Vad treåringar förstår av vad vi säger
Vid tre års ålder har barn cirka 900 ord eller mer i sitt produktiva ordförråd. Du kan se att de redan kan matcha tre eller fyra ord i en mening. Med denna repertoar i sitt ordförråd, vad förstår egentligen treåringar när vi talar till dem?
Vi vet att förståelse kommer före uttrycksförmåga. Så det uppskattas att treåringar kan förstå två gånger deras produktiva ordförråd. Vid tre års ålder kan de förstå mer än vissa vuxna tror, ibland även sådant som kan vara tungt och svårt för oss själva att tolka.
Språkutveckling från födseln till tre års ålder
Vi måste klargöra att språkutvecklingen inte är densamma för alla barn i samma ålder, det vill säga det finns variationer. Dessa har att göra med individuella och miljöfaktorer, som kan förändra hastigheten på språkförvärv och utveckling i olika stadier. Naturligtvis ligger de alltid inom rimliga intervall.
De steg barnen går igenom från födseln tills de förvärvar de grundläggande språkinlärningsstrukturerna är följande:
- Förlingvistisk ålder (0-12 månader). I slutet av det första året kan barn möjligtvis säga sina första ord; “Mamma” och “pappa” eller kanske “dä(r)”. När det gäller förståelse hör de sitt namn och kan förstå enkla kommandon, som “ge mig” och “ta”.
- Språklig fas (12-18 månader). I detta skede börjar de en komplex process för språkutveckling. De kan vokalisera cirka 20 ord och kombinera två tillsammans. “Mamma ge”, “Dada kommer”, etc. Deras förståelse växer och om de tillfrågas bär de föremål från en plats till en annan.
- Telegrafiskt språk (18 månader-3 år). Vid två års ålder kan de uttala cirka 250 ord. Här börjar de förstå frågor och mer och mer enkla instruktioner.
- Komplexa meningar (3-6 år). Vid tre års ålder klarar barnen redan cirka 900 ord, och vid sex, cirka 2500 ord. Vid sex år har de redan förvärvat de grundläggande språkinlärningsstrukturerna.
Omfattande språk vid tre års ålder
Från tre års ålder börjar barnen delta och interagera i nya sammanhang, som skola eller andra fritidsaktiviteter. Som ett resultat kan de producera mer och därför förstå mer.
Från tre till fyra år kommer barnets förståelse och uttrycksfulla språk att förbättras mycket. Under detta år lär de sig mer ordförråd. Barn går från att använda cirka 900 ord till cirka 1200.
Uppenbarligen är dessa siffror ungefärliga. Som vi har sagt tidigare utvecklas inte alla barn i samma takt. Nu beror utvecklingen och förvärvandet i utvecklingen av muntligt och omfattande språk på två faktorer, som är individuella och miljömässiga.
- Individuella faktorer. Dessa avser fysisk och psykologisk mognad. Om barnet lider av en fördröjning i mognad eller ett neurologiskt problem kommer detta att påverka deras språkliga utveckling och förståelse. Därför blir det långsammare.
- Miljöfaktorer. Dessa har att göra med sammanhanget och miljön barnet verkar i. Detta kan till exempel vara ankomsten av ett syskon eller brist på stimuli, uppmärksamhet och tillgivenhet kommer att ha en negativ inverkan på barnets kommunikation, språkliga och kognitiva utveckling.
Därför spelar familjen en grundläggande roll i utvecklingen av ett muntligt och omfattande språk under barnets första år.
Att erbjuda små kommunikativa situationer är viktigt. Genom konversationer under spel, promenader, läsning, dagliga uppgifter etc. hjälper vi dem att lära sig visuella, auditiva, taktila, motoriska, kognitiva och sociala färdigheter. Dessa är alla viktiga för språkutveckling.
Vad förstår treåringar när vi pratar med dem?
Som vi sa tidigare, från tre till fyra år, kommer ett barns förståelse och uttrycksfulla språk att utvecklas mycket. I denna ålder kan barn förstå mycket mer än de kan uttrycka. Så treåringar kan:
- Svara om du ringer dem
- Förstå frågor och svara på dem
- Förstå och utföra order
- Identifiera några färger och namnen på vissa former, som cirklar och rutor
- Vet vem vi menar när vi pratar om familjemedlemmar: bror, mormor, moster, kusiner
- Börja förstå enkla tid-rum-relationer, till exempel morgon och kväll
- Behärska och förstå vanliga generiska ord (hund, katt, hus, bil, äpple) men inte de mest allmänna kategorierna
- Börja förstå abstrakta begrepp som vackra, fula, långt, nära
- Följ handlingen i en berättelse utan att behöva bilder
Hur man pratar med barn för att främja deras utveckling av muntligt och generellt språk
- Tala alltid långsamt och tydligt om du vill att de ska förstå dig och lära sig att vokalisera.
- Även om det kan verka obetydligt är det viktigt att prata med ditt barn medan det står inför det och på deras höjd. Detta kommer att göra dem mer benägna att lyssna på dig och därför förstå dig.
- Använd bekant ordförråd med bekanta ord som hänvisar till objekt och människor i deras dagliga miljö.
- Det är viktigt att du pratar och har samtal med barnet när du kan. I synnerhet är det fördelaktigt att prata med din lilla om dagliga uppgifter, beskriva platser när du går, läsa historier etc.
- På samma sätt måste du ge dem möjlighet att uttrycka sig, även om du inte förstår vad de försöker säga så bra.
- Om ditt barn gör fel eller säger ett ord fel, rätta dem genom att upprepa ordet korrekt på ett naturligt sätt. På så sätt kommer de inte att bli frustrerade eller generade av hur de talar.
Slutliga tankar om att prata med treåringar
Både muntligt språk och omfattande språk är naturligt inlärda funktioner och färdigheter. Interaktion med den sociala miljön är dock avgörande, särskilt med familjen, eftersom barn lär sig tala och förstå i sin familjemiljö. Senare kommer deras språk och förståelse att växa i andra sammanhang som skolan eller andra fritidsaktiviteter.
Det är viktigt att erbjuda treåringar kommunikativa interaktioner av hög kvalitet där de kan uttrycka sig och kommunicera. Det spelar ingen roll om de inte förstår allt vi säger, det är fortfarande viktigt att prata med dem och ha samtal med dem. Denna kommunikativa handling hjälper både deras uttrycksfulla och omfattande språk. På samma sätt måste vi ge dem chansen att uttrycka sig, även om vi inte förstår vad de säger.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Goodman, K. (2008). El lenguaje integral: un camino fácil para el desarrollo del lenguaje. Borrero, M.(Comp.). Lecturas complementarias para maestros: leer y escribir con niños y niñas, 107-126.