Graviditetsdiabetes - så kan det förebyggas

Graviditetsdiabetes - så kan det förebyggas

Senaste uppdateringen: 20 juni, 2019

Graviditetsdiabetes uppstår på grund av en förändring i omsättningen av glukos under graviditeten. Det är en typ av diabetes som bara uppstår under graviditeten, och som hindrar insulinet från att fungera som det ska. Det uppstår då en obalans i regleringen av blodsockernivåerna.

Den här sjukdomen är relativt vanlig, då den drabbar mellan 1 och 4% av alla gravida kvinnor. Det är huvudsakligen relaterat till kvinnans gener, så det berör en specifik grupp.

Man rekommenderar att kvinnor som är predisponerade för den här sjukdomen, eller som har släktingar som har haft den, genomgår en årlig undersökning, i synnerhet om de är gravida. Man upptäcker sjukdomen genom ett särskilt blodprov, som visar om insulinnivåerna är normala.

Vilka är symptomen?

Det här tillståndet karaktäriseras inte av några symptom. Därför genomgår alla gravida kvinnor ett glukostoleranstest mellan den 24:e och 28:e veckan i graviditeten.

Kvinnor med diagnosen graviditetsdiabetes får ofta friska barn. Det beror på hur väl man kontrollerar blodsockernivåerna, då det finns risk för att bebisen föds överviktig.

Kvinnor som redan lider av kronisk diabetes sedan innan bör utöka sin reglering under graviditeten. De här fallen kallas inte graviditetsdiabetes.

Om problemet uppstår under graviditeten kommer det att upphöra efter förlossningen.

Riskfaktorer för graviditetsdiabetes

Om blodsockernivåerna kontrolleras ska graviditeten inte klassas som en högriskgraviditet. Dock måste man hålla en strikt diet, och gå på regelbundna undersökningar.

Bebisen riskerar också att utveckla hypoglykemi, som innebär låg blodsockerhalt. Därför är det viktigt att man kommer igång snabbt med amningen efter födseln. Man vet också att barn som föds av mödrar med graviditetsdiabetes löper större risk att drabbas av sjukdomar längre fram.

Det finns några faktorer som ökar risken för att utveckla graviditetsdiabetes. De vanligaste är:

  • Övervikt.
  • Att man har diabetes sedan innan.
  • Att man har släktingar med diabetes.
  • Socker i urinen.
  • Högt blodtryck.
  • Att vara 35 år eller äldre.

Det är viktigt att ha en hälsosam livsstil innan man blir gravid. Risken att drabbas av den här sjukdomen kan minska genom att man tar hand om sin kropp i förväg. Att hålla rätt vikt och att träna måttligt är avgörande faktorer för en kvinna som vill bli gravid.

Hur man förebygger graviditetsdiabetes

För att förebygga graviditetsdiabetes är följande steg att rekommendera:

  • Träning. En daglig rutin med måttlig fysisk aktivitet hjälper mamman att kontrollera sin vikt. Det ger också mer energi och minskar ryggsmärtor. Man kan till exempel promenera, simma eller göra yoga i 30 minuter.
  • Läkarbesök. Att låta undersöka sig under graviditeten är viktigt så att du kan lugna din oro. Din läkare kommer att ta prover för att kontrollera dina blodsockernivåer.
  • Hälsosam mat. Att hålla en balanserad diet är väldigt viktigt för både mammans och barnets hälsa. Man bör anpassa dieten till mammans vikt, längd och aktivitetsnivå. Maten bör vara varierad, och anpassad till varje enskild graviditet. En balanserad diet är det bästa sättet att förebygga den här sjukdomen.

 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.