Jag ska lära dig att värdera dig själv, mitt barn

Jag ska lära dig att värdera dig själv, mitt barn

Senaste uppdateringen: 09 maj, 2018

Jag ska lära dig att värdera dig själv, mitt barn. Jag ska visa dig att du är värdig världen. Du kan drömma stort, för dina ben är starka och ditt sinne fritt att övervinna alla hinder och nå stjärnorna. Jag ska lära dig ödmjukhet, men också att respektera dig själv.

Detta budskap, denna idé, är något som vi alla, mammor, pappor och utbildare, har i tankarna. Men Wayne Dyer förklarar i sin bok Your Erronous Zones att när man älskar sig själv tillräckligt kommer andras ogillande inte spela roll. Det är något som vi, som vuxna, ofta vet. Men så är inte alltid fallet för barn.

“Självkärlek möjliggör tillväxt för en person som är mogen nog att ta ansvar för sin egen existens.” – Viktor Frankl

En uppfostran med mycket ogillande och kritik – något vi ofta tror ger barn “livsläxor” – kan faktiskt leda till låg självkänsla både lång- och kortsiktigt; barnet växer då upp till att vara ständigt beroende av vad andra säger eller gör.

Det är tyvärr inte lätt att främja ett barns självkänsla till att bli hälsosamt och starkt, och det av en väldigt enkel anledning: om mamma och pappa inte värderar sig själva överför de sin egen svaghet och sina osäkerheter till barnet.

Jag ska lära dig att värdera dig själv

Barn med självkänsla

Något vi redan sagt många gånger på Att vara mamma är att du borde investera i ditt eget välmående, din mentala hälsa och din personliga tillväxt. Om du är lycklig kommer du även förmedla lycka. Om du vet hur man ger lycka kommer du ge världen starka män och kvinnor.

Uppgiften ifråga, ansträngningen, är värd det. Därför föreslår vi att du har följande idéer i åtanke:

Jag ska lära dig att värdera dig själv genom lek

Symbolisk lek är en utmärkt strategi genom vilken man lär barn värderingar och rätt hanteringsmekanismer.

Ett enkelt men effektivt sätt är med dockor, gosedjur eller legofigurer.

  • Du kan skapa berättelser: “Kalles klasskamrat kallar honom ful och dum. Vad kan man säga för att hjälpa honom? Om du vore Kalle, hur skulle du tänka? Hur skulle du reagera? Tycker du verkligen att han är dum och ful bara för att ett annat barn sade så?”

Använd positiv uppmuntran

Att veta hur man disciplinerar barn är en konst som alla mammor och pappor tyvärr inte besitter. Du får aldrig finna dig själv i den typiska situationen där du säger “du har haft sönder något igen, du är det värsta barnet i världen” eller “du fick underkänt på provet för att du är dålig på matte, din bror jobbar mycket hårdare än du.”

  • Positiv uppmuntran är att visa barnet vad hon gjorde fel och hur hon kan bättra sig i framtiden.
  • Vid positiv uppmuntran får man aldrig göra kompromisser.
  • Samtidigt borde man försöka hjälpa barnet att känna sig mer självsäkert: “Jag vet att du begick ett misstag, men mamma tror på dig och vet att du kommer göra bättre nästa gång.”

Undvik otroliga eller överdrivna komplimanger

Färgglada elefanter

Vissa ord, fraser och adjektiv som vanligtvis är positiva är i vissa situationer kanske inte så användbara för självförbättring; fraser som t.ex. “du är det vackraste barnet i världen”, “du är det smartaste barnet i världen” eller sättet man berömmer barnets teckning genom att bara säga “den är jättefin”.

Positiv uppmuntran, sådan som faktiskt främjar barnets självkänsla, måste vara ärlig, logisk, proportionerlig och framförallt sann.

  • Därför är det viktigt att du skräddarsyr komplimangen: “du är ett ansvarsfullt barn och jag älskar dig för den du är; jag vet att du kommer uppnå vad du sätter siktet på eftersom du vet hur man jobbar hårt. Även om du begår misstag kommer jag finnas där för dig.”
  • Var objektiv med din bedömning och gör den användbar för barnet: “jag gillar den här teckningen, men jag tror att den här färgen hade varit bättre, tycker inte du det?”

“De som tror att de inte kan göra något kommer aldrig göra det, även om de har färdigheterna.” – Indira Ghandi

Jag ska lära dig att värdera dig själv genom självgång och ansvarsfullhet

För att främja god självkänsla är det viktigt att barnet har ansvar och att hon lär sig att vara självgående. På så sätt kommer hon känna sig stolt över sina prestationer och färdigheter.

Hennes självgång kommer dock alltid bero på hennes förmåga och hur hon visar att hon framgångsrikt kan axla vissa ansvar.

Barn visar oss när tiden är inne; det är därför vi som föräldrar måste vara smidiga möjliggörare, visa vägledare som vet när och hur man ger barnet vingar som stärker dess rötter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.