Tips för att ta hand om barns fötter

Barns fötter kräver särskild vård. Det är viktigt för föräldrar att vara medvetna om dessa behov för att undvika problem. Dagens artikel berättar allt du behöver veta.
Tips för att ta hand om barns fötter

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2020

Genom att ta hand om dina barns fötter hindrar du dem från att få problem med sina fötter som vuxna. I den här artikeln hittar du hjälpsamma tips.

Ryggsmärta, knäsmärta och fotledsmärta är i stor utsträckning på grund av problem med fötterna. Lyckligtvis tar det inte mycket tid eller ansträngning att hålla våra barns fötter friska. Genom att ge rätt sorts omvårdnad kan vi undvika problem i framtiden.

Här bjuder vi på några tips för hur du kan ta hand om dina barns fötter.

Tips för att ta hand om barns fötter

1. Tvätta dina barns fötter varje dag

Det första tipset är att göra det till en vana att tvätta dina barns fötter varje dag. När de är rena, torka dem ordentligt – särskilt mellan tårna. Det är väldigt lätt för barn att få svampinfektioner, som till exempel fotsvamp, om fötterna är ständigt svettiga och fuktiga.

Barfota barn sitter på en stor bänk.

2. Köp skor i rätt storlek

Så fort du misstänker att ditt barns skor är för små, dröj inte med att byta ut dem! Annars kan du skada ditt barns fötter.

Faktum är att det verkligen är viktigt att köpa rätt skostorlek. Därför rekommenderar vi att du går till en skoaffär med kunnig personal när du handlar för att få rätt passform för ditt barn. Det måste finnas tillräckligt med utrymme runt tårna för att foten ska kunna växa. Kontrollera genom att försiktigt trycka runt spetsen på ditt barns skor medan de sitter på fötterna.

3. Använd strumpor som passar fötterna

Strumpor som är gjorda av bomull och ull håller dina barns fötter varma och ger dem utrymme att växa. Det är också viktigt att se till att deras strumpor är rätt storlek – speciellt om du torkar deras strumpor i torktumlaren.

Tänk på att strumporna kan krympa och om de blir för små kan de begränsa fötternas tillväxt. Om ditt barn ännu inte går ska du vara noga med att använda mjuka skor och strumpor som gör att hen kan röra tårna fritt. Ännu bättre vore att undvika skor helt innan ditt barn kan gå.

4. Klipp tånaglarna i en rak linje

Genom att klippa tånaglarna i en rak linje hindrar dem från att bli inväxta.

Inväxta naglar är när de växer in i omgivande hud. Som en följd kan huden bli röd och svullen och orsaka stor smärta i området. Därför är det väldigt viktigt att vara försiktig och klippa dina barns tånaglar på ett sätt som förhindrar att de blir inväxta.

Använd en nagelklippare med en rak kant i stället för en rundad, och använd en fil för att släta ut kanterna om det behövs. Klipp aldrig sidorna på ditt barns naglar. Klipp inte heller naglarna för korta.

5. Låt dina barn gå barfota

Till sist rekommenderar vi att ditt barn ska gå barfota runt huset så mycket som möjligt. Det gör det möjligt för fötterna att växa och bli starka utan några begränsningar.

Självklart måste du se till att golvet är rent och att det inte finns några föremål som kan skada dina barn.

Barfota familj sitter i en soffa med fötterna på bordet.

Det bästa du kan göra för fötternas tillväxt är faktiskt att låta dina barn gå barfota. Bland annat kan musklerna utvecklas och stärkas. Det låter också luft flöda runt fötterna.

Innan du stänger ner vill vi påminna dig om att skor antar formen av fötterna som använder dem. Vi vet att det kan vara frestande att spara pengar när det kommer till att köpa skor, men skor av dålig kvalitet kan faktiskt vara skadliga för dina barns fötter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Rosselli, P. (2002). Pie Plano. El Pediatra Eficiente, (6), 538–539.
    • Morin, C., Chrestian, P., & Ilharreborde, B. (2015). Infecciones osteoarticulares del pie en el niño. EMC – Podología17(4), 1–7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.