Hur man använder en bröstpump

Hur man använder en bröstpump

Senaste uppdateringen: 14 februari, 2020

Bröstpumpar används allt oftare av nya mammor. Det finns många anledningar till varför en kvinna kan välja att använda en bröstpump. Det kan exempelvis ha att göra med hälsan eller arbetet.

Det är inte alltid lätt att anpassa sig till att använda en bröstpump och inte heller de fördomar som följer med det. För att man ska kunna lära sig att använda en bröstpump krävs en del träning.

I den här artikeln ger vi dig några tips för hur du kan använda denna apparat.

Vem behöver använda en bröstpump?

Det finns fortfarande vissa fördomar med att använda en flaska för att mata sin bebis, men faktum är att flaskmatning inte skadar barnet på något sätt.

Vi vet att amning har många fördelar, men att kunna ge sitt barn bröstmjölk är viktigare än hur barnet får i sig mjölken, även om man inte ammar.

Med det sagt, låt oss nu titta på några situationer som kan hindra mammor från att amma sina barn. Mammor måste nuförtiden ofta vara ifrån sina bebisar. De kan också helt enkelt välja att inte amma.

Men bara för att en mamma inte kan eller inte vill amma innebär inte att hon måste sluta ge sitt barn bröstmjölk.

Pumpad bröstmjölk fungerar precis lika bra när amning inte är möjligt, t.ex. när mamman och barnet är ifrån varandra.

Bröstpumpar är även användbara när man vill donera mjölk och hjälpa utsatta bebisar. Det har varit en hjälpsam lösning i över 150 år.

Det är inte alla kvinnor som behöver använda en bröstpump, även om de kanske har köpt en ifall att. Det är vanligtvis bara de som återgår till arbetet eller som har för tidigt födda eller sjuka barn som använder den. Alla kvinnor kan dock använda den även i andra sammanhang.

Amningen är kärlekens band som gör våra barn friska, starka och glada.
-Okänd-

Hur använder man en bröstpump?

Bröstpump med mjölk.

Till en början kanske det inte är så lätt att pumpa mjölken. Om man inte har övat ordentligt får man oftast inte så bra resultat de första gångerna.

Extraheringen kan vara långsam och det kan dessutom vara obekvämt för mamman. Det rekommenderas att man har tålamod och tränar mycket.

Tänk också på följande:

  • Försök att pumpa i en tyst och lugn miljö. Om den är elektrisk brukar den göra mycket ljud ifrån sig, och om det finns andra människor i närheten kan det också göra det svårare att få ut mjölken.
  • Bebisen själv stimulerar produktionen av bröstmjölk, så försök att ha barnet i närheten eller ha ett foto på ditt barn eller ett föremål som tillhör honom till hands.
  • Massera bröstet innan du börjar extrahera mjölken.
  • Se till att du inte skadar dig själv. Även om du inte får de resultat du kanske väntade dig bör pumpningen inte göra ont. Om du känner obehag är det för att du inte använder pumpen på rätt sätt.

När kan man pumpa bröstmjölk?

När och hur ofta man kan använda en bröstpump skiljer sig från person till person. Om man exempelvis aldrig ammar bör man pumpa oftare, runt tre till fyra gånger per dag. Men om man pumpar bara ibland och ammar resten av tiden kanske det räcker att pumpa en gång om dagen.

Om man alternerar amning med att använda en bröstpump bör man hålla en matchande rytm. Med andra ord, om man inte är med barnet när det är dags att amma bör man istället använda pumpen.

Det rekommenderas att man pumpar det första man gör på morgonen. Under natten fylls brösten med mjölk, speciellt om barnet inte har vaknat under natten för att amma.

Det är också bra att använda en bröstpump om bebisen bara ammar från ett bröst, för man kan då extrahera mjölken från det andra bröstet.

Hur bör man rengöra och förvara bröstpumpen?

Bröstpump som står på bord.

Pumpen har inte någon direktkontakt med bebisen, men den måste ändå rengöras för att säkert kunna förvara mjölken. Den måste också vara ren eftersom den ska vara i kontakt med bröstet.

Innan man använder den måste man tvätta händerna. Man bör också sterilisera alla komponenterna i bröstpumpen för att undvika kontaminering.

I vissa fall kommer bröstpumpen med kasserbara påsar som kan fyllas direkt från pumpen. Den extraherade mjölken kan också hällas i en separat behållare.

Rengöringen av pumpen fungerar på samma sätt som när man rengör en flaska. När den har varit i kontakt med mjölk bör den steriliseras för att bakterier inte ska kunna spridas.

Mjölken man extraherar måste förvaras i kylen eller frysen, beroende på hur länge man vill förvara den.

Om mjölken inte ska användas inom 24 timmar rekommenderas det att man sätter en etikett på mjölkpåsen eller behållaren innan man fryser in den så att man vet när den tillverkades. Alla behållare med bröstmjölk måste också steriliseras om de ska återanvändas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guía para las madres que amamantan. Guía dirigida a mujeres que desean amamantar o que amamantan a sus hijos, así como a sus parejas y familiares. AEPED. [En línea].
  • Hernández Aguilar MT. La incorporación de la mujer al trabajo; extracción y conservación de la leche. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2004. Madrid: Exlibris Ediciones, 2004: p. 225-235.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.