Kall och varm mediering: hur fungerar det?

I skolmiljön är kall och varm mediering extremt fördelaktigt för inlärning. Läs mer om hur de två metoderna kompletterar varandra.
Kall och varm mediering: hur fungerar det?
Marta Crespo Garcia

Skriven och verifierad av pedagogen Marta Crespo Garcia.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att verkligen lära sig något är ingen lätt uppgift. För att stödja och underlätta inlärningsprocessen använder många lärare det som kallas mediering. Idag kommer vi att fokusera på två typer av dem, kall och varm mediering, och hur de kan vara till hjälp för studenter.

När ett barn provar en ny uppgift som de ännu inte har behärskat är det två typer av mediering som läraren kan använda.

Kall och varm mediering inom inlärningsprocessen

Som vi nämnde finns det två typer av stöd; kall och varm mediering. När det gäller kognitiva processer har vi att göra med kall mediering. Å andra sidan, när vi hänvisar till motiverande och känslomässiga processer, hjälper det att använda varm mediering.

En pojke gör läxor

När vi använder termerna motiverande eller emotionella processer menar vi ett inre tillstånd som startar och upprätthåller ett målorienterat beteende. I det läget beaktar vi därmed barnens motivation, hanteringsmekanismer och arbetsmoral.

Dessa två typer av mediering är inte isolerade hjälpmedel. Istället bör läraren använda dem båda när de hjälper sina elever att arbeta med en uppgift. Det beror på att kall mediering är beroende av varm mediering för att lyckas. Med andra ord ökar varm mediering effekten av kall mediering. Låt oss titta närmare på var och en.

Kall mediering och kalla hjälpmedel

Enligt Sánchez utgör kall mediering ”hjälpmedel som mobiliserar de specifika kognitiva processerna för en uppgift”. Så det är ett stöd som har att göra med de mentala (kognitiva) processerna som ingriper och underlättar utvecklingen och lösningen av en uppgift.

Kall mediering innebär en uppsättning strategier och processer som syftar till att lösa uppgiften eller ett problem. Dessutom kommer läraren och eleven att arbeta tillsammans med denna strategi. För att göra detta måste du sätta upp mål och välja rätt medel för att uppnå dem. På medellång sikt kommer dessa hjälpmedel främja autonomin inom inlärningsprocessen.

Vilka kognitiva processer (den kalla dimensionen) agerar när vi står inför en ny uppgift? När vi står inför nya uppgifter skapar våra sinnen en handlingsplan för att försöka uppnå ett mål eller lösa problemet.

För att göra detta måste vi upprätta ett initialtillstånd eller en utgångspunkt där vi måste definiera och föreslå de mål vi vill uppfylla (planering). Därefter försöker vi skapa en handlingsplan som leder oss till att lösa problemet (utveckling). Sedan når vi äntligen det slutliga tillståndet, där vi reflekterar över vad vi har uppnått eller inte har uppnått (utvärdering). Därmed, när det gäller kall mediering, finns det tre faser:

Planering

I denna fas syftar de kall mediering på att aktivera våra förkunskaper (vad vi redan vet). Sedan, med hjälp av dessa hjälpmedel, sätter vi upp ett individuellt eller gemensamt mål, och vi låter barnet veta hur vi ska uppnå det målet. För detta kan du använda förfrågningar, frammaningar, uppsatta mål, etc.

Övervakning eller utveckling

I denna nästa fas kommer vi att identifiera det bästa sättet att möta uppgiften och nå målet. Så vi måste utveckla en handlingsplan för att nå vårt mål.

För att göra detta måste du notera både det ursprungliga tillståndet samt det slutliga tillståndet. Mellan dessa två tillstånd finns utvecklingen av uppgiften. Det är där du måste hjälpa eleven, organisera och förstå informationen. I denna fas kommer hjälpmedlen att bestå av att skapa kopplingar mellan idéer, förklaringar, upprepningar, exempel, sammanfattningar, frågor etc.

Mor och barn gör läxor hemma.

Utvärdering

I detta sista skede reflekterar vi över om barnet har uppnått det mål ni båda satt i början (utvärdering). Du kan göra detta genom att ställa frågor som sammanfattar det viktigaste innehållet. På så sätt kommer barnet att uttryckligen kunna visa vad det har lärt sig. Du kan också inkludera ytterligare mediering genom att erbjuda sammanfattningar av de viktigaste idéerna.

