De första dagarna av din bebis fysiska utveckling

En bebis upptäcker inte bara världen runt omkring sig, utan lär också känna sig själv bit för bit.
De första dagarna av din bebis fysiska utveckling

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2020

Bebisar föds med vissa egenskaper som gradvis kommer att förändras allteftersom de växer och utvecklas. Men hur är de första dagarna av din bebis fysiska utveckling?

Nyfödda barn har en rundad bröstkorg, relativt stora huvuden, något korta extremiteter samt en framträdande buk. De är ca 50 cm långa och ligger vanligtvis i en delvis ihopkurad position. Deras vikt ligger normalt på runt 3-4 kg, och pojkar väger vanligtvis mer än tjejer.

Ett barns utvecklingsområden

Ett barns utveckling är uppdelad i olika områden:

  • Kognitiv
  • Språklig
  • Fysisk (fin-och grovmotoriska färdigheter)
  • Social

För varje dag som går kan man se hur alla dessa områden utvecklas.

De första dagarna av din bebis fysiska utveckling

Allteftersom tiden går upptäcker barn inte bara världen runt omkring dem, utan lär också känna sig själva bit för bit. Men hur ser de allra första dagarna ut? Din bebis fysiska utveckling börjar i huvudet och sträcker sig sedan till de olika delarna av kroppen.

Sinnena

Under de första dagarna i livet vet inte bebisen om att den har en kropp. Faktum är att den inte förstår var den egna kroppen slutar och mammans kropp börjar. S ynen är även suddig och den kan inte se mer än en halv meter framför sig.

Bebisar gillar att få sin uppmärksamhet fångad av ljus och ljud, eftersom det slappnar av och roar dem. Om din bebis börjar bli orolig kan du prata kärleksfullt med den. Det är mycket viktigt för barn i alla åldrar att känna sig älskade och skyddade.

Mamma byter blöja på sitt barn.

Sömn

Under den första månaden ägnar spädbarn mycket lite tid vakna. De sover under större delen av dagen – ungefär 16 till 20 timmar om dagen – och vaknar bara för att äta.

Det är också normalt att andningen är högljudd och oregelbunden medan de sover. Deras sömn under dagen avbryts ungefär varannan eller var tredje timme för matintag.

Matning

Barnläkare brukar rekommendera bröstmjölk som enda mat för spädbarn under den första månaden. Om mamman av en eller annan anledning inte kan eller vill amma kan hon mata sin bebis med en flaska. Inga tillskott är därför nödvändiga, om inte barnläkaren rekommenderar det.

Modersband

Din bebis älskar att bli upplockad och omfamnad. När du tar upp honom eller henne, var försiktig med huvudet, eftersom att det är mycket känsligt. Du kan gå till olika rum i ditt hem med din bebis så att han eller hon kan höra olika ljud.

Bebisar kan känna igen sin mamma genom lukt, omfamning eller av att lyssna på ljudet av hennes hjärta. Under den här tiden upptäcker spädbarn att gråt är deras bästa resurs för att få uppmärksamhet.

Vikt

Under de första veckorna kommer ditt barn förmodligen inte att växa särskilt mycket. Det är normalt för en bebis att gå ner i vikt under den första veckan och sedan gå upp i vikt igen. När första veckan lider mot sitt slut kommer han eller hon troligen att vara tillbaka till födelsevikten igen.

Födelsemärken

Det är väldigt vanligt att barnets näsa och huvud kläms ihop under förlossningen av att passera genom bäckenet. Barnets ögon kan också vara svullna och röda. Det kommer att försvinna inom några dagar. Du kommer också märka att färgen på hans eller hennes hud kommer ändras till en mer naturlig nyans.

Bebis ligger på mage och ler.

Hur du stimulerar din bebis finmotorik

Det finns flera aktiviteter för spädbarn mellan 0 och 4 månader som hjälper deras fysiska utveckling och finmotoriska färdigheter.

  • Låt din bebis föra objekt som inte är farliga till munnen och suga på dem.
  • Med ansiktet mot din bebis, utan att hindra det visuella fältet, flytta huvudet, prata i olika toner och skapa olika ljud. Om din bebis slutar spåra ditt ansiktes rörelser, försök att återfå uppmärksamheten.
  • Lägg ditt finger i din bebis handflata så att hen kan ta tag i och klämma det.
  • Låt din bebis röra ditt ansikte, hår, osv.
  • När din bebis tappar en leksak, låt hen plocka upp den.
  • Klappa försiktigt baksidan på ditt barns händer; när hen öppnar händerna, ta tillfället i akt att stimulera handflatorna med föremål som hen kan klämma.

Hur du stimulerar din bebis grovmotorik

Det finns också aktiviteter för att utveckla grovmotoriska färdigheter för spädbarn från 0 till 4 månader. Här är några av dem:

  • Klä din bebis i bekväma kläder. Ta inte på för mycket kläder så hen är fri att röra sig.
  • Klappa på ben, armar, fötter samt händer. Detta uppmuntrar rörelse.
  • Ändra din bebis position i spjälsängen och vagga försiktigt.
  • Med ena handen på barnets vad och den andra på knät, böj försiktigt och sträck ut benen i ett vågrätt läge. Titta på bäckenets position. Hela ländryggsområdet bör stödjas på ytan som ditt barn ligger på.
  • Låt din bebis stoppa sina händer i munnen.

Under din bebis tillväxt och utveckling kommer hen att uppleva en rad olika förändringar. Det är viktigt att vara uppmärksam på var och en. Om du märker något ovanligt, kontakta din barnläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cloherty, J. Manual de Neonatología. Lippincott Williams & Wilkins, 2008.
  • M. Cruz, M. Crespo, J. Brines, R. Jiménez. Compendio de Pediatría. Ciudad habana: ciencias Médicas; 2006.
  • VV. AA. Desarrollo evolutivo de los neonatos: utilidad clínica de la escala Brazelton (NBAS). Actas do X Congresso Internacional Galego-Português de Psicopedagogia. Braga: Universidade do Minho, 2009 ISBN- 978-972-8746-71-1.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.