15 tips för att lindra atopisk dermatit hos barn
Atopisk dermatit leder till torr hud och irritation, och det är vanligt att spädbarn och små barn drabbas.
Det är mycket viktigt för föräldrar att veta hur man ska hantera vanliga hudbesvär som atopisk dermatit hos barn.
Vår hud är det största organet vi har, och är ofta det som får minst uppmärksamhet.
Men föroreningar, temperatursvängningar och solstrålning kan alla skada huden, i synnerhet när det finns en underliggande hudsjukdom.
En vanlig sjukdom
Atopisk dermatit är en inflammatorisk sjukdom som har blivit allt vanligare de senaste åren. Barn utgör 90% av alla fall, och 20% av alla barn under sex års ålder lider av den här sjukdomen.
Atopisk dermatit är en av de vanligaste orsakerna till att föräldrar besöker en hudläkare. Det uppträder ofta runt femårsåldern.
Hos vissa personer kommer sjukdomen att vara kvar under hela livet, men hos andra kommer den att försvinna när de blir äldre. Det är mycket ovanligt att atopisk dermatit uppträder för första gången när man är vuxen.
Hos barn kan de första symptomen uppträda vid två eller tre månaders ålder. Sjukdomen karaktäriseras av utslag som leder till extremt torr, kliande, röd hud.
Utbrotten uppträder oftast på huvud, kinder, knän och armbågar.
Hur man behandlar atopisk dermatit hos barn
Det finns idag inget botemedel för atopisk dermatit, men utbrotten går att avvärja. För att göra det, följ råden nedan.
- Det första steget mot att behandla atopisk dermatit hos barn är att identifiera de faktorer som ligger bakom utbrotten. Varje utbrott ökar sannolikheten för ett återfall. Eftersom sjukdomen är relaterad till kroppens immunförsvar, är det viktigt att undvika möjliga allergener, som päls eller mjäll från djur, dammkvalster, pollen, damm med mera.
- Rengör, återfukta och skydda huden genom att använda skonsamma produkter som är specifikt designade för den här typen av hud. Undvik kraftiga tvålar, parfym och alkohol.
- Efter tvättning, badda huden torr i stället för att gnida. Använd mjuka handdukar som inte skadar ditt barns hud.
- Undvik syntetiska fiber och ull, som båda kan orsaka allergiska reaktioner. Bomullskläder är bäst för barn med atopisk dermatit.
- När du tvättar ditt barns kläder, använd den extra sköljningen för att bli av med alla eventuella tvättmedelsrester. Undvik sköljmedel.
- Följ din läkares råd vad gäller behandlingar. Avbryt inte en behandling om du märker att symptomen börjar försvinna, då detta kan leda till ett återfall.
- Använd produkter för att återfukta ditt barns hud minst två gånger per dag. Dessa kan inkludera krämer, lotions, oljor med mera. Återfuktande produkter gör huden elastisk och skyddar mot irritation och klåda.
- Se till att vattnet är ljummet när du tvättar ditt barn. Undvik hett vatten, som kan göra huden torrare.
- Det är mycket viktigt att hålla barnets naglar korta. Då gör de inte alltför stor skada, om de kliar sig.
- Långa bad är inte bra för barn med atopisk dermatit. Bad ska inte pågå i mer än tio minuter. Barn med den här sjukdomen ska undvika att bada eller duscha mer än en gång per dag. Att bada varje dag kanske inte ens är nödvändigt. Har man den här sjukdomen så kan det vara bättre att bada varannan dag. Det här beror också på årstid och väderförhållanden.
- Försök att hålla inomhusmiljön relativt sval och fuktig. Ventilera ditt hem dagligen och undvik att höja värmen för mycket under vintern.
- Undvik att klä ditt barn alltför varmt. Svettning kan förvärra ett utbrott av atopisk dermatit.
- Använd solskyddsmedel varje dag.
- Om ditt barn inte tar allergimedicin som kan göra det mer känsligt, så kan lite sol vara bra för skadad hud. Undvik dock exponering mitt på dagen då solen är som starkast.
- Informera ditt barn om sjukdomen. Hjälp barnet att ta hand om sin egen hud. Det här kommer att vara nyckeln till att minimera utbrott.
Genom att följa de här råden om hur man tar hand om barn med atopisk dermatit, kommer du att kunna reducera antalet utbrott och göra dem mindre allvarliga. På så sätt kan du göra det lättare för ditt barn att leva med denna vanliga hudsjukdom.