Varm mediering och varma hjälpmedel

Sánchez definierar varm mediering som: “hjälpmedel som mobiliserar motivations- och emotionella processer.” Man kan säga att varm mediering är baserat på varje människas tro och känslor när de står inför en ny uppgift.

Därför är dess funktion att hjälpa till att kontrollera känslomässiga och motiverande processer. Som ett resultat känner barnet sig tryggare och lärandet blir mer meningsfullt.

Kom ihåg att varm mediering inte ska användas isolerat. I stället bör pedagogen använda den tillsammans med kall mediering. Som vi har nämnt förbättrar varm mediering effekten av kall sådan.

Precis som vi organiserade kall mediering i tre faser, organiserar vi varm mediering på ett sätt som sammanfaller med de kalla faserna.

Före beslutet

För Sánchez är detta ögonblick en tongivande fas. “Detta är den fas som föregår utförandet av uppgiften. I den här fasen överväger vi om vi ska acceptera uppgiften eller inte och med vilken grad av engagemang.”

Du kan säga att det här är det ögonblick som eleven reflekterar över och bedömer vikten av uppgiften och innebörden bakom att slutföra den. När de har tänkt på vad de vill uppnå med uppgiften, förbinder de sig. Med andra ord bestämmer vi om uppgiften är värd att göra eller inte.

Därmed arbetar varm mediering med att underlätta uppgiften och öka graden av önskvärdhet. Dessa förmedlingar syftar till att stimulera de inneboende utvärderingarna av uppgiften, ställa utmaningar, tävlande och autonomi etc.

Efter beslutet

Denna fas representerar vår egen vilja att utföra uppgiften. Denna frivilliga fas, är enligt Sánchez: “en fas där en uppgift utförs och det är nödvändigt att skydda oss från alla element som kan ta oss ifrån den.”

När du har förbundit dig till uppgiften är därför huvudmålet att behålla och skydda det mål du har förbundit dig till. För att göra det måste du reglera och hantera ditt eget beteende, dina tankar och känslor. Så varm mediering är riktad mot en kontroll över motivationen.

kall och varm mediering

Målet är att se till att barnet inte ger upp uppgiften och inte blir uttråkat eller oroligt. För att hjälpa till med detta syftar varm mediering till att erbjuda barnet sätt att mäta sin egen effektivitet, framgång, kompetens, etc.

Utvärdering

I denna fas bör du utvärdera hur barnet har löst uppgiften. Du bör titta på om de har lyckats eller misslyckats med att nå målet som du satt ihop i den inledande fasen.

Enligt Sánchez är denna fas: “den fas som följer efter avslutad akademisk uppgift, där eleven får ett resultat av den och letar efter en förklaring till den.”

I slutändan kommer du att titta på om barnet uppnådde det föreslagna målet och i vilken utsträckning det gjorde det. Den varma medieringen i den sista fasen består av feedback relaterad till prestationen och dess effekter, positiva utvärderingar, korrigeringar etc.

Saker att tänka på om kall och varm mediering

Som du kan se måste kall och varm mediering användas samtidigt. Kom ihåg att kall mediering hjälper barnet kognitivt och är därför ansvarigt för att bygga kunskap. Å andra sidan hjälper varm mediering de emotionella och motiverande processer som vi aktiverar för att behålla intresset för kunskapen.

Även om kall mediering räcker för att organisera och reglera inlärning, är den varma medieringens roll att förstärka den kognitiva inlärningen genom ökad motivation och glädje.

Dessutom är det mycket nödvändigt och fördelaktigt att erbjuda varm mediering, särskilt i klasser som varar länge, de som kräver mycket ansträngning från studenter, eller de som är ganska rutinmässiga och repetitiva till sin natur. Varm mediering är också fördelaktiga för att främja autonomi hos barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • La lectura en el aula. Qué se hace, qué se debe hacer y qué se puede hacer. E. Sánchez, R. García, J Rosales.  Barcelona: Grao, 2010
  • Una herramienta para motivar. De Sixte. (2017)

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.