Hur börjar man ge mat som inte har mosats?
Det kommer en tid då du måste börja ge mat som inte först har mosats till ditt barn. Det kan verka som ett svårt steg, men det är faktiskt något som normalt sker väldigt naturligt och intuitivt. Med en rad nyttiga tips kommer du att ta dig igenom detta skede utan några större komplikationer.
Kom ihåg att före sex månaders ålder så är den bästa maten för ditt barn exklusivt bröstmjölk. Efter denna tidpunkt kan du börja med tilläggskost, som dock inte ersätter bröstmjölken, utan snarare lägger till mer ingredienser och näringsämnen till ditt barns kost.
Många föräldrar väljer att börja med barnmat, medan andra vill börja direkt med små bitar av halvfasta ämnen. Om du tillhör den andra gruppen kan följande tips bli en hjälp på vägen.
När kan man börja ge en bebis mat som inte har mosats?
Idag är det vanligt att barnläkare rekommenderar att ge barn mat som inte har mosats redan från start vid kompletterande matning, alltså runt den sjätte månaden. Sanningen är att barn vid denna tidpunkt i livet har förmågan att kunna tugga mjuka bitar av mat. De måste dock övervakas under hela skedet för att undvika olyckor.
Denna förändring i hur föräldrarna erbjuder mat har blivit mycket populärt under det senaste decenniet, och det sker under namnet Baby Led Weaning eller BLW (bebisledd avvänjning). Denna metod är mycket mer än bara en matningsteknik, den är till stor del baserad på det faktum att barn kan äta själva från start då tilläggskost erbjuds. Detta stöds av en studie publicerad i tidskriften Current Nutrition Reports.
Genom metoden blir barn snabbt bekanta med olika texturer, färger och smaker då de manipulerar maten själva. Detta uppmuntrar acceptans av livsmedel och minskar motvilja eller framtida selektivitet. Denna handling är av avgörande betydelse eftersom en varierad kost hjälper till att förebygga många sjukdomar under livets gång.
Riktlinjer att följa för att börja ge ditt barn mat som inte har mosats
När man inkluderar mat som inte har mosats i ett barns kost är det viktigt att en rad grundläggande villkor är uppfyllda för att garantera barnets säkerhet. Dessa är följande:
- Barnet måste vara över 6 månader gammalt.
- Det måste kunna stödja huvudet på egen hand och hålla bålen upprätt, även om det behöver hjälp av ett ryggstöd.
- Det visar intresse för maten som de vuxna äter.
- Barnet puttar inte längre reflexmässigt ut fast föda med tungan.
- De kan hantera mat med händerna och kan stoppa in den i munnen.
Om alla dessa krav uppfylls kan de första matbitarna erbjudas utan problem. Självklart är det bäst att börja med lättuggade frukter eller kokta grönsaker.
Nyckeln är att uppnå en mjuk men fast konsistens (som inte faller sönder vid hantering) och att skära maten på ett sådant sätt att barnet kan greppa den i sina händer. Huvudsyftet är att barnet ska experimentera med maten och även stoppa in den munnen för att lära känna dess smak och konsistens.
Tänk på att under de tidiga stadierna av livet är det bäst att inkludera så många sorters grönsaker som möjligt i kosten. Regelbunden konsumtion av dessa produkter har visat sig minska framtida hälsoproblem, så du bör vänja barnet vid deras organoleptiska egenskaper redan från en tidig ålder.
Vad händer om mitt barn fortfarande inte har tänder?
Du bör inte oroa dig om ditt barn ännu inte har fått tänder eftersom de kan tugga mjuk mat med tandköttet. Faktum är att frånvaron av tänder i munnen inte är en kontraindikation när det gäller att börja med tilläggskost via BLW-metoden.
I händelse av att ditt barn känner sig obekvämt på grund av att tänderna tränger fram, prioritera då tillgången på mjuk och kall mat. Dessa kommer att ge barnet en omedelbar lättnad.
Från sex månader kan du introducera mat som inte har mosats
Från sex månaders ålder kan du alltså börja inkludera mat som inte har mosats till ditt barns kost. Faktum är att experter rekommenderar att man inte skjuter upp detta ögonblick längre än till 10 månaders ålder, eftersom det kan leda till en större motvilja mot olika rätter i framtiden. Det är alltså direkt fördelaktigt att vänja barn vid olika texturer och smaker redan från tidig ålder.
Om du har några tvivel om hur det går till kan du alltid rådfråga din barnläkare. De flesta av de svårigheter som har rapporterats av föräldrarna vad gäller denna process är relaterade till obehag då tänderna kommer fram, så kosten måste helt enkelt anpassas till denna process.
Kom ihåg att det viktigaste med tilläggskost är att bibehålla variationen av näringsämnen, och i detta avseende är det bäst att planera en balanserad och heltäckande kost redan från början.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Brown, A., Jones, S. W., & Rowan, H. (2017). Baby-Led Weaning: The Evidence to Date. Current nutrition reports, 6(2), 148–156. Disponible en: https://doi.org/10.1007/s13668-017-0201-2
- Asociación Española de Pediatría. (2018). Recomendaciones de la AEP sobre alimentación complementaria. [Internet]. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-nutricion-y-lactancia-materna/nutricion-infantil/documentos/recomendaciones-aep-sobre-alimentacion
- Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology, 46(3), 1029–1056. Disponible en: https://doi.org/10.1093/ije/dyw319