Hur kan terapidjur hjälpa barn?
Djurassisterad terapi använder olika djur av många olika rehabiliteringsskäl. Även om de också är användbara för vuxna kan terapidjur hjälpa barn särskilt effektivt.
Hur kan terapidjur hjälpa barn?
Den medicinska vetenskapen har utvecklats och har lyckligtvis erkänt den positiva effekten av djurterapi för barns hälsa. Terapidjur används för närvarande i många olika övningar för olika ändamål. Terapeuter har som mål att stimulera en specifik sak; beroende på vad denna sak är, vilket terapidjur de använder och typen av interaktion kan det se lite olika ut.
Man kan inte riktigt specificera fördelar eller resultat i djurterapi. Varje barn bör ha en specialist som har lagt upp en specifik behandlingsplan för honom eller henne.
Men vi visar dig de viktigaste fördelarna som olika typer av terapidjur ofta för med sig till barn.
Assisterad terapi med hundar
Hundar är förmodligen de mest mångsidiga terapidjuren som finns. Deras intelligens, känslomässiga närvaro och hängivenhet till människor gör dem mycket användbara i olika rehabiliteringssammanhang.
Å ena sidan hjälper guidehundar barn med synnedsättningar att få en bättre livskvalitet. Med deras hjälp kan dessa barn röra sig fritt och utveckla sitt oberoende och sin självständighet. Denna frihet är mycket viktig när de växer upp. De kan också vara mer aktiva och ha ett hälsosamt socialt liv.
Hundar kan också vara en tillgång för inlärning och utbildning. De syftar då till att hjälpa med de kognitiva, emotionella och sociala färdigheterna hos barn med vissa störningar. På detta sätt kan terapidjur hjälpa barn med till exempel utvecklingsstörningar, barn som ligger på autismspektrumet eller har Downs syndrom.
Det är också viktigt att nämna den viktiga roll som terapihundar spelar för äldre och personer med allvarliga eller terminala sjukdomar. Många sjukhus och äldreboenden har hundassisterad terapi för att skapa en mer positiv miljö. Dessutom förbättrar dessa djur det allmänna humöret och hjälper till att påskynda patienternas återhämtning.
Hästterapi har många fördelar
I dag är hästterapi populärt för rehabilitering av barn och tonåringar. De kan ha en positiv inverkan kognitiva, sociala, emotionella och neuromuskulära färdigheter.
Faktum är att hästar har använts som terapidjur sedan antika Grekland. De kan hjälpa människor som håller på att återhämta sig från olyckor. Dessutom hjälper hästar att hålla symptomen på både fysiska och psykiska sjukdomar under kontroll.Hästterapi har också spelat en nyckelroll i smärtlindring vid degenerativa sjukdomar. Till exempel hjälper de med artros och osteoartros, bland andra. De är ett av de mest populära terapidjuren.
Ödlor som terapidjur för barn
Många barn adopterar leguaner och små ödlor som exotiska husdjur, men deras positiva effekter på hälsan har studerats och använts inom djurterapi.
Även om de kan se läskiga ut är dessa reptiler mycket användbara för att öka barns kognitiva och sociala färdigheter.
Leguaner och ödlor har också en stor fördel jämfört med hundar och hästar. De tar upp mindre plats och är lättare att ta hand om. Eftersom de inte har päls är de dessutom bra terapidjur för barn med allergier.
Gnagare som terapidjur
Barn lockas ofta till den mjuka och oskyldiga aspekten av små gnagare. Dessa kan vara hamstrar, kaniner och marsvin.
Det är inte många som är rädda för dem eftersom de är så små och söta. De är också lätta att ta hand om och anpassa sig till mindre utrymmen. Dessutom är de utmärkta som första husdjur för barn.
Specialister inom djurterapi menar att små gnagare hjälper barn med autism både socialt och känslomässigt.
Katter som terapidjur
Terapikatter är speciellt bra för äldre vuxna. Kontakt med katter kan stimulera kognitiv kapacitet och minne.
För närvarande bedriver man forskning om fördelarna med djurterapi för att upptäcka hur den här typen av behandling kan gynna fler barn i deras lärande och sociala färdigheter.
Terapidjur måste få rätt utbildning och god skötsel och omsorg för att kunna hjälpa människor med deras sjukdomar och särskilda behov. Djurassisterad terapi är utformad för att främja en positiv upplevelse för både patienten och djuret. Tillsammans kan djuret och patienten lära sig nya saker och växa tillsammans.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Abellán, R. M. (2008). La terapia asistida por animales: una nueva perspectiva y línea de investigación en la atención a la diversidad. Indivisa. Boletín de estudios e investigación, (9), 117-143. https://www.redalyc.org/pdf/771/77100909.pdf
- Martínez, C. A. C. (2013). Terapia asistida con animales. Efectos positivos en la salud humana. Journal of Agriculture and Animal Sciences, 1(2). http://repository.lasallista.edu.co:8080/ojs/index.php/jals/article/view/379
- Oropesa Roblejo, P., García Wilson, I., Puente Saní, V., & Matute Gaínza, Y. (2009). Terapia asistida con animales como fuente de recurso en el tratamiento rehabilitador. Medisan, 13(6), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192009000600015
- SAN JOAQUÍN, M. Z. (2002). Terapia asistida por animales de compañía. Bienestar para el ser humano. Temas de hoy, 143-149. http://patastherapeutas.org/wp-content/uploads/2015/07/TAA_e_bem-estar_humano.pdf
- Zabala Goicoechea, Lucía. (2017). La terapia asistida con animales en niños y niñas con autismo. Trabajo de Fin de Grado. Universidad de la Rioja. https://biblioteca.unirioja.es/tfe_e/TFE002423.pdf