Börja jobba och fortsätta amma - hur fungerar det?
Att börja jobba och fortsätta amma är ett sätt att behålla den nära relation ni har utvecklat under de första månaderna av din bebis liv.
Det ger också större trygghet och säkerhet. Tänk på att bröstmjölk skyddar barn mot infektioner och sjukdomar.
Barn som ammas är betydligt mindre benägna att drabbas av allvarliga sjukdomar, såsom gastroenterit, luftvägsinfektioner, urinvägsinfektioner eller öroninflammationer.
Dessutom skyddar amning även mammans hälsa. Mammor som ammar är mindre benägna att utveckla bröstcancer, vissa former av äggstockscancer och höftfrakturer som ett resultat av benskörhet när de blir äldre.
Trots fördelarna med amning, är det ibland inte lätt att kombinera det med ett professionellt arbetsliv.
De flesta mammor som känner sig missnöjda med att lämna sina barn när de återvänder till jobbet, menar att den fortsatta amningen hjälper dem att bättre hantera problemet.
Återvändandet till jobbet kan vara första gången du lämnar ifrån dig ditt barn under längre perioder, vilket betyder att det är en svår tid för både dig och din bebis.
Amning är kärleksbandet som gör våra barn friska, starka och glada.
-Montserrat Caraccioli-
6 tips för att börja jobba och fortsätta amma
Nedan har vi samlat 6 användbara tips om du vill återvända till jobbet och fortsätta amma:
1. Börja mata med nappflaska från en tidig ålder
Många ammande mödrar gör misstaget att inte ge sina barn mat med nappflaska förrän de återvänder till jobbet. Du måste vänja ditt barn att använda en nappflaska från en tidig ålder.
De flesta experter rekommenderar att man introducerar nappflaskan med utpumpad bröstmjölk vid ungefär 3 veckors ålder när amning är väl etablerad.
2. Köp en egen mjölkpump
För att ge din bebis en nappflaska med bröstmjölk måste du först pumpa ut mjölken, vanligtvis med en mjölkpump.
Den bästa tiden att göra det är vanligtvis strax efter dagens första amning, när mjölkproduktionen är som störst.
När du har pumpat färdigt, bör du lagra mjölken i kylskåp eller frys. Den kommer att hålla sig färsk i fem dagar i kylskåp och i fem månader i frysen.
Var noga med att använda påsar eller förpackningar som tillverkats speciellt för bröstmjölk eftersom de ska vara desinficerade, kunna frysas säkert och inte läcka.
3. Hitta en lämplig plats att pumpa på jobbet
Normalt har stora företag ett privat utrymme där man kan pumpa mjölk. Om du jobbar för ett mindre företag kan du behöva vara kreativ för att hitta ett utrymme där du kan pumpa i lugn och ro.
Oavsett om du är i ett privat utrymme eller på toaletten måste du se till att det är så hygieniskt som möjligt. I dessa fall kommer antibakteriella våtservetter att vara mycket användbara.
4. Underlätta återvändandet till jobbet
För arbetande mödrar är den första veckan efter återkomsten till jobbet den mest utmanande på grund av att de är borta från barnet.
I så fall är det bra om du försöker prata med din arbetsgivare för att hitta sätt att underlätta övergången.
5. Planera dina amningstider och pumpningstider
Under arbetstiden föreslår experter att mammor bör amma innan de går till jobbet och sedan så fort de kommer hem, förutom vid alla andra tillfällen där barnet vill.
På jobbet kan du försöka pumpa mjölk vid de tider du normalt skulle ha ammat, antingen två eller tre gånger om dagen.
6. Planera och ha rätt utrustning till hands
Planering är viktigt för att kunna jobba och fortsätta amma. På det sättet bör du se till att du alltid har din mjölkpump med dig så att du kan pumpa under arbetsdagen.
Vi rekommenderar att du följer anvisningarna ovan för att göra det mycket lättare att jobba och fortsätta amma.
Många mödrar tror att denna separation representerar slutet på amningen, men som du har sett kan god planering, organisering och viljan att fortsätta göra det möjligt.