Bröstmjölk i pulverform: snart är den här

Bröstmjölk i pulverform: snart är den här

Senaste uppdateringen: 14 oktober, 2018

Modersmjölk är en naturlig produkt som råkar vara en av de viktigaste substanserna för mänskligt liv. Bröstmjölk erbjuder den bästa blandningen av näringsämnen som bebisen behöver under de första månaderna i livet. Ibland är dock inte amning möjligt, och för dessa fall är bröstmjölk i pulverform nu ett alternativ.

Bröstmjölk är mycket värdefull tack vare de hälsofördelar den erbjuder, som sträcker sig ända upp i vuxen ålder. Enligt Världshälsoorganisationen minskar amning dödlighet hos spädbarn och skyddar mot tillstånd såsom diarré, lunginflammation och astma. Genom att endast amma under de första månaderna så ger vi dessutom bebisen all energi den behöver för att växa sig stark och frisk.

Men många mödrar kan inte amma sina bebisar, eller inte i lika hög utsträckning som de skulle vilja. Vissa lider av näringsproblem eller sjukdomar som gör amning svårt.

I dessa situationer måste man hitta ett substitut, vilket leder oss till frågan: hur kan vi försäkra att den nyfödda får all den näring den behöver utan att skada dess matsmältningssystem?

Med detta i åtanke har man skapat bröstmjölksbanker, där kvinnor med mer mjölk än de behöver kan donera. Men studier har visat att pastöriseringsprocessen kan förstöra några av de viktiga proteiner och fetter som mjölken innehåller. Dessa näringsämnen är som sagt kritiska för bebisens kost. De kan inte utsättas för höga temperaturer eftersom det bryter ned dem.

Bröstmjölk i pulverform

Bröstmjölk i pulverform, fantastiskt!

Tack vare teknologi har en grupp forskare vid University of Guadalajara i Mexiko dock gjort ett stort framsteg. Med hjälp från stadens sjukhus har man lyckats utveckla en överraskande, ny typ av mat för bebisar: bröstmjölk i pulverform. Denna procedur är väldigt lovande för förvaring och bevaring av denna värdefulla produkt, och ser ut att kunna hjälpa många.

Experterna extraherar överflödigt vatten från bröstmjölken genom att utsätta den för väldigt höga temperaturer. På så sätt kan de torka mjölken och göra den till ett pulver, vilket undviker pastöriseringsprocessen. Vidare finns det inget behov av att förvara produkten i frysen, vilket man måste göra med vanlig mjölk.

Enligt ett uttalande består transformeringsprocessen av att förånga droppar av vätska vid hög temperatur tills vätskan är borta. Denna metod kallas för aspersion och involverar att separera vätskan i väldigt fina droppar. I det här fallet genomgår dropparna förångningsprocessen och blir därefter till ett pulver.

Pulvret förvaras sedan droppe för droppe. Denna teknik bevarar nästan alla näringsämnen i mjölken – endast 10% går förlorade. Denna bröstmjölk i pulverform är med andra ord nästan lika bra som den färska.

Paketerad bröstmjölk

Bröstmjölk i pulverform kan rädda liv

En av effekterna av detta genombrott är att bröstmjölk nu kan förvaras och transporteras till isolerade samhällen. Produkten kan förvaras i upp till sex månader utan att kvaliteten försämras. Denna innovation har medfört fördelar för tusentals behövande barn, helt gratis.

Som vi vet uppfyller bröstmjölksbanker en viktig social funktion. Men problemen i koppling till förvaring av mjölken gör den svår att transportera säkert.

Bröstmjölk i pulverform kommer med många fördelar i dessa situationer. Eftersom mjölken kan transporteras under ett bredare spann av omständigheter, kan den distribueras till mer isolerade områden.

Nästa utmaning är att skapa den första banken för bröstmjölk i pulverform, vilket skulle gagna en stor mängd barn. Speciellt familjer i områden som ligger långt bort från sjukhus och storstäder. Den första banken av detta slag planeras i Mexiko, men de lär snart finnas över hela världen.

Enligt de involverade forskarna håller man nu på att söka patent. När detta är klart kommer andra kunna använda sig av teknologin. Denna innovation kommer tillhandahålla mat till många barn med näringsproblem, både på och utanför sjukhus.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gupta V., Rebekah G., Sudhakar Y., Santhanam S., et al., A randomized controlled trial comparing the effect of fortification of human milk with an infant formula powder versus unfortified human milk on the growth of preterm very low birth weight infants. J Matern Fetal Neonatal Med, 2018. 28: 1-171.
  • Rigo J., Hascoet JM., Billeaud C., PIcaud JC., et al., Growth and nutritional biomarkers of preterm infants fed a new powdered human milk fortifier: a randomized trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (4): 83-93.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.