BLISS-metoden: vad består den av?
BLISS-metoden är en modifierad version av bebisledd avvänjning som används när kompletterande matning påbörjas hos spädbarn. Som en allmän regel är detta från den sjätte levnadsmånaden. Detta protokoll har utvecklats av en barnläkare och bygger på att erbjuda fasta bitar av mat till små så att de kan manipulera och konsumera dem utan inblandning av vuxna.
I det här fallet, till skillnad från i den klassiska versionen, läggs tonvikten på behovet av att rutinmässigt inkludera mat med hög järnhalt och annan mat med hög energitäthet. Det bör också inkluderas en frukt eller en grönsak, och rekommendationer ges angående presentationen av maten för att undvika eventuell kvävning. Det är bäst om konsistensen är tillräckligt mjuk för att barnet ska kunna svälja bekvämt.
Varför är det viktigt att inkludera mat med hög järnhalt?
Järn är ett viktigt mineral som bör förekomma i kosten ofta. Det säkerställer bland annat transporten av syre genom blodet till alla vävnader i kroppen. När blodvolymen ökar på grund av tillväxtprocessen är det möjligt för små barn att drabbas av brister på detta mineral, vilket kan leda till anemi. Det visar en studie publicerad i Best Practice & Research.
Dessutom bör det noteras att tillgången på järn i barnkost ofta inte är tillräcklig. Av denna anledning bör livsmedel som innehåller järn inkluderas i kosten regelbundet för att säkerställa att alla krav uppfylls. Ett alternativ är att konsumera sådana produkter tillsammans med en betydande dos C-vitamin eftersom detta förbättrar tarmens absorptionsförmåga av ämnet. När vi talar om livsmedel med hög järnhalt syftar vi på rött kött, fisk, baljväxter, spannmål och nötter.
Vilka fördelar har BLISS-metoden jämfört med en traditionell bebisledd avvänjning?
Som vi har sett är BLISS-metoden ett derivat av bebisledd avvänjning, men med vissa modifieringar som ger den vissa fördelar. Här följer några av dem:
Högre järnintag
Generellt sett säkerställer BLISS-metoden ett högre järnintag än enkel bebisledd avvänjning. Dessutom bidrar det till att täcka energibehovet på medellång sikt. Detta är nödvändigt för en effektiv utveckling och tillväxt och för att undvika förändringar som kan påverka barnets hälsotillstånd negativt. Amning bör dock alltid garanteras under åtminstone de första 12 månaderna av livet. Studier har visat att just bröstmjölk ger många fördelar även på medellång och lång sikt.
BLISS-metoden erbjuder nödvändiga näringsämnen
På samma sätt bör kompletterande matning planeras på ett sådant sätt att den innehåller alla nödvändiga näringsämnen och att den erbjuder en så varierad kost som möjligt. Det är viktigt att små barn tidigt vänjer sig vid olika produkters organoleptiska egenskaper för att undvika motvilja i framtiden, vilket kan påverka deras näringsintag.
BLISS-metoden bygger på barnets aptitkänsla
Det bör också noteras att detta är en matningsmekanism baserad på barnets aptit och mättnadskänsla. Att lära sig att hantera detta korrekt kan vara positivt när det gäller att minska risken för övermatning i framtiden. Annars kan det leda till ökningar i fettmassa som kan förändra nivåerna av inflammation.
När allt kommer omkring bör kostens kalorimängd i spädbarnsåldern överstiga energiförbrukningen, men utan att gå för långt för att inte påverka den korrekta funktionen av den inre miljöns fysiologi.
BLISS-metoden, en modifiering av bebisledd avvänjning
Som du har sett är BLISS-metoden inget annat än en modifiering av bebisledd avvänjning. Skillnaden ligger i att det förstnämnda bygger på att erbjuda livsmedel med hög koncentration av järn och energi för att säkerställa att syre och näringsämnen transporteras effektivt till vävnaderna. Detta kommer att förebygga sjukdomar som anemi och kommer att optimera tillväxt- och utvecklingsprocesser hos de små.
Slutligen bör det noteras att inte alla typer av livsmedel kan inkluderas i en bebis kost. Det finns riktlinjer som ger information om rätt tidpunkter för att introducera de olika typerna av mat. Om de inte respekteras kan detta öka förekomsten av allergier eller matintolerans, vilket påverkar barnets kostintag i framtiden. Om du har några tvivel, glöm inte att du kan konsultera en specialist för att undvika att göra misstag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Percy L, Mansour D, Fraser I. Iron deficiency and iron deficiency anaemia in women. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2017;40:55-67. doi:10.1016/j.bpobgyn.2016.09.007
- Koh K. Maternal breastfeeding and children’s cognitive development. Soc Sci Med. 2017;187:101-108. doi:10.1016/j.socscimed.2017.06.012