Barns vanligaste rädslor
Alla barn är rädda för olika saker, men de brukar ha vissa rädslor gemensamt. Här listar vi några av barns vanligaste rädslor, liksom hur man hjälper dem att övervinna dem.
Rädslor är en del av lärandeprocessen för barn, liksom att övervinna dem. Föräldrarna spelar en viktig roll i detta och hjälper sina barn genom att ge stöd och råd.
Barns vanligaste rädslor
Rädd för mörkret
Det är vanligt att barn är rädda för mörker. Rädslan kan uppstå tidigast omkring 2 år. Det är runt den här åldern barn blir medvetna om att de är i ett mörkt rum.
Plötsligt finner de sig i ett mörkt rum utan något ljus, alldeles ensamma, med sina fantasier som jobbar emot dem. Det kan få dem att drabbas av panik. Föräldrar kan hjälpa sina barn att övervinna sin rädsla för mörkret på flera sätt, till exempel:
- Var med dem i mörkret en stund så att de förstår att det inte finns något att vara rädd för.
- Ställ en nattlampa på nattduksbordet så att de inte är i fullständigt mörker.
- Stick självlysande stjärnor och klistermärken i taket i sovrummet så att de kan lysa under natten.
- Skapa berättelser om solen, månen och stjärnorna så att dina barn förstår att stjärnorna och månen alltid skyddar dem.
Mardrömmar
Mardrömmar är också högt upp på listan över barns vanligaste rädslor. Det brukar få dem att abrupt vakna och ibland skriker och svettas de också.
Vid en mardröm bör föräldrarna lugna sina barn och förklara att mardrömmarna inte är verkliga. De är en del av ett barns fantasi och kommer inte att hända på riktigt. När barn haft en mardröm behöver de sina föräldrars kärlek och behöver också veta att mamma och pappa finns där för att hjälpa.
Maskeraddräkter och folk som klär ut sig
Många barn är rädda för människor som har klätt ut sig. Barnen förstår inte att det finns en person under dräkten. Barn misstror det de inte känner igen.
För att övervinna den här rädslan för barnen måste personen som har klätt ut sig visa sitt ansikte. På så sätt inser barnen att det är någon de känner igen inuti, eller åtminstone att det är en helt vanlig människa. Föräldrarna kan också klä ut sina barn för att hjälpa dem att övervinna sin rädsla för maskeraddräkter och se det som något kul.
Rädsla för vatten
Vatten är ännu en gemensam rädsla för barn, men i många fall blir det senare ett roligt tidsfördriv. Den här rädslan kan vara resultatet av två faktorer:
- Som människor kan vi uppleva ångest när vi vet att vi inte kan andas under vatten.
- En traumatisk tidigare erfarenhet av vatten.
För att övervinna rädslan får du först och främst inte tvinga ditt barn att vara i vattnet om han eller hon inte vill. Förklara för ditt barn och visa hur andra barn och vuxna leker i vattnet utan att vara i fara. Det hjälper dem att förstå att de också kan göra det.
Att gå till doktorn
Slutligen är rädslan för att gå till doktorn också väldigt vanlig. Från en ung ålder börjar vi associera läkare med smärta. Det är viktigt att förklara för dina barn vad som ska hända innan de går till doktorn. Då vet dina barn vad de kan förvänta sig och ångesten minskar.
Målet är göra barnen medvetna om att läkaren finns där för att hjälpa och inte orsaka skada. Hur läkaren behandlar sina patienter är extremt viktigt när det gäller barn, speciellt om de är rädda. Det är ett känsligt ögonblick, så var noga med att välja en barnläkare som är tålmodig och snäll.
Att lova barnen att de kommer få en belöning om de uppför sig bra kan också göra dem modigare och motivera dem att övervinna sin rädsla.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ollendick, T. H.; King, N. J.; Frary, R. B. (1989). Fears in children and adolescents: Reliability and generalizability across gender, age and nationality. Behavior Research and Therapy. 27:19-26
- Pelechano, V. (1981). Miedos infantiles y terapia familiar. Valencia: Alfaplus.
- Sandín, B., & Chorot, P. (1998). Dimensiones de los miedos en niños: Estructura factorial del FSSC-R. Psiquis, 19(1), 23-32. https://www.researchgate.net/profile/Bonifacio_Sandin/publication/285732793_Dimensions_of_fears_in_children_Factor_structure_of_the_FSSC-R/links/59ad46e0458515d09ce16c65/Dimensions-of-fears-in-children-Factor-structure-of-the-FSSC-R.pdf
- Sandín, B., Chorot, P., Valiente, R. M., & Germán, M. Á. S. (1998). Frecuencia e intensidad de los miedos en los niños: Datos normativos. Revista de Psicopatología y Psicología Clínica, 3(1), 15-25. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3853
- Valiente, R. M., Sandín, B., & Chorot, P. (2002). Miedos comunes en niños y adolescentes: Relación con la sensibilidad a la ansiedad, el rasgo de ansiedad, la afectividad negativa y la depresión. Revista de psicopatología y Psicología clínica, 7(1), 61-70. http://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/3922