4 övningar för att stärka barns syn
Att stärka barns syn är en komplex uppgift, särskilt nuförtiden. Dessa tider som mänskligheten befinner sig i domineras generellt av modern teknik, vilket inkluderar att våra ögon exponeras för många skärmar, och få timmar utomhus. Barn är inget undantag; praktiskt taget alla minderåriga har möjlighet att använda någon enhet. Naturligtvis är vi inte här för att skylla på tekniska framsteg. Men att förneka deras betydelse är ett misstag.
Som mamma är målet att kontrollera tiden ditt barn spenderar framför datorn eller mobiltelefonen. Dessutom är det möjligt att ta åtgärder för att stärka ditt barns syn.
Är det möjligt att stärka barns syn?
Att stärka barns syn är möjligt, men det är en uppgift som måste göras tillsammans med hela familjen. Vi råder dig att prata med ditt barn och leta efter alternativ för att hålla dem borta från datorer, tv-apparater, mobiltelefoner och liknande enheter. Det betyder inte att de inte ska använda dem alls, men att de inte ska spendera överdrivet mycket tid framför dem eller på för nära håll.
För att stärka deras syn kan du genomföra en rad hälsosamma övningar. Enligt en publikation av Revista Habanera de Ciencias Médicas är oftalmologiska kontroller hos barn mycket viktiga.
Använd dessa övningar för att stärka ditt barns syn
Människor i allmänhet måste stärkas och deras synförmåga kan inte försummas. Från barndomen uppstår detta behov och av den anledningen kommer vi att visa dig några övningar som dina barn kan träna regelbundet.
1. Arbeta med finmotoriken
Varje aktivitet som involverar finmotorik fungerar som en övning för att stärka ett barns syn. Målet är att hitta eller uppmuntra ett tycke för aktiviteter som att lägga pussel, bland annat. Finmotorik bygger på koordination av muskel-, ben- och nervstrukturer för att utföra exakta och små rörelser.
Vanligtvis kräver denna typ av aktivitet tummen och pekfingret. Det är dock viktigt att involvera varje finger för att förbättra muskelstimuleringen. Kom ihåg att finmotorik också gynnar hand-öga-koordination. Därför sticker det ut som en fantastisk övning för ditt barns ögon.
2. Följ föremål med ögonen
Denna övning för att stärka ögonen kan göras som en familj eller ensam med ditt barn. Det handlar om att fokusera blicken på ett specifikt föremål, som bör observeras under den angivna tiden. Tillbehören ska vara av olika storlekar och färger. Dessutom är det bäst att visa dem på olika avstånd för att tvinga ögonen att hela tiden ändra fokus.
För att utföra denna övning måste du förtydliga reglerna innan du börjar. Helst bör du skapa dem själv och modifiera dem i samförstånd med barnet. Du kan till exempel göra på följande sätt:
- Kasta två föremål: ett rött och ett grönt.
- Ge order att följa endast det röda föremålet med ögonen. Den gröna kommer att fungera som en distraktion.
På så sätt kommer du att kunna uppfatta hur barnet styr och stimulerar sin syn. Dessutom har du också möjlighet att arbeta med deras uppmärksamhet.
Fast särskilt viktigt för att undvika närsynthet är att spendera ett par timmar utomhus varje dag, och då helst i öppna miljöer där avlägsna föremål och objekt får agera som mål för barnens fokus.
3. Läs
Att tillgripa varierande läsning framstår också som ett bra alternativ för att stärka barns syn. För barn är det bäst att använda berättelser eller fabler, som är lättare och mer underhållande att läsa. Låt ditt barn börja med stycken eller korta noveller, vilket kommer att få dem att förbättras i denna vana.
För att förvandla det till en övning för att stärka barnets syn, kan du genomföra vissa modifieringar. Låt dem till exempel läsa en rad eller ett helt stycke samtidigt som de täcker höger öga. Låt dem sedan täcka sitt vänstra öga och gör detsamma. Detta stimulerar och stärker barnets syn gradvis.
4. Rita och färglägg
Har du märkt hur mycket barn tycker om att rita och färglägga? De flesta barn tycker om denna typ av aktivitet. För att stärka synen kan du låta dina barn färglägga specifika områden på bilden. Du kan också be dem att använda färger efter vad de ska måla eller helt enkelt överlåta det till deras fantasi.
Tips för att lindra synen
Hos barn handlar det inte bara om att stärka synen utan också att ge synen en paus. Att lindra ögonen rekommenderas av de flesta läkare som är specialiserade på området, särskilt nuförtiden. Målet är att undvika överdrivet slitage på ögonen som kan leda till synnedsättning. Enligt en publikation från 2013 tenderar barn med synproblem att dra sig undan socialt och känslomässigt.
Därför skadar det inte att välja några av dessa tips eller rekommendationer:
- Utför aktiviteter utomhus: Naturligt ljus är bra för ögonen, så länge det inte tas emot direkt. I öppna landskap måste ögonen anstränga sig mer på grund av djupet.
- Undvik aktiviteter i mörka rum: Att läsa, använda datorn och använda TV:n i mörka rum gör en visuellt utmattad.
- Ha rätt kroppshållning: Att böja ryggen och bära huvudet framåt kan påverka blodcirkulationen. Med tiden kan dimsyn vara en av de primära effekterna av dålig hållning.
Glöm inte att stärka ditt barns syn
Barn är inte medvetna om vikten av deras ögon, vilket är normalt för deras ålder. Därför fokuserar de inte på vård och förstärkning av synen. Som mamma måste du ägna dig åt att lära ut vikten av ämnet. Samtidigt är det din plikt att uppmuntra dessa typer av övningar hos ditt barn och ta hand om deras syn. Sist men inte minst, ta ditt barn till läkaren för regelbundna ögonkontroller.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De Landaluce Gutiérrez, O., & Marín, A. E. (2011). Importance of the ophthalmologic check in early ages. Revista Habanera de Ciencias Médicas. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2011000100011
- Leyva, A. R., Puerto, B. B., García, M. R., Masó, S. R., Busutil, M. Q., & Izquierdo, Y. L. (2013). Early age stimulation in childrens with low vision. Revista Habanera de Ciencias Médicas. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2013000400018