8 livsmedel som man bör undvika när man ammar

7 april, 2019
Precis som under graviditeten bör ammande mödrar vara noga med sin kost. Det finns vissa livsmedel som du bör undvika när du ammar, eftersom de inte är bra för din bebis. I den här artikeln kommer vi att berätta vilka de är och varför du bör undvika dem.

Som mamma är det viktigt att veta vilka livsmedel man kan äta och vilka man bör undvika när man ammar. Du ger allt du äter till din bebis genom bröstmjölken.

Under denna tid behöver du verkligen vara noga med vad du äter. Det är inte tvunget att gå till överdrift, som många människor brukar rekommendera. Vad du behöver göra är att se över din diet. Se till att den är balanserad och att du får i dig massor av näringsämnen.

Sund kost under amningen

Under amning är det viktigt att äta det som kallas ”nyttigt”. Till exempel kan detta innefatta stekta ägg eller omelett, flera färska eller torkade frukter, nötter, skinka och gärna också lite kyckling.

Kosten under amningen bör vara varierad. Den bör också ha massor av D-vitamin, C-vitamin och bra fetter, från till exempel smör, avokado och äggulor.

Det är också en bra idé att äta goda, fräscha snacks. Ett bra alternativ är te med toast, sylt, färskost och honung. Till middag, även om det här kan verka självklart, bör du äta massor av grönsaker.

Att äta för mycket kan faktiskt vara skadligt. Det kan orsaka lever- och hjärtskador. Om du äter för mycket, är det viktigt att förbättra dina matvanor.

Därför måste du balansera fetter, grönsaker, baljväxter, frukt, kött, soppor, kyckling, fisk, mejeriprodukter och andra viktiga livsmedel.

I motsats till vad man så ofta får höra behöver du inte äta mer mjölk och mejeriprodukter för att producera bröstmjölk. Amning är mycket mer komplext än så, och även andra saker ger mjölk.

Det är också viktigt att komma ihåg att det är viktigt att prata med din läkare om din diet. De vet vilka livsmedel man bör undvika när man ammar, och vilka livsmedel man bör lägga till i sin kost.

Daglig kost för ammande mödrar

Du kanske undrar hur mycket av de olika livsmedel du bör äta. Ammande kvinnor bör få i sig dessa livsmedel varje dag:

  • Bröd: 400 gram
  • Kött: 170 gram
  • Mjölk: 400 gram
  • Soppa: 250 gram
  • Socker: 20 gram
  • Färska grönsaker: 500 gram
  • Frukt: 200 gram
  • Ost: 40 gram
skål med fruktsallad

Det finns dock goda och dåliga livsmedel för amningen. Vissa livsmedel är mer skadliga för barnet. Det bästa sättet att bevara din och din barns hälsa är att undvika dessa livsmedel.

8 livsmedel som man bör undvika när man ammar

Bland de livsmedel som man bör undvika när man ammar är dessa de viktigaste:

Bönor

Kikärter och bönor, bland annat, ingår här. Du bör undvika dem eftersom de ändrar funktionen i barnets tjocktarmen. Därför kan de ge barnet gaser.

Citrus

Vissa citrusfrukter som apelsiner, mandariner, guava och passionsfrukt bör man undvika när man ammar. Dessa är skadliga för barnets matsmältningsfunktion. De kan också ge spädbarn reflux.

Men de är bra källor för många vitaminer. Om du kan äta dem beror på varje mammas individuella tolerans för citrusfrukter.

Starkt kryddad mat

Starka kryddor är något som ammande mammor bör eliminera helt från sin kost. Kryddiga livsmedel stör tarmfunktionerna. Det kan till exempel göra det svårt för barnet att bajsa. Detta kan vara ett mycket obehagligt tillstånd för spädbarn.

Att äta för mycket kan faktiskt vara skadligt. Det kan orsaka lever- och hjärtskador. Om du äter för mycket, är det viktigt att förbättra dina matvanor.

Lök

Även om det verkar svårt att undvika lök under amningen, är det en bra idé. Det kan orsaka problem med barns känslomässiga utveckling och humör. Att äta lök kan ge vissa barn kolik och göra dem kinkiga.

Men det finns människor som säger att denna grönsak inte gör att barn känner sig obekväma. De säger att det tvärt om är fördelaktigt på grund av dess polysackarider, flavonoider och fruktosaner, bland andra näringsämnen.

Broccoli och blomkål

Att äta dessa grönsaker kan ge din bebis irriterande kramper. Dessutom säger vissa människor att broccoli och blomkål ändrar mjölkens smak. Men i de flesta fall lägger barnen inte märke till det.

Kaffe

Det är också bra att undvika kaffe när du ammar. Det påverkar barnets normala sömnfaser. På så sätt kan barn ha svårt att sova och känna sig oroliga. Deras normala hjärnutveckling störs.

kvinna dricker kaffe och jobbar på dator, det finns en pizza bredvid henne
Mörkt fiskkött

Undvik att äta denna typ av fisk tills ditt barn är ett och ett halvt år. Genom att vara försiktig kan du undvika att utlösa allergier.

Även om det finns vissa livsmedel som man bör undvika när man ammar, kom alltid ihåg att alla kvinnor är olika. Därför reagerar alla kroppar på olika sätt på olika dieter.

Med hjälp av din läkare kan du hitta en bra kost för just dig. Dessutom kommer din läkare att ta hänsyn till din bebis. Fatta aldrig detta beslut själv. Du kan läsa på om olika dieter, men se till att prata med din läkare innan du påbörjar någon.