Potträna ditt barn på 3 dagar

Potträna ditt barn på 3 dagar

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2018

Att potträna ditt barn kan vara en av de största utmaningarna för dig som förälder. 

Potträning kräver mycket tålamod, beslutsamhet och framförallt kärlek. Men att potträna ditt barn och få honom att lämna blöjan bakom sig kan vara lättare och snabbare än du tror.

Många mammor har nått framgång med följande tips, och därför vill vi dela med oss av dem med dig och många andra.

Är det verkligen möjligt att potträna ditt barn på bara tre dagar?

Om vi tänker på hur lite tid det tog för våra bebisar att vänja sig vid blöjor kanske vi har samma tur när det blir dags att vänja dem vid att inte använda dem.

Men på samma gång är det viktigt att skilja på att vi kanske har gjort blöjor till en vana, och att det för våra barn är det enda sättet de känner till.

Enligt många mammor, såväl som experter, är det faktiskt möjligt att potträna ditt barn på bara tre dagar.

Metoden är uppenbarligen väldigt snabb, men den garanterar inte att ditt barn kommer lära sig att gå på toaletten på egen hand, eftersom det under processen med att lämna blöjor bakom sig ofta kommer bajsa eller kissa någon annanstans.

Det är viktigt att notera att det är en process som görs steg för steg, och därför kräver att hela familjen är överens och helt hängiven till processen.

Kom ihåg att det inte är lika lätt att gå på toaletten som att använda en blöja. Att gå på toaletten kräver färdigheter som involverar mer självständighet än ditt barn förmodligen är redo för: att gå in i badrummet, dra ned byxorna, sitta på toaletten och alla påföljande handlingar. Det kräver flera månader av övning, men till slut kommer det klara det.

Pojke med teddybjörn

Den här metoden må vara effektiv, men det är inte en som passar alla eller anpassar sig till varje familj, eftersom den involverar att hålla barnet naket från midjan nedåt. Även om man kan lära barnet grunderna i att gå utan blöja på tre dagar är det bara början på en process som måste vara kontinuerlig och permanent för att verkligen vara effektiv.

Tänk på följande användbara tips för att potträna ditt barn:

  • Förbered dig på att vara helt hängiven till det under de tre kommande dagarna. Kom ihåg att du ska koncentrera dig på syftet och se till att ha tillräckligt med tid.
  • Det är viktigt att du gör dig av med alla spänningar som processen kan ge upphov till, eftersom vi alla vet att positiv uppmuntran är det mest effektiva sättet att nå mål med dina barn. Skapa roliga stunder, ge belöningar, lek, dansa, skratta.
  • Specialister rekommenderar att man inte vänder tillbaka när man väl beslutat sig för att påbörja processen. Att vara konsekvent och involvera hela familjen är framförallt viktigt för att inlärningen ska vara effektiv.
  • Gör allt i din makt för att inte ge näring åt ditt barns rädslor, eftersom det är normalt för det att inte förstå vad som försiggår eller hur det ska agera i den nya situationen.

Dag 1

  • Kom ihåg att ditt barn ska spendera hela dagen utan blöjor och underkläder. Det är kritiskt att du är vaksam för att identifiera när ditt barn känner för att gå på toaletten. I början kommer han bara gå varsomhelst i huset, så du måste vara redo att ta honom till toaletten.
  • Som en del av potträningen måste hela familjen dricka gott om vätskor för att ofta gå till toaletten. När mamma eller pappa måste gå på toaletten kan man ta med sig barnet.
  • Fira små segrar och skäll inte ut barnet om han inte gör framsteg – indikera bara vad som måste förbättras. Det kan vara hjälpsamt att låta barnet hjälpa till att torka upp eventuella olyckor.
  • Bjud in barnet att använda badrummet innan det går och lägger sig och se till att inte sätta på någon blöja innan han lägger sig.

Dag 2

Upprepa samma rutin som dag ett, men inkludera en utflykt med familjen. Denna måste annonseras i förväg, och det finns ett villkor: precis innan ni ger er av måste barnet använda pottan. För bättre resultat kan hela familjen göra samma sak.

Mamma pottränar son

Syftet med utflykten är att barnet ska hålla kiss och bajs tills ni kommer hem. Därför bör barnet inte bära blöja eller underkläder under – bara löst sittande byxor som låter barnet känna sig bekvämt. Glöm inte att ta med ett extra ombyte ifall en olycka händer.

Dag 3

Återigen ska ni upprepa samma rutin som dag 1 och 2, men istället för en utflykt gör ni idag två. Idén här är att barnet ska kunna koppla ihop att gå ut med att gå på toaletten; innan ni går ut går ni på toaletten en sista gång.

Ta med er en potta eller barnets toalettsits. Om ni har tur kommer ni få chansen att använda dem när ni är ute. Vi rekommenderar inte att ni åker iväg med bilen, går långt hemifrån eller är borta för länge. Utflykten ska vara underhållande och fri från press.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.