Lek med ditt barn för att stimulera det
Vi lär oss alla genom att leka. Faktum är att lek är det bästa sättet att få kunskap och utveckla färdigheter inom olika områden. Lek med ditt barn och stimulera det!
Vi ska här dela med oss av några tips för att leka med ditt barn i enlighet med åldern.
Många blir förvånade över att barn kan lära sig och utvecklas så mycket när de leker. Barn lär sig och utvecklas genom lek på samma sätt som de lär sig språk genom sång.
Genom lekfulla aktiviteter lär sig barn hur de kommunicerar med folk omkring dem. Att leka med dina barn är lika viktigt som att prata med dem eller ta hand om deras hälsa och kost.
Det finns speciella lekar som kan främjar barnets inlärning under de tidiga åren. De stimulerar deras nyfikenhet och utvecklar deras psykomotoriska färdigheter.
Pediatriker betonar de fysiska, intellektuella, sociala och emotionella fördelarna med lämplig och precis stimulering.
Lek med ditt barn, men överdriv inte. Några minuter om dagen räcker.
Lek med ditt barn och anpassa det efter åldern
Stimulera dina barn i enlighet med deras ålder. Under de tre första månaderna kan du exempelvis lägga barnet på rygg och visa färgglada leksaker som du rör från den ena sidan till den andra.
Du kan även prata, le och sjunga med ditt barn och göra olika ljud samtidigt som du ser det i ansiktet.
Var inte rädd för att placera ditt finger i barnets handflata och röra armarna och kroppen från den ena till den andra sidan. Du kan även sträcka på barnets ben något genom att försiktigt dra i fotlederna.
Medan de ligger på magen kan du även visa upp föremål framför barnens ansikten. Höj föremålet när du vill få deras uppmärksamhet.
Att leka är viktigt för ett barns utveckling (…). Kvaliteten och kvantiteten på ett barns lektimmar bidrar med kunskap, psykomotoriska färdigheter och sociala förmågor som är viktiga i vuxenlivet.
-Rosa Jove, psykolog
Lek med ditt barn med rörelse och färg
Mellan tre till sex månaders ålder kan du upprepa lekarna från det föregående stadiet. Du kan även ge dem slängkyssar, sticka ut tungan och göra ljud som fångar deras uppmärksamhet.
De kan också stimuleras när du håller ihop deras händer. En annan stimulansmetod är att försiktigt dra dem i underarmarna för att de ska sätta sig upp.
Du kan dessutom applicera lite tryck på deras fotsulor för att de ska sträcka ut sina ben. Försök att lägga ett föremål i deras händer och när de kan hålla föremålet tar du det och gör samma sak igen.
Mellan sex och nio månader kan du visa dem föremål med ljusa färger som gör ljud ifrån sig. Det kommer få dem att följa föremålet med ögonen. Du kan föra föremålet närmre dem och sedan ta bort det. Det bör också upprepas.
Visa dem en spegel så att de kan titta på sig själva medan du upprepar deras namn. Du kan även täcka över deras ansikten med en näsduk och vänta på att de ska ta bort den, och när de gör det säger du deras namn.
Att prata med gester och upprepa vokaler är också ett bra sätt att stimulera ditt barn under denna fas.
Det behöver inte vara något svårt, utan du kan helt enkelt förklara för dem på ett väldigt simpelt sätt vad det är du gör. Ge dem saker att hålla i båda händerna och uppmuntra dem till att föra ihop dem.
Du kan göra dem medvetna om sina fötter genom att sätta på flashiga strumpor. Stimulera kroppsrörelserna genom att ligga bredvid dem och säga deras namn för att de ska vända sig mot dig.
Att leka och känna igen
Enligt psykologen Rosa Jova blir spontana och kreativa lekar mycket mer effektiva om de görs med vardagliga föremål. Det hjälper barnet att utveckla sin fantasi.
Det hjälper dem också att utforska och upptäcka större möjligheter. De lär sig föremålens användningar och deras dimensioner. Mellan nio och tolv månader kan du redan börja visa dem barnböcker med djur samtidigt som du imiterar deras ljud.
En annan enkel lek är att uppmuntra dem till att röra olika ytor. Du kan även stimulera dem med olika ansiktsuttryck, göra ljud med läpparna, pussa dem, klä in deras leksaker i papper och vänta på att de ska veckla ut dem, etc.
Det är också väldigt användbart för dem att använda kuber av olika storlekar för att leka. Hjälp dem att stå och gå genom att hålla dem i armhålorna eller händerna. Det hjälper dem att utveckla sina motoriska förmågor.
Mellan 12 till 15 månader kan du hjälpa dem att gå och gå i trappor genom att hålla i deras händer. Lek med ditt barn och lär det att lägga föremål i behållare, göra torn med kuber, vända på blad, hålla skedar, dricka från en kopp och öppna och stänga behållare.
Du kan även lära dem om deras kroppsdelar. Genom att visa dem en bild av sig själva eller en spegel kan du hjälpa dem att stimulera minnet och andra kognitiva processer.
I det här skedet kan du be dem att hjälpa till när du tar av dem kläderna. Du kan även låta dem äta själv och be dem att göra små uppgifter, som att hämta saker.
Efter 18 månaders ålder kan det vara bra att hjälpa dem att gå uppför och nerför trappor. Du kan även ge dem en boll som de kan sparka på. Att visa dem bilder i böcker är väldigt fördelaktigt för språkets utveckling.
Du kan även börja prata med dem genom att använda enkla fraser. Göm leksaker i huset som de kan hitta senare.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fajardo, Z. I. E., Pazmiño, M. I. A., & Dávalos, Á. A. M. (2018). La estimulación temprana como factor fundamental en el desarrollo infantil. Espirales Revista Multidisciplinaria de investigación, 2(14). http://revistaespirales.com/index.php/es/article/view/229
- Liliana, S. (2010). Estimulación temprana. Guía de actividades para niños de hasta 2 años. Ediciones LEA.
- Salinas, Z. B., & Alvarado, J. M. (2015). Estimulación temprana para potenciar la inteligencia psicomotriz: importancia y relación/Importance and relationship in early stimulation to enhance psychomotor intelligence in infants. Ciencia Unemi, 8(15), 110-118. http://181.188.214.100/ojs/index.php/cienciaunemi/article/view/205