighet: ett regnbågsbarn, ett barn som reser sig från stormen och tar med sig gryningen efter mörkret.

Att föda en frisk och vacker bebis läker, tröstar och samtidigt komponerar om föräldrarna.

Regnbågsbarnet lyser upp de grå dagarna med tusentals färger, och ger oss tusen chanser att omfamna livet igen tillsammans med denna mulliga och rosiga varelse som välkomnar oss med sina klara ögon och iver att ta sig an världen.

Samtidigt är några saker mycket tydliga för föräldrar till regnbågsbarn:

  • Regnbågsbarnet finns inte för att byta plats med stjärnbarnet.
  • Bebisen som aldrig föddes eller som man förlorade för tidigt kommer alltid att ha en egen plats i hjärtat hos sina familjemedlemmar och i sina föräldrars själar; navelsträngen, gyllene och stark, kopplar fortfarande ihop dem med barnet som lämnade världen för tidigt.
  • Graviditeten med ett nytt barn efter förlusten av stjärnbarnet upplevs annorlunda. Det finns en rädsla, och ibland är det vanligt att känna sig panikslagen, men dessa känslor är normala och förväntas komma. Det bästa att göra i dessa situationer är att hålla bra kommunikation mellan paret och deras barnmorska.
  • Födseln av ett regnbågsbarn är också ett sätt att hedra stjärnbarnet på. Det friska och starka barnet låter oss visa den kärlek vi har ett erbjuda, som vi längtat efter att ge den andra bebisen och som kommer att speglas i hur vi tar hand om dess syskon.

Vi kommer göra vårt bästa för båda – för den vi kommer ha med oss och för den som tittar ner på oss från stjärnorna och från sin plats i våra hjärtan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Antonov, V. V., & Teplyy, A. (2008). Trabajo espiritual con los niños.«. New Atlanteans.
  • Torres Delgado, J. M., & Rangel Guerrero, A. (2010, abril). La familia funcional como promotora del desarrollo humano e integral de la persona desde la perspectiva femenina. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.