6 tecken på att ditt barns första tand är på väg

6 tecken på att ditt barns första tand är på väg

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att få se sin bebis första tand är ett spännande ögonblick för alla föräldrar. Ibland kan processen vara jobbig för våra barn och verkar vara i evigheter.

Det finns många tecken som annonserar ankomsten av ett barns första tand. Det finns också tips som kan hjälpa dem att ta sig igenom processen.

När den första tanden anländer är resten lätt som en plätt. Alla andra tänder kommer att dyka upp som genom magi.

Denna process, som kallas tandsprickning, börjar när barnet är cirka 7 månader gammalt. Det finns dock flera undantag från den regeln.

Många barn har redan vid födseln en tand. Ibland börjar barn utveckla sina tänder så tidigt som 2 eller 3 månader efter födseln. Det finns också spädbarn som upprätthåller ett tandlöst leende även över året.

Tecken på att barnets första tand snart kommer att dyka upp

Det finns flera indikationer som förvarnar oss om framväxten av den omtalade första tanden. Misstänker du att ett fint litet riskorn till tand håller på att dyka upp i ditt barns leende?

Ja, då finns det 6 tecken som låter dig veta om det mycket efterlängtade ögonblicket är på väg att komma.

Tecken på att ditt barns första tand håller på att komma fram
Tecken på att ditt barns första tand snart kommer att dyka upp
  • Överdriven salivproduktion. Det är ett av de tydligaste tecknen som förutspår början av denna process. Det innebär dock inte nödvändigtvis att det kommer att ske omedelbarhet. Det är lämpligt att använda massor av tvättlappar och haklappar när ditt barn börjar dregla.
  • Utslag och hosta. Som ett resultat av den stora salivproduktionen kan barnet börja uppvisa en viss irritation runt händerna och i ansiktet. Det kan lösas genom att hålla båda dessa områden torra. Barnet kan också börja hosta lite.
  • Irritabilitet och sömnlöshet. Obehaget som orsakas av både överdriven salivation och obehaget de känner på deras gommar är ett mycket vanligt tecken på tandsprickning. Det är viktigt att ha tålamod när denna process startar, eftersom de första tänderna kan ge även den trevligaste bebisen ett hemskt humör.
  • Barnet börjar stoppa allt i munnen. Har ditt barn börjat bita dig när du ammar? Det tyder på att barnet försöker trycka på tandköttet för att dämpa obehaget. Om du börjar märka att ditt barn stoppar allt i munnen, bingo! Den första tanden kommer snart att dyka upp. När de biter på något lindrar de smärtan de känner i tandköttet. De biter sina händer, kläder och alla slags föremål. Du bör noggrant studera ditt barn under denna process för att förhindra dem från att bita saker som kan orsaka infektion, förgiftning eller kvävning.
  • Diarré. Det är mycket vanligare att du tror. Diarré är ett resultat av de saker som de stoppar i munnen. Med andra ord är det inte direkt kopplat till själva tandsprickningen. Om detta symptom kvarstår rekommenderas att du kontaktar din barnläkare så snart som möjligt. Det kan vara ett symptom på att något annat är fel.
  • Humörsvängningar av alla slag. Förändringarna i ett barns beteende och humör kan vara skrämmande. Barnet kan bli slött och apatiskt på grund av smärta och obehag. Andra barn blir mer aktiva och oroliga när tandsprickningen börjar. De börjar vilja göra alla slags aktiviteter för att distrahera dem från deras obehag. De kan till att börja med dra sig i öronen och håret.

Den första tanden visar sig: Hur går man vidare?

tecken på att ditt barns första tand håller på att dyka upp

Vilket som helst av ovanstående tecken kan indikera att den första barntanden kommer att komma. De förutspår början av den så kallade tandsprickningen.

Vad ska vi då göra i ett sådant fall? Vad kan vi göra för att dämpa och lindra våra barns obehag?

Som alltid finns det inget bättre än att gå till din betrodda barnläkare. Först då kan experten bekräfta din hypotes eller tolka symtomen som ett tecken på något annat.

Informationen som specialisten delar med sig av ​​är viktig för att få sinnesro och för att kunna veta hur man ska lindra barnets lidande.

Om din barnläkare bekräftar att symptomen beror på ankomsten av de första mjölktänderna kan de förskriva droppar. Dessa droppar är effektiva för att lindra smärta i tandköttet. Barnläkare rekommenderar dock att dropparna används med måtta för att förhindra biverkningar.

De rekommenderar ibland geléer och tuggleksaker för att mildra barnets smärta. Du kommer se att med alla dessa tips kommer processen att bli trevligare för alla.

Det kommer inte att finnas något vackrare än ditt barns nya, vänliga leende med sina nya små riskorn till tänder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.