Tips från Maria Montessori för uppfostran av självständiga barn

Tips från Maria Montessori för uppfostran av självständiga barn
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

När barn känner sig säkra på sig själva kommer de gradvis att sluta söka uppskattning från folk de möter. Den här idén från Maria Montessori ger oss ett enkelt exempel på hur vi kan uppfostra inte bara självständiga barn, utan också lyckligare individer.

Det finns dock många som ännu inte stödjer den här pedagogiska inriktningen, som den kända italienska filosofen och läraren lämnade efter sig åt oss. Principerna fokuserar på att öka ett barns intellektuella och fysiska intelligens och ses av många som riskfylld.

Att lära barn skapa och upptäcka på egen hand innebär för de flesta att tänka  utanför ramen .

Men du måste se det från rätt perspektiv. Det handlar inte om någon “filosofi där barnen får total frihet”.

Som vuxna är vi vägledare som kan hjälpa barnen att upptäcka allt de är kapabla till. Varje barn har sin egen utvecklings rytm och behov och man måste vara respektfull och intuitiv för att vägleda dem till en harmonisk och framförallt lycklig utveckling.

Å andra sidan, för att kunna maximera våra barns utveckling, vill vi ha ansvariga och självständiga barn. Med självständighet menar vi inte att en 6-åring ska agera som ett barn som är 10.

Vad vi vill är att barn ska uppmuntras till och acceptera ansvaret som kommer med deras respektive ålder.

Att komma dit är en utmaning, och vi växer som föräldrar i samma process.

Nyckeln till att uppfostra självständiga barn

montessori metod för självständiga barn

Till att börja med vill vi erbjuda dig en enkel men slående sanning: Om du vill ha självständiga barn måste du ge dem lite frihet. Vi vet att det kan ses som ett problem av många mammor och pappor.

Innebär det att vi måste ge dem all frihet de vill ha? Inte alls. Det handlar om att lita på våra barn och tillåta dem att växa i enlighet med sin ålder och sina individuella karaktärsdrag.

Det finns mammor och pappor som strävar efter att ge sina barn det bästa varje dag. De tar hand om allting åt sina barn. De knyter deras skor, städar upp deras leksaker, packar deras ryggsäck varje dag till skolan, borstar deras hår, klär på dem… Allt har en gräns, en balans och ett syfte.

Det kommer en tid när ditt barn måste ta steget och sluta vara en bebis och bli ett barn.

Därför finns det inget bättre än att göra det tydligt från början: att växa upp och bli självständig betyder att vara ansvarsfull, och för att kunna ta ansvar måste du veta vad du är kapabel till.

Här följer några av strategierna baserade på Maria Montessoris metoder.

Barn mellan 2 och 3 år

Maria Montessori etablerade vad vi känner till som “känsliga perioder”.

Det är stunder när barn har maximal inlärningspotential och är mer receptiva. Som föräldrar är det den bästa tiden att vägleda dem.

  • Det andra och tredje året i våra barns liv är väldigt speciellt. De börjar kommunicera, fråga saker, upptäcka sin värld och ta på allting.
  • Det är en bra tidpunkt att ge dem deras första ansvarsområden. Självfallet ska det övervakas av oss.
  • De kan klä på sig själva. De borde lära sig att lägga undan sina leksaker, hjälpa till att duka bordet, ta ansvar för sina saker och tand om dem så att de inte går sönder.
  • Det är en nödvändighet att de deltar i sysslorna i hushållet. Ditt barn är del av hemmet och måste förstå att vi alla har våra sysslor.
montessori tips på att uppfostra självständiga barn

Barn mellan 4 och 6 år

En bra grundregel när de når den här åldern är att anpassa möblemanget till dem. Inom ramen av de kan göra kan och borde de göra olika saker för att bli mer självständiga barn.

  • Till exempel kan du ställa en pall i badrummet så att barnen kan borsta håret, tänderna och göra i ordning sig själva.
  • Maria Montessori rekommenderar att alla barn får chansen att utvecklas inom områden som utgör del av deras dagliga liv. Så det är idealt att barn i den här åldern börjar hjälpa till i köket (under uppsikt) och att de gör sin egen frukost, förbereder en skål flingor, gör en sallad…
  • De borde känna som om de kan delta i och göra nytta på ett säkert sätt för att lära sig att de är kapabla till att göra många saker och att de gör dem bra.

Som ett led i att uppmuntra barn till att bli självständiga är det viktigt att vi erbjuder dem positivt stöd. Positivt känslomässigt stöd hjälper dem att växa säkert och lyckligt.

Barn från 7 till 8 års ålder

Mellan åldrarna 2 och 8 upplever ett barn den viktigaste utvecklingen i sitt liv. Under den här perioden måste de etablera sin självkänsla, rötterna till sin identitet och framförallt, självtillräckligheten. Denna kommer sedan att fortsätta växa och få dem att känna sig användbara, kapabla och självständiga.

  • Mellan åldrarna 7 och 8 kan ett barn göra många saker. De kan dock tro att de kan mer än de verkligen kan. Det är viktigt att uppmuntra dem, men också att ge goda råd.
  • Vid den här åldern borde barnen vara fullt ansvariga för sina saker, både hemma och i skolan. De måste också bevisa för oss att vi kan lita på dem. Baserat på den tilliten kan vi sedan ge barnet mer självständighet.

Samtidigt är det precis lika viktigt att ta hänsyn till något riktigt grundläggande: alla barn mognar inte på samma sätt. Det är varför vissa förpliktelser inte ska ges till barn som inte är mogna nog att hantera dem.

De ska inte tvingas. Om en 8-åring är riktigt glömsk, rastlös och ofokuserad kan vi inte ge barnet uppgiften att förbereda sin lunch varje dag och lägga den i väskan. Det kommer förmodligen att glömma det.

Vi måste övervaka dem även om vi gör det diskret och tillgivet. Sakta men säkert kommer de att mogna lite mer för var dag och uppnå storheter på egen hand.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campos, O., & Claudia, R. (2003). Método Montessori. Psicopedagogía II Semestre.
  • Febres-Cordero Intriago, I. M. (2014). La importancia de promover la autonomía en niños de cero a cinco años(Bachelor’s thesis, Quito, 2014). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3152
  • Hainstock, E. (2013). Teaching Montessori in the home: The Pre-School years.Toronto: Random House.
  • Montessori, M. (2013). Metode Montessori. Jogjakarta: Pustaka Pelajar.
  • Pitamic, M. (2004). Teach me to do it myself: Montessori activities for you and your child. New York: Barron ́s Educational Series, Inc.
  • Seldin, T. & Epstein, P. (2003). The Montessori way. Florida: Todd Allen Printing Co.Inc.
  • Valdebenito, P. E., Profesora, V., Claudia, I. :, Bocaz, S., Campos, R., Ramo, O., & Loyola, : (2003). METODO MARIA MONTESSORI. Instituto Profesional Luis Galdames.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.