Att vakna med pappa och barn – det är sann glädje
Att vakna tillsammans, slå upp sina ögon och möta den nya dagen, känna barnet andas och närheten mellan mamman och pappan, är sann glädje.
Få scener läggs på minnet för föräldrar, men de intima morgonstunderna när man kan vakna tillsammans med sin nya familjemedlem är ett magiskt minne som våra hjärnor bevarar ömt.
Att vakna är trots allt kärnan i att sova, och att vakna tillsammans är något som föräldrar kan välja att göra med varandra. Självklart är det inte någonting för alla, och det är inte heller alla som håller med om de positiva effekterna. Många går till sin barnläkare och håller det hemligt att de sover med sitt barn för att de fruktar de professionellas reaktioner.
Men instinkt är viktigt, och föräldrar vet hur man förbereder sängen, hur man lägger bebisen och vad man ska göra för att man alltid ska kunna vila säkert. Det kommer finnas tid nog för den lilla att sova i sitt eget rum och det är något som kan börja tidigare än man anar.
Fram tills dess bygger mamma och pappa fortfarande bo och njuter av att få vakna tillsammans alla tre.
Att vakna upp vid din sida är balans
Barn som vaknar otaliga gånger under natten gör det inte för att de har problem. Ingenting är fel med dem. Ditt barn är inte sjukt. Det är inte ett problembarn. Det är en normal bebis som bara längtar efter en sak: moderns närhet.
Kom ihåg att när ett barn är nyfött är hjärnan omogen. Den behöver tre saker: mat, säkerhet och rutiner. Det senare är vad som hjälper dig att reglera ditt barns cirkadianska rytmer för att skilja mellan dag och natt och få barnet att förstå att efter ett bad kommer vila, och att mamma alltid finns där om hon behövs.
Denna biologiska och känslomässiga stabilitet kommer med tiden. Det är först vid 3 års ålder som hjärnstrukturen mognat tillräckligt för att låta barnet sova genom hela natten utan att vakna eller känna den instinktiva “rädslan” och behovet att ständigt ha sina föräldrar nära. Fram tills dess kan det vara bra för föräldrarna att sova och vakna tillsammans.
Hudkontakt mellan mor och barn
Att sova och vakna tillsammans får inte bara barnet att känna sig säkrare, utan ger honom eller henne också bättre möjligheter att reglera sin kroppstemperatur.
- Det är känt att när barnet har hudkontakt med sin mamma ändras bröstets temperatur enligt barnets behov. Om barnet är kallt stiger bröstets temperatur två grader för att värma och om barnet är för varmt sänks bröstets temperatur.
- Det har ett magiskt syfte: att tillgodose barnets grundläggande behov av vård under de första åren, eftersom moderns bröst är den tryggaste platsen ett barn vet.
Vi är människor och vi vill ha våra vårdare nära
Den enda stenen jag vet är stadig, den enda institution jag vet som fungerar är familjen. – Lee Iacocca
Att vakna tillsammans på morgonen, ta emot den nya dagen i sängen och känna varandras närhet har positiva effekter på både våra känslor och vår hjärna, och det av en enkel anledning: vi är människor, vi är sociala varelser och vi behöver ha våra vårdare nära oss.
- Det gäller inte bara för barnet. Vi vet att föräldrar under de första åren är nyckeln till barnens lycka.
- Men det är också viktigt att komma ihåg att mamma är vårdare av pappa och att pappa är vårdare av mamma. Paret känner sig säkra och skyddade tillsammans och att blicka in i varandras ögon mitt i natten är bland det bästa man kan erfara.
Därför finns det inget som stärker våra band mer än att sova och vakna tillsammans. Vi är ömsesidiga vårdgivare; vi behöver det. Därför är det till fördel för alla att dela på utrymmet tillsammans medan ni sover.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
- Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
- Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
- Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
- Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7