Influensa under graviditeten: hur du behandlar den

Influensa under graviditeten: hur du behandlar den

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Blivande mammor måste ta hand om sig själva med omsorg för att undvika problem som hosta och influensa under graviditeten. När du upptäcker att du ska bli mamma, måste du ta hänsyn till några saker som hjälper dig att ta hand om din hälsa.

Enkla saker som influensa under graviditeten kan bli ett verkligt problem eftersom det kommer att få dig att känna dig svag.  Obehag kommer att kännas mer och du behöver ta dig till en läkare som kan hjälpa dig att behandla den på rätt sätt.

Influensa är en sjukdom som inte utgör något stort hot, men den kan vara i flera dagar. Naturligtvis går den inte obemärkt förbi. Barn och äldre kan reagera väldigt annorlunda än vuxna.

Förebyggande anses vara det bästa botemedlet för influensa

Med det sagt är det inte synonymt med att vara sjuk att vara gravid. Men det är inte en myt att vi blir mer mottagliga för tillstånd som involverar andningssystemet. Orsaken som förklarar detta fenomen är enkel: immunförsvaret reagerar inte med samma styrka när du bär en liten i din livmoder.

Å andra sidan, så länge vår bebis växer, tar den upp mer utrymme i vår livmoder och lägger tryck på våra lungor, vilket orsakar andningssvårigheter och hjärtat måste arbeta med en reducerad hastighet. Allt detta påverkar hela vårt system så att blivande mödrar är mer benägna att bli förkylda eller få en infektion i luftvägarna.

Hur förhindrar man influensa under graviditeten?

kvinna med influensa under graviditeten

Enligt vetenskapliga studier finns det omkring 8 olika virus som kan leda till förkylningar, till exempel influensa. Alla dessa är mycket vanliga hos gravida kvinnor. För att förhindra komplikationer, som lungskador eller lunginflammation, är det viktigt att behandlas av en specialist i tid.

Faktum är att även om influensa inte har kopplats till några förändringar i fostret, säger vissa experter att det kan leda till för tidig födsel eller påverka barnets födelsevikt.

I detta sammanhang anses förebyggande åtgärder vara den bästa lösningen. När det gäller detta virus är det viktigt att bli vaccinerad årligen, även om du inte planerar några barn än. Och vad händer om du redan är i detta “välsignade tillstånd” och du har inte vaccinerat dig? Oroa dig inte. Du har fortfarande tid.

Å andra sidan kan du följa dessa tips för att försöka undvika influensan och andra förkylningsvirus:

  • Drick mycket vätska hela tiden: Välj vanligt vatten eller naturliga juicer. Dessa drycker hjälper dig att rensa ut din kropp och ökar vitamin- och mineralnivåerna.
  • När du har chansen, vila och undvika stressiga situationer som lämnar dig mer mottaglig för infektioner.
  • Bibehåll en balanserad kost som innehåller fräscha grönsaker och frukter av hög kvalitet. Se till att äta näringsrika måltider så att du har de resurser som behövs för att möta negativa situationer.
  • Stanna inte bara inomhus. Gå en promenad eller spela någon form av sport som får dig att röra på dit. Håll dig inte stillasittande, men överansträng dig inte heller.
  • Minska koffeinförbrukningen och gör dig av med alla dåliga vanor, som att röka.

Huskurer för att behandla influensa under graviditeten

En mild feber, nästäppa, hosta, ont i halsen, frossa, aptitlöshet och huvudvärk är några av de symptom som denna sjukdom utsätter mamman för. Du kan säkert känna dig väldigt dålig till slut, så be om lite kärlek och omvårdnad från dina nära och kära så att du snart blir bättre.

Du kan be dem att göra dessa huskurer för influensa under graviditeten:

  • Om din hals gör ont och du hostar mycket, kan det att vara bra att ha en varm dryck med citron och honung. Att gurgla med saltvatten är också en bra idé.
  • För att lindra nästäppa: Sätt några droppar eukalyptusolja på en gasväv och andas in flera gånger.
  • Att andas in ånga är utmärkt för att rensa dina luftvägar. Ett annat alternativ är att sätta på hett vatten i duschen och andas in i ångan som bildas

När ska jag ta mig till en läkare?

Kvinna snyter näsan

Om dessa symtom inte går bort efter några dagar, tveka inte att prata med en läkare som du litar på. Det är möjligt att du kan ha utvecklat en sekundär infektion som kräver specialbehandling.

Influensa kan flytta förlossningen framåt och påverka din barns födelsevikt.

Lita på din doktors rekommendationer och låt din familj ta hand om hushållsarbetet. Vila upp dig och bli bättre så att du kan hålla dig stark under den här vackra perioden… Din lilla behöver dig mer än någonsin för att du är hans eller hennes hjältinna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.