Så håller du kläderna i gott skick för ditt nästa barn
Allteftersom dina barn växer behöver du tänka på hur du kan förvara kläderna som inte längre passar dem. Detta gäller särskilt om du vill hålla kläderna i gott skick för din nästa bebis.
Det finns en del tips och tricks när det gäller att göra detta korrekt så att kläderna behåller sina färger och ser bra ut när det är dags att använda dem igen.
Titta närmare på dessa tips och använd dem i praktiken redan idag eftersom du inte vet hur länge kläderna kommer att ligga kvar i garderoben.
Tips för att förvara och hålla kläder i gott skick
Tanken när man gör utför detta är att plaggen inte ska skadas och att de kan användas av nästa bebis i familjen. Följ dessa steg och du kommer att se att dina barns kläder får en andra användning under samma förhållanden som den första.
1. Välj alla kläder du ska förvara
Gör ett urval för att se vilket skick kläderna är i och separera de som är värda att spara. Antingen för att de har använts väldigt lite eller för att de är av hög kvalitet och fortfarande i utmärkt skick.
2. Tvätta allt noggrant
Använd den vanliga milda tvålen för att tvätta kläderna, men använd inte sköljmedel. Kontrollera tygerna väl för matfläckar och ta bort dem eftersom organiskt material håller kvar fukt och detta gynnar utvecklingen av mögel.
3. Varmt strykjärn, ja eller nej?
Det råder delade meningar om detta steg. Å ena sidan, genom att stryka kläderna kan du ordna dem bättre och utan rynkor som kan lämna märken på tygerna. Men du måste också vara mycket försiktig eftersom ett varmt strykjärn kan pränta in fläckar som du då inte kommer att kunna ta bort senare.
En annan sak att tänka på är att om du stryker dina kläder måste du låta dem vädras helt innan du viker ihop dem och lägger undan dem för gott. På så sätt säkerställer du att det inte finns några spår av ånga eller fukt kvar på tygerna.
4. Ta bort metalltillbehör för att förvara kläder och hålla dem i gott skick
Knappar och metalldelar kan färga tyger med rostfläckar och tas därför med fördel bort.
När du har tagit ut dem, lägg dem i en separat påse eller en låda och förvara dem på samma plats som kläderna. På så sätt kan du applicera dem när du är redo att använda kläderna igen.
5. Gruppera plaggen efter storlek
Gör en skala för att dela upp kläderna, till exempel från 0 till 3 månader, från 3 till 6 månader och så vidare. Denna organisering låter dig hitta det du verkligen behöver när det är dags att använda det.
6. Behållare: Vilket är det bästa sättet att förvara kläderna samt hålla dem i gott skick?
Denna punkt är väldigt viktig även om valet av hur du ska göra det beror på vilket lagringsutrymme du har där hemma.
Det säkraste sättet är att förvara kläder i linne- eller bomullspåsar och separera varje plagg med silkespapper. Alla dessa material andas och tillåter luft att cirkulera så att fukt inte byggs upp. Detta förhindrar att kläderna antar en “förvaringslukt”. Detta system passar särskilt väl om du har en torr plats för förvaring i hemmet.
Men om din förvaringsplats inte uppfyller de perfekta villkoren kan du välja plastlådor med lock och placera påsarna där som vi har förklarat. Dessa behållare har fördelen att inte släppa igenom fukt och att de är genomskinliga, vilket hjälper dig att se vad som finns inuti utan att behöva öppna dem.
I båda fallen är det en bra idé att öppna lådorna minst en gång om året för att kontrollera att allt står väl till.
7. Använd inte malpåse!
Malkulor innehåller aktiva ingredienser som naftalen eller paradiklorbensen. Dessa omvandlas till giftiga gaser som dödar nattfjärilar och deras ägg.
Däremot har National Pesticide Information Service i USA rapporterat att när dessa gaser andas in av människor kan de orsaka obehagliga symtom så som: huvudvärk, illamående, kräkningar, diarré, irritation i ögon och näsa, samt hosta.
Undvik att använda naftalen eller någon annan kemisk produkt som kan impregneras i kläderna eftersom det kan orsaka dålig lukt och äventyra det framtida barnets hälsa.
För att skrämma bort insekter och nattfjärilar är det bättre att använda påsar med lavendel, vilket är ett mycket effektivt naturligt avstötningsmedel och även har en utsökt doft.
8. Märk allt
När du har satt ihop lådorna, skriv på ett papper vad du förvarar där. Tejpa det på utsidan för att vara tydlig med vad som finns i varje behållare.
Att förvara bebiskläder: en gammal sed som fortsätter bland oss
Att förvara bebiskläder är en gammal tradition som de flesta mammor känner till och utövar. I andra tider gjordes detta för att plaggen tillverkades för hand och tygerna som användes kostade mycket pengar.
Idag är kläder mer lättillgängliga och utbytbara. Mammor upprätthåller dock denna sed som, förutom att hjälpa familjeekonomin, bidrar till hållbarhet och respekt för miljön.
Nu när du vet hur du förvarar kläder och håller dem i gott skick för en framtida bebis, då rekommenderar vi att du kommer igång. På så sätt kommer du att ha allt välorganiserat om plötsligt den glada nyheten kommer: Du ska bli mamma igen!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Junta de Andalucía (s.f.) La planta de la lavanda. Disponible en: https://www.juntadeandalucia.es/averroes/centros-tic/29009651/myscrapbook/bookcontents.php?page=109§ion=28&viewis=&username=
- National Service Pesticide Information (2021) ¿Puedo usar bolas contra polillas para repeler insectos o animales. Universidad del Estado de Oregon, USA. Disponible en: http://npic.orst.edu/faq/mothball.es.html