Vad ska man göra när amningen gör ont?

Vad ska man göra när amningen gör ont?

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Många kvinnor bestämmer sig för att amma tack vare de många fördelar det medför för både mor och barn. Det är dock inte ovanligt att höra mammor som säger att amningen gör ont.

Även om det är vanligt att känna obehag eller känslighet när barnet först börjar suga, är det inte normalt om du känner stor smärta.

Men om du just nu genomlider det skedet och du känner smärta i dina bröst uppmuntrar vi dig att fortsätta läsa.

Här kommer vi att förklara flera orsaker till att många mammor säger att amningen gör ont och vad du kan göra åt det.

Fast moderskapet innefattar stunder som kräver hård ansträngning från moderns sida, bör lidandet och smärtan aldrig vara överdriven.

Faktorer som gör att amningen gör ont

Det finns flera anledningar till att vissa mödrar säger att amningen gör ont. Bland dessa är:

 • Barnet har inte ett bra grepp om bröstvårtan. När den nyfödda inte håller bröstvårtan väl eller inte suger ordentligt, orsakar det ofta att bröstvårtan blir skadad. Dessutom kan det uppstå sprickor som är smärtsamma och kan orsaka blödningar.
 • Kort tungband. Ibland har barnet ett kort tungband, även kallad ankyloglossi. Detta kan orsaka att barnet inte greppar bröstvårtan ordentligt och därför inte får i sig den mängd mjölk han behöver.
Bebis ammar
 • Mastit. Detta är vanligtvis ett resultat av en infektion som har kommit in genom öppna sårsprickor i bröstvårtan. Symtomen är: bröstet blir varmt och gör mycket ont, frossa, slöhet och feber.
 • Svampinfektion. Det kan bero på infektion, eller kanske har barnet svamp i munnen eftersom hon har fått antibiotika eller annan medicin. Bland symtomen är: ett rodnande och fuktigt bröst med skarp smärta.
 • Mjölkstockning. Detta inträffar när mjölkkanalerna blockeras, vilket orsakar stor smärta. Det kan förekomma i bara ett bröst eller i båda. Huden blir röd, en vit prick dyker upp på bröstvårtan och sedan kommer en klump upp.
 • Andra typer av hinder för att bröstmjölken ska komma ut, till exempel att utdrivningsreflexen inte triggas. Detta kan inträffar när mjölken går tillbaka när du börjar amma. Det kan orsaka att brösten svullnar och gör ont.

Vad kan göras när amningen gör ont?

För att göra de stunder du tillbringar med att amma ditt barn så smärtfria och behagliga som möjligt, notera följande tips:

 • När du ammar, håll barnets huvud rakt och vänta på att han öppnar munnen stort. När han gör det, håll bröstet med en hand och rikta det upp mot barnets gom. Se till att hans mun täcker en stor del av vårtgården.

“Om det fanns ett vaccin med alla fördelar som amning ger, skulle föräldrarna betala mycket för att köpa det.”

-Carlos Gonzalez-

 • Amma barnet varannan timme. På natten kan du behöva väcka henne för att mata henne eftersom hon ofta vill äta på samma sätt som hon gör under dagen.
 • Om barnet dricker från endast ett av dina bröst, erbjud det andra bröstet nästa gång du matar honom. På så sätt undviker du att ett blir skadat.
 • Byt position när du ammar så att du lätt kan lindra obehag och smärta.
 • Undvik att ha på dig en bh som är för tight. Annars kan detta leda till ökat tryck eller friktion mot huden.
När amningen gör ont

Ta hand om dina bröst

 • Tvätta dina bröstvårtor med bara ljummet vatten. Använd inte tvål som innehåller alkohol eller andra kemikalier eftersom de kan skapa irritationer och torka ut dem.
 • För att undvika sprickor i bröstvårtan och för att läka dem, är den bästa behandlingen bröstmjölken själv.
 • Försök att hålla dig lugn och undvik stress.

I vilket fall som helst kommer din läkare eller amningshjälpen vara de som bäst kan ge dig råd om vad du ska göra om smärtan blir alltmer intensiv.

Fast moderskapet innefattar stunder som kräver hård ansträngning från moderns sida, bör lidandet och smärtan aldrig vara överdriven.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.